Őrzők nyomában – egy szívet melengető dokumentumfilm

Gyönyörű film készült Erdély egyik szegletéről, a Szent Anna-tó szomszédságában található, számos védett állat- és növényfajnak otthont adó Csomád-Bálványos természetvédelmi területről. A látványos produkció nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem elgondolkodtató is – tudatosítja bennünk, hogy miután ökológiai lábnyomunk sötét árnyat vet a jövőnkre, tennünk kell a környezetünkért: őrzőkké kell válnunk.

Bármelyik nemzetközi ismeretterjesztő tévécsatornán megállná a helyét az Őrzők nyomában: a másfél éven keresztül forgatott produkció lélegzetelállító képsorral indít, és mutatja be a Szent Anna-tó szomszédságában található Csomád-Bálványos természetvédelmi terület páratlan szépségét és természeti kincseit – azokat, amelyeket az utánunk következő generációknak is meg kell őrizni. Rögtön az elején a narrátor fel is veti a kérdést: „Vajon az ember felismeri-e parányi mivoltának jelentőségét, hogy a körforgás láncszemeként – parányiságához képest – mekkora felelősség hárul rá a természet körforgásának egyensúlyban tartásában?”

Orzok Nyomaban Film
Kép forrása: Őrzők nyomában (YouTube)

A kulcs: az egyensúly megtalálása

„Filmünkben a táj és ember szimbiózisát szerettük volna bemutatni, és tudatosítani a nézőben azt, hogy a környezetvédelmi munka nem más, mint egyfajta kompromisszum a környezet érdekében: áldozatokat kell hozni ahhoz, hogy nyerhessünk, hogy mindkét fél számára védhető és élhető legyen a természet” – magyarázza Para Zoltán környezetmérnök, a Csomád-Bálványos Natura 2000 gondnoksági feladatait 2010-2020 között ellátó Vinca Minor Egyesület vezetője. „Mindennél fontosabbnak tartjuk az oktatást, a lakosság ökológiai nevelését” – tette hozzá a produkció szakmai tanácsadója, aki szerint csak így érhető el az ember és élővilág harmonikus együttműködése.

Az edukációs vonal egyébként a filmből sem hiányzik: választ kapunk olyan kérdésekre például, hogy miért nem szabad a vadállatokat etetni, vagy hogyan lehet fenntartható módon végezni az erdőgazdálkodást, de megmutatják azt is, hogy a szabályozott turizmus miért lehet jó hatással a környezetre.

Hiuz Orzok Nyomaban
Egy védett állat: a hiúz / Kép forrása: Őrzők nyomában

A látványos produkció nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem elgondolkodtató is: tudatosítja bennünk, hogy miután ökológiai lábnyomunk sötét árnyat vet a jövőnkre, tennünk kell a környezetünkért: őrzőkké kell válnunk, hiszen a felelősség a mi kezünkben van.

Kulisszatitkok

Para Zoltántól megtudtuk: a nem mindennapi felvételek elkészítése egyáltalán nem volt veszélytelen küldetés. A filmes stábnak a több hónapos forgatás alatt számos kalandban volt része, elsősorban a régióban elszaporodott barna medveállománynak köszönhetően. Előfordult, hogy az operatőrök autójára felmászott a ragadozó, nem kis izgalmat okozva a stáb körében, máskor pedig épp szarvasokat igyekeztek lencsevégre kapni, amikor egy váratlan vendég is megjelent a színen, mégpedig egy medve személyében.

A filmet Kató Zsolt írta és rendezte, a narrátor a Jászai Mari-díjas és Kaszás Attila-díjas Mátray László.

A teljes film itt tekinthető meg:

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hihetetlen! Megszületett Nick Jonas és Priyanka Chopra első közös gyermeke