Barion Pixel Megelőzhető a mogyoró-allergia egy új tanulmány szerint – Coloré

Megelőzhető a mogyoró-allergia egy új tanulmány szerint

2023. 08. 09.

A legújabb kutatások szerint az orvosi felügyelet mellett végzett korai és fokozatos mogyoróexpozíció segíthet csökkenteni a csecsemők allergiáját.

Megelőzhetőnek tűnik a mogyoró-allergia

Már régóta ismert, hogy a kisgyerekek jól tolerálják a mogyoró szájon át történő fogyasztását immunterápia keretein belül, most egy új kutatás az ennél is fiatalabb korosztályra összpontosított.

A kutatásba 22, 7 és 11 hónapos csecsemőt vontak be. Egy allergológus és a szülők közreműködésével a babák napi 18 milligramm fehérjét kaptak, melyet mogyoróvaj vagy mogyorópor formájában adtak be. Ennek körülbelül a kétszerese egy szem sózott mogyoró. Hat hónapon keresztül fokozatosan növelték az adagokat, amíg el nem érték a 500 milligrammos adagot, ami két darab termésnek felel meg.

Mindegyik kisbaba elért ehhez a mérföldkőhöz. A kezelés során több mint a felük enyhe allergiás reakciót tapasztalt, melyek maguktól megszűntek. Egy babánál epinefrin injekcióra volt szükség. A csecsemők mintegy 27 százalékánál nem jelentkeztek allergiás tünetek.

mogyoró
Kép forrása: Pexels / Karolina Grabowska

Dr. Sandra Hong, a Cleveland Klinikának a táplálkozási allergiával foglalkozó központjának igazgatója szerint:

A biztonság az elsődleges szempont. Minden nagyobb mennyiségű mogyorófehérjének való kitettség egy allergológus szoros felügyelete alatt történt, és az emelkedett adag után az irodánkban egy órán át figyeltük meg őket.

Az immunterápia befejezése után a 22 csecsemő közül 14-en allergiatesztet végeztek, hogy ellenőrizzék a specifikus ellenanyagok szintjét. Az összes vizsgált csecsemőnél csökkent érzékenység mutatkozott.

Ezután 11 csecsemő részt vett egy újabb kísérletben, ahol fokozatosan növelték az adagjukat akár 2000 milligrammig (kb. kilenc mogyoró). Összességében mindegyikük, vagyis 91 százalék tolerálta a termést anélkül, hogy allergiás reakciót váltott volna ki náluk.

A tanulmányunk azt mutatja, hogy a csecsemők többsége biztonságosan fogyaszthat mogyorót az orális immunterápia után. Összességében ez azt mutatja, hogy a kor kulcsfontosságú tényező a kezelés sikeréhez. Az újszülöttek immunrendszere rugalmasabb, így kevésbé súlyos reakciókat és kevesebb mellékhatást tapasztalnak, mint az idősebb gyermekek

– mondja a vezető szerző, Dr. Sarah Johnson, a Cleveland Klinika egyik szakembere

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez a kezelés mindig képzett allergológus felügyelete mellett történjen.

Ez nem valami, amit saját magad próbálsz ki, mivel jelentős az allergiás reakciók kiváltásának kockázata. Amikor egy allergológus felügyeli a folyamatot, biztosítod, hogy a gyermeked által tapasztalt reakciókat gyorsan azonosítják és kezelik.

mogyoró
Kép forrása: stefanamer / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Az allergia tünetei

  • orrfolyás/orrdugulás, tüsszentés
  • viszkető, nedves, duzzadt szemek
  • bőrreakciók: csalánkiütés, kipirosodás vagy duzzanat
  • viszketés vagy bizsergés száj körül
  • emésztési zavarok: hasmenés, hányás, hányinger, gyomorgörcs
  • torok szűkülete, köhögés, rekedtség
  • zihálás, nehézlégzés
  • szédülés, ájulás
  • anafilaxiás sokk, ami a légzés leállását is okozhatja.

Forrás: UPI, Allergytest, Allergiaközpont

Borítókép forrása:

/egeszseg/gasztro/mogyoro-allergia/