Az olívaolajról mindenki hallott: tudjuk, hogy más, mint az étolaj, és hogy valamivel egészségesebb, ám azt, hogy pontosan miért is jobb, és mire használják, már kevesebben ismerik. Utánajártunk hát, hogy valójában mire használják az olívabogyóból készült olajat.
Ha tudása nem is, sejtése szinte mindenkinek van az olívaolajról: egészséges, olasz, ízletes, és ha extra szűz, akkor biztos, hogy jó. Az olaszok meglocsolják vele a kész tésztaételeket és akár a salátákat is, ami a magyar konyha neveltjeként szinte elképzelhetetlen, hiszen mi az olajat sütésre vagy éppen rántás készítésére használjuk. Az olasz éttermek asztalán mégis előkelő helyet foglal el a só és a bors mellett, és Jamie Olivert is rendszeresen láthatjuk, ahogy az ételekre csepegteti az aranyszínű folyadékot. Valami oka tehát csak van annak, hogy ennyire népszerű, és ez korántsem a sznobizmus!
Mi az az olívaolaj?
Ahogy neve is utal rá, az olívaolajat olívabogyóból, az olívafa terméséből sajtolják. Kinyeréséhez a bogyókat összetörik, majd egy erre alkalmas gépben elválasztják az olajat a bogyóktól. Ezután különböző módon kezelik a kinyert folyadékot. Ekkor még eldőlhet, hogy mi lesz a végeredmény: finomított-, szűz- vagy extra szűz olívaolaj. Ez utóbbi esetében avatkoznak be a legkevésbé a végeredménybe, és arra törekszenek, hogy minél természetesebb legyen a kész termék ízvilága. Az extra szűz változatnak nemcsak íze, hanem az illata is más, mert gazdagon tartalmazza az olíva természetes aromáit, ezáltal megőrizve az egészségre gyakorolt pozitív hatásait.
Tényleg olyan egészséges?
Bizony ám! Egy evőkanálnyi olívaolajban a napi ajánlott mennyiségű E-vitaminból 13% van, K-vitaminból pedig 7%. Ezen felül olyan zsírsavakkal van tele, amik csökkentik a szívroham kockázatát és a gyulladásokat, illetve jó hatással vannak a vérerekre is, ezen felül pedig az agyra is serkentően hatnak. Kalóriában azonban más zsírfélékhez hasonlóan gazdag, antioxidáns-tartalmával mégiscsak kitűnik a vajak és egyéb olajok tömegéből.
Olívaolaj a konyhában
Az olívaolaj több módon is felhasználható, sütésre és ízesítésre egyaránt. Kutatások kimutatták, hogy jól tolerálja a hőt, így bátran lehet benne rántott húst vagy krumplit is sütni. Hátránya azonban, hogy fajtától függően íze meglehetősen erős lehet, így a benne készült étel is átveheti az olíva jellegzetes aromáját, ami nem mindennek tesz jót, így extra szűz vagy szűz olívaolajat nem érdemes túlhevíteni.
Íze azonban inkább előnyére válik, mint hátrányára, ugyanis számtalan olyan étel van, amiben pont szükség van arra, hogy pluszt adjunk általa a tányérba. Ilyenek a különböző tésztaételek, mint például a tészta tenger gyümölcseivel vagy a spaghetti alla carbonara. Mivel nem szaftosak, az olívaolajjal tehetünk róla, hogy a tészta jobban csússzon, és olyan ízt kapjon, aminem elvesz az ételből, hanem ad hozzá. Erre különösen az extra szűz változat alkalmas, amit nem javasolt melegíteni, vagy legfeljebb minimálisan, mert aromái szobahőmérsékleten jönnek ki a legjobban.
Ez a típusú olaj kiváló ahhoz, hogy a salátákat vagy zöldségeket tegyünk ízletesebbé, és arra is, hogy különböző húsok és zöldségek pácaként használjuk valamilyen pácsó kíséretében. Akár reggelinket is feldobhatjuk vele: a pirítósra vagy avokádóra csepegtetve egészen új dimenziókba kerülhet a reggeli étkezés. A vajat a krumplipüré esetében is kiválthatjuk vele, de akár a főtt rizst is ízesíthetjük használatával.
Nemcsak főételekbe és reggelihez ajánlatos, hanem levesek ízesítéséhez és sütéshez is. A piskótába is bátran tehetünk belőle, de akár palacsinta is készülhet belőle! Ilyen esetben ügyeljünk rá, hogy ne egy markáns ízű olajat használjunk, ami az édesség ízébe tolakodhat. Vannak azonban ízek, amikhez kiválóan passzol egy ilyesfajta kiegészítés, így a csokoládés és gyümölcsös muffin csak profitálhat az olívaolaj használatából.
Ha az olívaolaj javára csökkentjük a vaj használatát, kevesebb zsírt veszünk magunkhoz, ráadásul a tápanyagban gazdag olaj az egészségünkre is jobb hatással van, mint a margarin vagy a vaj.
Az olívaolaj kifejezetten egészséges alternatívája a vajnak és az étolajnak, nem véletlen, hogy szerves része a mediterrán diétának. Ahogy azonban minden esetben, itt is megárthat a sok a jóból, úgyhogy mindent csak módjával, de étrendünkből semmiképp sem érdemes kihagyni!
Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix