Barion Pixel Szőrtelenítés okosan – tippek és tanácsok a kényelem és higiénia megőrzéséért – Coloré

Szőrtelenítés okosan – tippek és tanácsok a kényelem és higiénia megőrzéséért

2022. 07. 12.

Libbennek a szoknyák, olvadunk a napon és természetes, hogy aki csak teheti, a strandon vagy a természetes vizek partján hódol a nyárnak. A kevesebb ruha ugyanakkor hatalmas dilemmát is jelent, hiszen minden nap tökéletesen sima, látványosan puha bőrre vágyunk a látható és látható helyeken egyaránt.

De vajon egészséges-e a szőrtelenítés, mi a szerepe az intim szőrzetnek és melyek a szőrtelenítés leghatékonyabb, legbiztonságosabb módjai? Kinek van igaza: a szőrtelenítés természetellenességét hirdetőknek vagy a brazil vonalak kedvelőinek?

Erre való az intim szőrzet

Közkeletű tévedés, hogy a fanszőrzet ma már egy teljesen hasztalan evolúciós melléktermék! Valójában a nemi szőrzet védi és melegíti a vulvát, mérsékelten óv a baktériumok és gyulladások hüvelybe, illetve húgyutakba kerülése ellen, emellett tompítja a fizikai hatásokat a szex és egyéb aktivitások során.

Normál higiéniai körülmények között, rendszeres napi tisztálkodás és testbarát fehérneműk viselése mellett azonban az intim szőrzet tetszőleges mértékben eltávolítható, orvosi értelemben – kivéve egyes betegségek fennállása esetén – nem ellenjavalt.

szőrtelenítés
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Te aztán fazon vagy! – avagy a szőrtelenítés típusai

A szőrtelenítésnek – akárcsak bármi másnak, aminek köze van a divathoz és az emberi testhez – annak ellenére megvannak a maga trendjei, hogy igen kevesen látják, mi van a ruha alatt.

Egy 2016-os USA-beli kutatás alapján a nők 80 %-a teljesen csupasz odalent és több, mint 60 %-uk higiéniai okokból döntött a brazil gyanta mellett. Mások ugyanakkor a háborítatlan test és a természetes megjelenés mellett érvelnek nagy lelkesedéssel.

Annyi bizonyos, hogy a fanszőrzet naponta átlagosan 0,5 mm-t nő és a fazon aktuális megjelenési formái között a bikinivonalban történő szőrtelenítés, az ún. leszállópálya – amikor egyetlen határozott csíkban őrzik meg a nemi szőrzetet-, illetve a teljes brazil fazon a legnépszerűbb.

Mire figyelj szőrtelenítés előtt és után?

Nagyon fontos tudni, hogy egyes gyulladásos és allergiás reakcióval járó bőrbetegségek esetén a szőrtelenítés bármilyen formája ellenjavalt, vagy kizárólag csak szakember által javasolt végezni! Különösen igaz ez akkor, ha hajlamos vagy szőrtüszőgyulladás vagy szőrbenövések kialakulására. Nincs rosszabb, mint egy fájdalmas, duzzadt, váladékkal teli hupli az ember lányának legnemesebb testrészén…!

A rosszul végzett szőrtelenítés lehetséges következményei

 • A rövid ideig tartó bőrpír természetes, az elhúzódó fájdalom, erős kipirosodás, égési sérülés vagy kémiai égés azonban kerülendő.
 • Szőrtüszőgyulladás kialakulása.
 • Szőrbenövés kialakulása.
 • Vágások.
 • Szennyezett eszköz használata miatti fertőzés, gyulladás kialakulása.

Ezekre figyelj szőrtelenítés előtt és után:

 • Mindegy, hogy milyen eszközöket – borotvát, hideg gyantacsíkot, waxot, gyantát, epilátort vagy IPL készüléket- használsz a szőrtelenítésre, mindig győződj meg arról, hogy azok hibátlanok és sterilek! Alkalmazz fertőtlenítő spray-t, ha szükséges!  Cseréld rendszeresen a borotvádat – és örökre felejtsd el a párodét!
 • Szőrtelenítést mindig csak megtisztított, száraz – vagy az eljárásnak megfelelően, szakszerűen megnedvesített- felületen végezz! Így a leggyorsabb, leghatékonyabb és legkevésbé fertőzésveszélyes a szőrtelenítés.
 • Ne feledd, hogy a különféle szőrtelenítési eljárások különféle szőrhosszt igényelnek! Míg a szőrtelenítő krémek vagy a borotva akár erdőirtásra is használhatók, addig a gyantázáshoz vagy wax-használathoz adott hosszúságú szőrszálakra van szükség.
 • Kerüld a túlforrósodásra hajlamos gyantát, helyette inkább használj waxot vagy más kevésbé balesetveszélyes megoldást!
 • Ne hagyd az utolsó pillanatra! A sietve végzett szőrtelenítés egyik lehetséges velejáróra, hogy egy folt kimarad. Ennél is rosszabb azonban, ha megvágod vagy megégeted magad odalent!
 • Szőrtelenítés után ügyelj a terület fertőtlenítésére és hidratálására egyaránt!
 • A szőrtelenítés egyes alkalmai között eltelt időszakban is ügyelj az érintett területek hidratálására és ápolására. Ez nemcsak a nőiségedhez, hanem az egészségedhez is közelebb visz téged!
Razor,in,a,female,hand,on,a,colored,background.,removal
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Szőrtelenítés és intim egészség

A nyári meleg, az izzadás, a strandolás mind-mind hozzájárulnak az esetleges fertőzések kialakulásához. Ezért olyan fontos, hogy ha lehet, válassz jó nedvszívó képességű, minőségi fehérneműt és ha lehet, kerüld a tanga-fazont! Lényeges továbbá az is, hogy strandoláskor sose ücsörögj hosszan nedves fürdőruhában, gondoskodj az intim területek hidratálásáról és már az egészen apró, korai felfázásos vagy gyulladásos panaszokat is vedd komolyan!

A prevenció részeként a medencefenéki izomzat megerősítésére is érdemes figyelmet fordítani, hiszen ha minden jól zár, még kevésbé valószínű, hogy különféle kórokozók hatására betegségek alakulnak ki. Nézz körbe webshopunkban, hogy megtaláld a számodra leghatékonyabb kismedencei edzőpartnered!

A cikk szerzője: Dombai Krisztina, Intimegészség.hu