A kínai mustár, kínai nevén gáj-cáj, a mustár egyik rokona, amelyet leveleiért és magjáért régóta termesztenek. Egyik változata a déli óriás fodros mustár, amely hasonlít a kínai brokkolihoz, de ízvilága a tormáéhoz hasonló. Leveleit az ázsiai konyha széles körben használja, és a spenóthoz hasonlóan is elkészíthető.
A kínai mustár magjai a legapróbb magok közé tartoznak, mintegy 3 mm átmérőjűek, színük pedig a sárgástól a fehéren át a barnáig vagy feketéig terjed. A mustármag és a magokból kinyert olaj India sok vidékének és Banglades konyhájának fontos szereplője.
Egy adag kínai mustár a napi K-vitaminszükséglet ötszörösét tartalmazza, de magas az A-, C-vitamin és folsavtartalma is. Emellett nagyon jó mangán, kálium, réz, és kalciumforrás is. Jó rost, valamint antioxidáns (úgymint béta-karotin, lutein és zeaxantin) forrásként is szolgál.
![Ezért olyan egészséges a kínai mustár: óvja a szívet és az érrendszert 1 Kinai Mustar 1](https://colore.hu/wp-content/uploads/2022/02/kinai-mustar-1-1024x683.jpg)
A kínai mustár legcélszerűbb felhasználása
A kínai mustár csípős ízű, ezért nem igényel további fűszerezést. Adjunk 6 csészényi levélnyelet (336 g) felhevített olívaolajhoz és pirítsuk fokhagymával, így további tápanyagokkal dúsul. Öntsük fel 1 csésze (235 ml) csirke alaplével és 10 percig pároljuk. Tegyük hozzá a leveleket, és lassan forraljuk tovább, amíg a leve kissé elfő.
Miért egészséges?
A kínai mustár magas antioxidáns-tartalma segíthet azon betegségek megelőzésében, amelyeknél az oxidatív stressz fontos szerepet játszik – ilyenek a rák és a szív- és érrendszeri betegségek. Egy 2007-es széles körű vizsgálat részben alátámasztotta azt a hipotézist, mely szerint a káposztafélék, közöttük a kínai mustár fokozott bevitele összefüggött a prosztatarák-kockázat csökkenésével. A kutatók szerint a rák ellen a kéntartalmú szulofrafán nyújt védelmet, azáltal, hogy óvja a DNS-t a károsodástól.
![Ezért olyan egészséges a kínai mustár: óvja a szívet és az érrendszert 2 A Kínai Mustár A Hagyományos Kínai Konyha Alapanyaga](https://colore.hu/wp-content/uploads/2022/02/a-kinai-mustar-a-hagyomanyos-kinai-konyha-alapanyaga-1024x683.jpg)
Dióhéjban
Eredet: Himalája előhegyei
Szezon: kora nyártól késő őszig szüretelik
Amiért kiváló: gazdag A-, C- és K-vitaminban, folsavban, rostban, káliumban, rézben, mangánban, kalciumban, szulofrafánban és antioxidánsokban
Otthoni termesztés: házikertben könnyen termeszthető. Egy adag főtt kínai mustár (1 csésze/140 g) 21 kalóriát, 3,2 g fehérjét, 0,3 g zsírt (ebből a telített zsír 0 g), 2,9 g szénhidrátot, illetve 2,8 g rostot tartalmaz.
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix