Könnyű vacsorák húsimádóknak, amelyekkel sikert arathatsz.
A húsimádóknak szóló receptekből valószínűleg rengeteg könyvet írhatnánk, az alábbiakban azonban olyan recepteket találsz (egészen pontosan két húsosat és egy halasat), amiket egyszer mindenképp meg kell kóstolnod. Még a legunalmasabb hétköznapot is feldobják, és bár a fogásokat pihentetni kell fogyasztásuk előtt, megéri kivárni ezt az időt, mert így igazán összeérnek az ízek.
Könnyű vacsorák húsimádóknak
Koreai marhatacos
Előkészítési idő: 25 perc
Sütési idő: 15 perc
Pihentetési idő: minimum 2 óra
Hozzávalók 6 adagra:
- 50 dkg marhasteak
- 6 db tortillalap
- vörös káposzta a tálaláshoz
- 1-2 db avokádó
- 1 db citrom leve
- 2 ek. extra szűz olívaolaj a sütéshez
A marinádhoz:
- 4 ek. szezámmagolaj (a pirított szezámmagolaj a legjobb)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 4 ek. sötét szójaszósz
- 1 púpozott ek. nádcukor
- őrölt bors
A szószhoz:
- 150 g zsírszegény natúr joghurt
- 1 ek. Worcestershire szósz
- 1 ek. chiliszósz
- 1 ek. light majonéz
- friss koriander
- só
Elkészítés:
A steaket megmossuk, a faggyús részt levágjuk, a többit szárazra töröljük, vékony csíkokra vágjuk és tálba tesszük. A marinád elkészítéséhez a szezámmagolajat egy kisebb tálba öntjük, hozzákeverjük az áttört fokhagymát, a meghámozott, finomra reszelt gyömbért, a szójaszószt, a cukrot, kevés őrölt borsot. Az egészet összekeverjük, megvárjuk, amíg a cukor feloldódik, majd ráöntjük a marhacsíkokra és jól átkeverjük, hogy minden húsdarabkát befedjen a pác. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, de legjobb, ha egy egész éjszakára.
Tálalás előtt a vörös káposzta külső leveleit levesszük és eldobjuk, a többit konyhai gyalun finomra reszeljük. Közvetlenül tálalás előtt az avokádót meghámozzuk, a magját kivesszük, majd a húsát kockákra vágjuk. A citrom levével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. A hús sütéséhez használjunk öntöttvas serpenyőt – minél vastagabb, annál jobb. Melegítsük fel szárazon közepes lángon, majd amikor már elég forró, öntsünk bele 1 evőkanál olajat. Tegyük rá a húscsíkokat, de ne zsúfoljuk túl, több részletben süssük meg. A megsült húst szedjük tányérra, tálalásig tartsuk melegen.
Amíg a hús sül, készítsük el a szószt. A joghurtot keverjük össze a majonézzel, a kétféle szósszal, ízlés szerint sóval és apróra vágott friss korianderrel. Ha megsült az összes hús, a vasserpenyőt töröljük óvatosan szárazra. Tegyük vissza a lángra, és helyezzünk bele egy tortillalapot. Fordítsuk át a másik oldalára is, és addig pirítsuk, amíg aranybarna lesz. Vegyünk elő egy félliteres ásványvizes palackot, vegyük le róla a címkét, mossuk tisztára a palackot, majd tekerjük rá a meleg tortillalapot, és hagyjuk rajta pár percig. Így felveszi annak hengeres alakját, és könnyebb lesz megtölteni. A tortillalapokat töltsük meg káposztával, avokádóval, hússal, majd locsoljuk meg a joghurtos szósszal. Azonnal tálaljuk.
![Könnyű vacsorák húsimádóknak: a pihentetési idő a sikerük titka 1 Könnyű Vacsorák Húsimádóknak Koreai Marhatacos](https://colore.hu/wp-content/uploads/2022/04/konnyu-vacsorak-husimadoknak-Koreai-marhatacos-1024x683.jpg)
Mexikói lazacnyársak mangósalsával
Előkészítési idő: 20 perc
Sütési idő: 10 perc
Pihentetési idő: 30 perc
Hozzávalók 2 adagra:
- 2 szelet lazac bőr nélkül
- 2 ek. extra szűz olívaolaj (ebből 1 ek. a sütéshez)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott tk. pirospaprika
- só, bors
- nyársak a sütéshez
A salsához:
- 1 db nagy avokádó
- 3 szál újhagyma
- 1 db piros húsú paprika
- 1 db érett mangó
- 1 kis csokor koriander
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 kis chilipaprika
- 1 db citrom vagy meggy leve
- 2 tk. extra szűz olívaolaj
- só
Elkészítés:
A lazacot megmossuk, szárazra töröljük, és egyforma méretű kockákra vágjuk. Az olajat, a paprikát, a sót, a borsot és a zúzott fokhagymát egy kisebb tálban összekeverjük. Beleforgatjuk a lazackockákat, és 30 percre hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a salsát: a mangót megmossuk, kicsumázzuk, majd azt is kisebb kockákra vágjuk. Az avokádót félbevágjuk, a magját kivesszük, a húsát egy kanállal kiszedjük, kockákra vágjuk.
