Barion Pixel Így főztünk a 80-as években – Te mire emlékszel? – Coloré

Így főztünk a 80-as években – Te mire emlékszel?

2023. 12. 17.

Sok olvasónk bizonyára emlékszik arra, hogy hogyan főztünk a 80-as években, míg a fiataloknak ez már-már történelem!

Nem feltétlenül emlékszik mindenki arra, hogy hogyan főztünk a 80-as években, ám ha közvetlenül nem is éltünk ebben az évtizedben, szakácskönyvek vagy akár tárgyak bizonyosan fellelhetőek otthonunkban a korszakból. A különböző családi történetek is sokfelől származhatnak, így akár a konyhából is! Az ételek ugyanis különleges emlékőrök, s talán megvan az oka annak, ha bizonyos ízeket nem tudunk úgy elkészíteni, ahogy anyáink és nagyanyáink!

Így főztünk a 80-as években

Ebben az évtizedben már a nők is éppúgy dolgoztak, mint a férfiak, így számos, életüket megkönnyítő termék létezett a piacon. Ekkoriban a konzervek és a hidegkonyhai készítmények segítették a háziasszonyok munkáját, és lassanként a mirelit termékek is megjelentek a piacon. Nem lehetett azonban mindent megúszni, így jószerivel a vasárnapi ebédeket sem! Kialakulásának oka abban keresendő, hogy sokáig a szombat is épp olyan munkanap volt, mint amit ma már hétköznapnak ismerünk, így a vasárnap volt az egyetlen, amikor együtt tudott ebédelni a család. Ilyenkor az asztalra került húsleves és különböző húsfélék, változatos köretekkel. Ezek egyike volt a rizs, amely ekkortájt Magyarországon némi rásegítéssel termett, ugyanis nukleáris energia felhasználásával érték el, hogy a rizs képes legyen alkalmazkodni a magyar klímához, és megfelelően teremjen.

Ha a háziasszony éppen nem készített desszertet, voltak olyan lehetőségek, amik a boltban készen kaphatóak voltak. Ilyen volt a joghurthab, amit a mai napig sokan visszasírnak, valamint a krémtúró, ami bár kapható, korántsem ugyanaz, mint a 80-as években! Ekkor még ugyanis a túró jóval zsírosabb volt, mint amit ma fogyasztunk, s annak idején a ma is népszerű Túró Rudi is ebből készült. Kevesen tudják azonban, hogy ez a finom, csokival borított túródesszert a Szovjetunióból származik, ugyanis tejipari dolgozók tanulmányúton jártak épp, amikor megkóstolták a glazirovannij szirok nevű túrós finomságot. Ezen némileg módosítottak, s elkészült a mi imádott Túró Rudink!

A 80-as években mindenkinek ilyen vagy hasonló konyhája volt / Fotó: Karsa Tímea
A 80-as években mindenkinek ilyen vagy hasonló konyhája volt / Fotó: Karsa Tímea

Nem csak a kedvelt élelmiszerek eredetéről szól azonban a Tó-Retró könyvtár legújabb darabja, az Így főztünk a 80-as években. A szerzőnek, Glázer Szilviának volt kitől ellesnie a konyhai fortélyokat, ugyanis nagymamája szakácsnőként dolgozott, így több ezer embert kóstolhatta meg főztjét.

Kötete akár egy időkapszula, a múltba rántja az olvasót. A sok kép segítségével egyből visszautazunk az időben, és faljuk a képekhez tartozó történeteket! A főzést nem csak élelmiszerek szempontjából közelíti meg, ugyanis a kötet segítségével felidézhetjük az egykori közértek hangulatát, s azt is, hogy hogyan nézett ki egy klasszikus lakótelepi konyha, vagy éppen egy olyan, ami egy Kádár-kockában volt berendezve.

A kötet szakácskönyv is egyben, hiszen ma már retrónak ható ételek receptjeit találjuk benne, stílusosan korabeli edényekben tálalva. Akárcsak a régi, Horváth Ilona-szakácskönyvekben, e kötet végére is kerültek helyek a jegyzeteknek, hogy ekképp adjuk tovább anyáink és nagyanyáink bevált receptjeit az utókornak.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea