Ideje felmelegedni – budapesti teaház körkép

2021. 10. 15.

A szabadtéri fröccsözések és sörfesztiválok ideje leáldozott – legalábbis egy jó pár hónapra -, így most a kávézókon és teázókon van a sor! Hova üljünk be egy szeles őszi napon a fővárosban, ha elkortyolnánk egy csésze meleg italt? Íme, a mi tippjeink.

Sirius Teaház

Sirius Teaház
Forrás: Sirius Teaház

Húsz éve fogalmazódott meg a Sirius Klub létrehozásának gondolata a tulajdonosok fejében, fél évvel később, 2002 június elsején meg is nyitottak a nyolcadik kerületi Bródy Sándor utca 13 szám alatt. Abban az évben zártkörű klubként üzemelt a hely, egy évvel azután pedig elnyerte azt a formát, amit a budapestiek jól ismernek. Közel nyolcvan féle teából és számos kávéból választhatunk náluk, amiket elfogyaszthatunk asztaloknál székeken vagy sámlin, esetleg párnán ülve, vagy elnyúlva a galérián. A hangulatos pincében vízipipázhatunk is, és a Sirius honlapja szerint szívesen ad otthon különböző vetítéseknek és képzőművészeti kiállításoknak. Nem messze találjuk tőle egyébként a “kishúgát”, az Altairt, ami jelenleg zárva tart.

Teaház a Vörös Oroszlánhoz

Vörös Oroszlán
Forrás: Vörös Oroszlán

Igazi “elsőrandis” hely az Oktogon mellett megbújó Vörös Oroszlán, az emelet közepén az életfával, körben pedig függönyökkel elrejtett szeparékkal. 1999 decemberében nyitott meg, nevét Szepes Mária spirituális tanító főművéről kapta, elmondásuk szerint azért esett erre a választás, mert ez “nem csak a Teaház hangulatát érzékelteti, hanem összefoglalja az ember szellemi útjaiban rejlő lehetőségeket is“. A széles kínálat mellett fontos szempont náluk a minőség és a pozitív szemlélet, a kedves kiszolgálás.

Podma Café

Podma Café
Forrás: Podma Café

A Nyugati pályaudvartól egy saroknyira, a Podmaniczky utca 14 szám alatt várja a látogatókat hétfőtől szombatig a “nyugalom szigete”, ahogy magukat hívják. A Podma nemcsak ottani fogyasztásra kínál teakülönlegességeket (rooibostól elkezdve az egyéb érdekes italokig), kávékat, csokoládés italokat, hanem bögréket, kannákat is vásárolhatunk náluk. A nem túl nagy teázóba érdemes asztalt foglalni, nehogy ne jusson nekünk hely, hiszen üzleti találkozóra is gyakran kerül itt sor.

Flying Bird Tea House

Teaboltkep6
Forrás: Flying Bird Tea House

Igazán impozáns webshop fogad minket, ha a rákeresünk az interneten a Flying Bird névre, hiszen ők elsősorban szaküzletként üzemelnek. A Bem rakpart mögött (Frankel Leó út 6) találjuk a helyet, ahol közvetlenül a termelőktől érkező teákat kóstolhatunk. Azonban fontos megjegyezni, hogy a teaszobákat csak klubtagjaik vehetik igénybe, az utcáról véletlenül betévedő vendégek sajnos nem – klubkártyát pedig a tea tanfolyamaikon résztvevők kaphatnak. Így aki érdeklődik a gasztronómia és a kultúra ezen szeglete iránt, annak érdemes belevágnia, és megkóstolnia például a sült teát!

Big Ben Teaház

Big Ben
Forrás: Restu.hu

A Flying Birdhöz hasonlóan a Big Ben is vállal házhozszállítást, üzleteiket pedig a Mammutban, Budakalászon az Auchanban illetve a belvárosi Veres Pálné utca 10 szám alatt találjuk. Utóbbiban száznál is több tea várja az odatévedőket, szeptember végén pedig megérkezett őszi kínálatuk is. Kávéból sincs hiány náluk, megkóstolható itt például a híres Kopi Luwak is. A karácsony közeledtével pedig akár ajándékcsomagot, teásbögréket és egyéb kiegészítőket is vehetünk a teaházban, amit egy tearajongó családtag vagy barát biztosan értékelni fog.

1000 Tea Teaház és Szaküzlet

1000tea2
Forrás: 1000TEA

A Váci utca 65 szám nem olyan forgalmas, mint elsőre gondolnánk a helyszínből, egy kis udvarban bújik meg az 1000TEA. Vörös, fekete, oolong, herba, maté és pu’er teákat is találunk itt szép számmal, csakúgy, mint a webshopjukban, de mindenképp hangulatosabb a bambuszszékeken ücsörögve elfogyasztani egy-egy csészével. H pedig végeztünk, válasszunk egyet a menő kancsóik közül otthonra.

Darjeeling Teaház

Darjeeling
Forrás: Restu.hu

Az indiai kultúrának adózó Darjeeling a hetedik kerület szívében, a Wesselényi utca 47 szám alatt bújik meg. Nemcsak a tea miatt jó beülni ide, hiszen reggelizőként is funkcionál a hely. 100 féle szálas tea és prémium Drago Mocambo kávék, turmixok, shakek és mangó lassi is kóstolható itt. A baldachinoknak, párnáknak és függönyöknek köszönhetően igazi keleti hangulata van a teázónak, garantált kikapcsolódás egy stresszes nap után.