Azonnal meglocsoljuk a citrom levével, hogy ne barnuljon meg. Apróra vágjuk a chilipaprikát is. Az egészet megsózzuk, ráöntjük az olajat, összekeverjük, és lefedve tálalásig hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. A nyársakat elővesszük, majd felszúrjuk rájuk a lazackockákat. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, és rátesszük a nyársakat. Minden oldalon körülbelül 2 percig sütjük, hogy belül is átsüljenek. Melegen, a salsával együtt tálaljuk.
![Könnyű vacsorák húsimádóknak: a pihentetési idő a sikerük titka 2 Könnyű Vacsorák Húsimádóknak Mexikói Lazacnyársak Mangósalsával](https://colore.hu/wp-content/uploads/2022/04/konnyu-vacsorak-husimadoknak-Mexikoi-lazacnyarsak-mangosalsaval-1024x683.jpg)
Wokban sült tészta ötfűszeres kacsamellel
Előkészítési idő: 15 perc
Sütési idő: 30 perc
Hozzávalók 2 adagra:
- 2 db kacsamell (kb. 25-30 dkg a kettő, bőrével együtt mérve)
- 1 púpozott tk. kínai ötfűszerkeverék
- 1 db 3 cm-es gyömbér
- 3 ek. osztrigaszósz
- 1 ek. sötét szójaszósz
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 ek. étkezési keményítő
- só, bors
- 20 dkg száraz kínai tészta (más néven tojásos tészta vagy woktészta)
- 15 dkg friss, aprófejű csiperkegomba
- 2 db chilipaprika
- 2 db pak choi
- 3 szál újhagyma
- 10 dkg zöld hüvelyű zöldbab
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 ek. szezámmagolaj
Elkészítés:
A kacsamell bőrét lehúzzuk, a húst megmossuk, szárazra töröljük, majd csíkokra vágjuk. Egy kisebb tálba tesszük a csíkokat, összeforgatjuk a kínai ötfűszerrel, kicsit megsózzuk, borsozzuk, majd félretesszük. Az osztrigaszószt, a szójaszószt, az áttört fokhagymát és a finomra reszelt gyömbért egy kisebb tálban összekeverjük. Az étkezési keményítőt egy másik tálban kevés hideg vízzel elkeverjük, és az osztrigaszószos keverékhez adjuk, majd az egészet félretesszük.
![Könnyű vacsorák húsimádóknak: a pihentetési idő a sikerük titka 3 Könnyű Vacsorák Húsimádóknak Wokban Sült Tészta ötfűszeres Kacsamellel](https://colore.hu/wp-content/uploads/2022/04/konnyu-vacsorak-husimadoknak-Wokban-sult-teszta-otfuszeres-kacsamellel-1024x683.jpg)
Nagyobb fazékban vizet forralunk, majd beletesszük a félbevágott zöldbabot. Körülbelül 5 perc alatt készre főzzük, és hideg víz alatt leöblítjük, leszűrjük. Wokban 2 evőkanál olajat felmelegítünk, majd rátesszük a kacsamellcsíkokat. 2-3 percig sütjük őket mindkét oldalukon, majd tányérra szedjük, és alufóliával letakarva melegen tartjuk.
A wokban visszamaradt zsíradékon megdinszteljük a karikákra vágott újhagymát, hozzáadjuk a megtisztított, félbevágott gombát és a félbevágott pak choit. Ráöntjük a keményítős, fűszeres szószt, visszatesszük bele a kacsamellcsíkokat, és pár perc alatt összefőzzük. Amikor a pak choi összeesett, hozzáadjuk a leszűrt, lecsepegtetett tésztát, a szezámmagolajat, és az egészet összeforgatjuk. Melegen tányérra szedjük, megszórjuk az apróra vágott chilipaprikával, pár szem újhagymakarikával, és azonnal tálaljuk.
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix