„Fusson az, akit kergetnek?” – így barátkozhatsz meg az egyik legjobb sporttal

2021. 04. 28.

Talán elmondható, hogy a futással kapcsolatos viszony szerint az emberek két csoportra oszthatóak – az egyik csapat el sem tudja képzelni, mit lehet „ezen” szeretni, a másik pedig azt nem tudja a fejébe venni, hogy hogy élhet valaki futás nélkül. Persze van átjárás a két tábor között, és ha te az elsőből a második felé tartanál, megmutatjuk, hogy tedd!

Az általános iskolai testnevelésórák voltak egész gyermekkorom mumusai, és ez kihatott a későbbi éveim mozgással kapcsolatos attitűdjére. Lehet, hogyha nem kínszenvedésnek tűnt volna minden egyes alkalom, amikor látszólag céltalanul róttuk a köröket a teremben, vagy amikor egyest írtak be, mert lassabban futottuk le a coopert a vártnál (mondjuk nem is segített senki abban, hogy gyorsabban menjen), akkor nem tartott volna évekig a „kilábalás”. Nem mondta el senki, hogy ezt azért csináljuk, mert fontos a rendszeres mozgás, főleg egy fejlődő szervezetnek, és ha már kicsiként hozzászokunk, később könnyebb lesz tartani magunkat a mozgásadagunkhoz. Helyette csak arra gondoltam, hogy amint nem lesz kötelező a tesi, én bizony soha többet nem fogok futni, maximum a busz után – tévedtem.

futás
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Miért pont a futás?

 • mert nem kell hozzá semmilyen eszköz a ruhán és cipőn kívül
 • mert „szinte” bárhol és bármikor végezhető mozgásforma, és teljesen mindegy, hány éves vagy, amikor elkezded
 • mert lehet egyedül is, vagy társasággal
 • mert átmozgatja a testünket az egész napos munka után, különösen most, amikor sokan otthonról dolgozunk egész nap
 • mert növeli az állóképességet és a szervezetünk számos rendszere (anyagcsere, idegrendszer, szív-és érrendszer, légzőszerv, hormonok) fejlődik tőle
 • mert a kezdete után 30-35 perccel endorfinhormon szabadul fel az agyunkban, ami pedig tudjuk, miért felelős
 • formálja a testünket, és az egyik legjobb aerob mozgás
 • levezethetjük általa a stresszt, és még fogyhatunk is vele

Az elhatározás a legfontosabb – na meg a kitartás

Ha te is egy korábbi „trauma” után, teljesen amatőrként döntöttél úgy, hogy márpedig te futni fogsz, máris megvan az első és legfontosabb lépés, amiből a sok buktató és kudarc ellenére sem engedhetsz. Kitűzhetsz magad elé egy konkrét távot is (5/10/15 kilométer elérése, vagy valamennyi perc lefutása pihenő nélkül), de az is teljesen rendben van, ha a legelső célod az, hogy megszerettesd magaddal a futást, és ezzel javítani szeretnéd az állóképességedet.

Tájékozódj!

Rengeteg futóblog, Facebook-csoport, cikk és beszámoló született már arról, hogy hogyan érdemes belefogni a rendszeres futásba vagy kocogásba anélkül, hogy rögtön kifullasztanánk magunkat és elmenne a kedvünk az egésztől. Vannak szuper edzéstervek is, amelyekben a séta és a kocogás váltakozik, de simán segítséget kérhetsz egy „futós” ismerőstől – te döntöd el, hogy motivál-e vagy inkább elkeserít, ha egy profival kezded el az edzéseket.

A megfelelő felszerelés

Könnyen alábbhagyhat a kedvünk, ha rossz cipőben, csuromvizesen érünk haza a legelső utunkról, ezért fontos, hogy beruházzunk néhány jó minőségű felszerelésre. Ez alatt az időjárásnak megfelelő, nedvszívó ruházatot (felső, alsó, alsónemű), a terepviszonyokhoz (beton, futósáv, föld, versenypálya) igazodó, a bokánkat rendesen tartó cipőt értem, és további kiegészítőket – telefontartó, övtáska, talpbetét, kulacs, napszemüveg.

futás
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Hívd segítségül a technikát

Nekem például az vált be, hogy zenét hallgatok, miközben futok, így nem a saját zihálásomat hallgatom, és még ütemre is szedem a lábaimat. Eleinte a Runkeeper nevű alkalmazást használtam, amiben be lehet állítani egy bizonyos célt, és az app mindig mondja a fülembe, hogy mikor fussak, mikor sétáljak – ezeket váltogatva és egyre hosszabb futást és egyre kevesebb sétát „engedélyezve” segít elérni, amit szeretnénk. Vannak persze más, egyéb sportokhoz használható applikációk is, például a Strava vagy az aranyos Tep, amiben egy zsiráfot nevelhetsz a megtett kilométereiddel.

Mire figyelj oda?

 • a fokozatosságra – nem a maraton a cél egyből!
 • a bemelegítésre és lenyújtásra
 • arra, hogy türelmes legyél magaddal
 • hogy ne megoldandó feladatként gondolj erre az egészre, hanem új hobbiként
 • a rendszerességre
 • a megfelelő folyadékpótlásra és a helyes levegővételre