Barion Pixel Szereted a retrót? Akkor irány Budapest belvárosa! – Coloré

Szereted a retrót? Akkor irány Budapest belvárosa!

2023. 07. 28.

Budapest szívében igazi retró időutazásban lehet részünk!

Imádom Budapestet és a retrót is. Ennek kollégáim a megmondhatói, ugyanis ha valami ’90-es évek előtti téma kerül szóba, tudják jól, hogy ugrani fogok rá. Van valami megfoghatatlan számomra abban a hangulatban, amit a retró ad – tán az, hogy lassanként én magam is retró korba érek. Szeretem a jellegzetes színű tárgyakat, amiket ez a korszak adott, és szinte nincs tárgy, hogy valamelyikről ne jusson eszembe valamelyik nagyszülőm vagy egy régvolt, távoli családtagom.

Nem véletlen hát, hogy amint megtudtam, hogy nemcsak Szentendrén, hanem Budapesten is van retrómúzeum, első dolgom volt körülnézni!

Ilyen a Budapest Retró Élményközpont

Szinte be sem léptem, a lábam alatt már viszontláttam a nagyszüleim konyhájának padlóját: szedett-vedett kövezet, amit csakis a retró tudott. Tudtam, hogy jó helyen vagyok. Jobbra rögtön a bár volt, ami retró finomságokkal kecsegtetett, de a múzeum maga jobban érdekelt. A kiállítás első része elsősorban inkább egy történelmi időszakot foglal magába, így a kisdobosok és párttitkárok láthatták viszont emlékeiket. A hangszórókból szóló zene teljes mértékben visszahozta a kort, amiben még nem is éltem, ám engem jobban érdekteltek azok a dolgok, amikről emlékeim is vannak!

Mivel nagy Szomszédok-rajongó vagyok, elájultam attól a hatalmas mini-lakóteleptől, amit a kiállítótérbe tettek. Ennek nemcsak a látvány volt a funkciója, hanem a tárolás is, ugyanis ezekben voltak elhelyezve a régmúlt tárgyai.

Tematikus volt a tárlat, így az egyik panelház a konyhában használt termékek dobozait mutatta be, míg egy másik a fürdőszobáét. Szinte az orromban éreztem a régi szappanok illatát, és már-már könny szökött a szemembe egy-egy régi kakaósdoboz láttán, hiszen régebben nekem is ilyenekből készült a kakaó. A nálam régebbi évjáratúaknak még több emléke lehet, ugyanis a ’70-es évek karácsonyi díszei is megjelennek, de régi telefonok, és még a boltokból ismert kávédarálók is.

A panelházak után az tárul elénk, amit régebben mindenki nézett: a Híradó, pontosabban a stúdiójának a pontos mását. Hatalmas kamerákon láthatjuk viszont magunkat, és a régi tévékben különböző, majdnem elfeledett műsorok képét láthatjuk. A részletgazdagság már-már lenyűgöző, ugyanis egy-egy tévé képébe belóg a hímzett terítő. Pont, mint a nagyszülőknél!

A budapesti retró múzeumban újra láthatjuk elfeledettnek hitt tárgyainkat / Fotó: Karsa Tímea
A budapesti retró múzeumban újra láthatjuk elfeledettnek hitt tárgyainkat / Fotó: Karsa Tímea

Ezután egy lakásba tévedünk, ahol régi konyha, nappali és gyerekszoba van berendezve. Szinte mindenki talált olyat, amit a nagyszüleinél vagy a szüleinél látott utoljára, ráadásul le is ülhetünk a nappaliban, ahol a korabeli tárgyak között teljes mértékben a ’70-es és’80-as években érezhetjük magunkat.

Ezután városi környezet vár bennünket: a berendezett utcán régi lámpa, autó, trafik és kapu is vár bennünket. A szervezők rendkívül alaposságára utal, hogy több helyütt visszaköszönnek régi, mintás üvegek a sárga és a fehér több fajtájával. A trafikban láthatunk régi játékokat, és mindent, ami miatt ekkoriban jó volt gyereknek és felnőttnek lenni.

A Budapest Retro Élményközpont a Bazilikánál, az Október 6. utcában várja a látogatókat.

Részletesebb információ itt található.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea