Barion Pixel Eredménytelen edzés? Valójában rendkívül hasznos – Coloré

Eredménytelen edzés? Valójában rendkívül hasznos

2023. 02. 07.

Nincs olyan, hogy eredménytelen edzés. Amikor úgy érzed, hogy a testmozgásod nem sokat ért, valójában akkor is segített.

Mindenkivel előfordul, hogy úgy érzi, eredménytelen edzést végzett. Biztosan te is voltál már ezzel így. Talán nem aludtál jól előző este, elterelődtek a gondolataid, vagy valami új gyakorlatot próbáltál ki, ami túl nagy kihívást jelentett. Frusztráló, ha motiválatlannak érezed magad, ahogy az is, ha úgy érezed, hogy nem sikerült elérni, amit szerettél volna. Amikor pedig fáradt, izzadt és szomorú vagy, túl könnyű elfelejteni, hogy még a rossz edzések is rendkívül előnyösek.

Nincs olyan, hogy eredménytelen edzés

Minden pillanat, amikor a mozgás mellett döntesz, legyen bármilyen is az erőfeszítés szintje, időtartama vagy változatossága, hihetetlen előnyökkel jár mind a személyes erőnléted, mind a mentális jóléted szempontjából. Enyhítheti a stresszt, növelheti hangulatjavító hormonok számát.

Nincs olyan, hogy rossz vagy eredménytelen edzés – csak rossz gyakorlatok és rossz felfogások.

A lehető legjobb hír az, hogy akár pocsék volt az edzésed, hiába érezted úgy, hogy elpazaroltad az idődet, akár csodálatosan sikerült, az előnyök ugyanazok – tényleg. Az, hogy fáradtnak, bénának gondoltad magad, nem jelenti azt, hogy a tested valójában kevesebbet profitált.

Eredménytelen edzés
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Erősíti az immunrendszert

Tanulmányok kimutatták, hogy a testmozgás erősíti az immunrendszert. Edzés közben keményebb munkára kényszeríted a tested, ami azt jelenti, hogy szívizmodnak gyorsabban kell vernie, hogy hatékonyabban pumpálja a vért és az oxigént, ezért a pulzusod megemelkedik. Minden edzés alkalmával megdolgoztatod szívizmodat, amivel erősebbé teszed. A rendszeres testmozgás bizonyítottan javítja a vércukorszint szabályozását és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Az eredménytelen edzés is segít az alvásban

Növeli az olyan vegyi anyagok szintjét a szervezetben, mint az endorfin, a szerotonin és a dopamin, amelyek jó közérzetet biztosítanak a számodra. Ezek lehetővé teszik, hogy a nap folyamán jobban tudj teljesíteni, ami miatt jobban tudsz majd aludni, és kipihentebb leszel.

Erősíti a csontokat

A rendszeres testmozgás nemcsak az izmokat, hanem az ízületeket is megdolgoztatja, ami azt jelenti, hogy rendkívül jót tesz csontok erősítésében. Különösen a minket nőket fenyeget a csontok gyengülése és a csontritkulás, ahogy öregszünk.

Megvéd a demenciától

Az egyik legjobb módja annak, hogy megvédd magad a demenciától. Amikor úgy érzed, hogy eredménytelen volt az aznapi edzésed, ez akkor sincs így, ugyanis a gyakorlatok elősegítik az agysejtek növekedését és túlélését.

Segít az agyaláson

A túl sok stressz és rágódás komolyan megviselheti a szervezetet. A testmozgás segít kiengedni a gőzt, a felesleges energiáidat az edzésben adhatod le, amitől lelkileg is jobban fogod magad érezni.

Hogyan legyél pozitívabb?

Ha rendszeresen úgy érzed, hogy sikertelen edzésen vagy túl, érdemes lehet változtatni az edzési rutinodon. Meg kell értened a testedet, ha például korán kelő, reggelente fitt típus vagy, próbálj meg reggel beiktatni egy kis mozgást. Ha úgy érzed, hogy délutánra csökken az energiaszinted, érdemes egy kis szünetet tartanod és egy gyors sétát tenned.

Eredménytelen edzés
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Byrdie, Stylist, Express

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix