Barion Pixel Strandszezon fertőzések nélkül: hogyan kerülhetjük el a felfázást és a nászutas betegséget? – Coloré

Strandszezon fertőzések nélkül: hogyan kerülhetjük el a felfázást és a nászutas betegséget?

2022. 06. 09.

Ha nyár, akkor strandszezon, no meg a nők legnagyobb ellensége: a felfázás és a többi kellemetlen tünet. De vajon melyek a leggyakoribb nyári intim gondok? Hogyan kerülhetjük el a felfázást és a nászutas betegséget? Kérdések és válaszok a női egészségről.

Hogy mi köze a szexnek a strandszezon berobbanásához? Tulajdonképpen semmi, mégsem véletlen, hogy nyáron megnő a felfázás, azaz a húgyúti és a hüvelyi fertőzések valószínűsége. Az egyik leggyakoribb, a nászutas betegségként ismert akut cisztitisz, vagyis hólyaggyulladás.

A betegség neve jól jelzi, hogy a leggyakrabban a szerelmes hetek és túlfűtött éjszakák következménye a kellemetlen tünetekkel járó kórkép. Kialakulásának oka, hogy a pihenéssel töltött napok alatt a párok többször és talán hevesebben bújnak össze, így az aktus(ok) során a hüvelyben és a végbélben megtalálható teljesen természetes baktériumok a húgycsőbe jutnak, majd ott elszaporodnak.

A nászutas betegség tünetei: égő-csípő vizelés, alhasi fájdalom, görcsök és akár láz is lehet.

A nászutas betegség kezelése: A kezdeti szakaszban sok-sok folyadék, a láz megjelenésekor azonban haladéktalanul nőgyógyászhoz, vagy urológushoz kell fordulni!

Így kerülheted el: Figyelj a mindenkor cukor-, alkohol- és koffeinmentes folyadékbevitelre, használd a mosdót és ürítsd a hólyagod minden együttlét előtt és fordíts időt az intim higiéniára minden nap!

Felfázás
Kép forrása: Unsplash

Helló, strandszezon, helló hüvelygomba!

A nők rémálma a strandon összeszedett hüvelygomba, ami észrevétlenül teszi tönkre a nyaralást és akár az utána következő heteket is. Különösen a melegvizes medencék, strandok kedveznek a gomba kialakulásának és elszaporodásának, melyek ellen nem sok mindent tehetünk. A strandszezon végén, vagy ha felmerül a gombás megbetegedés gyanúja, kérd nőgyógyász segítségét!

A hüvelygomba tünetei: Sárgás, zöldes, vagy fehéres, kellemetlen szagú, bűzös, túrós állagú hüvelyfolyás, fájdalmas szex, csípő-viszkető érzés a hüvely körül.

A hüvelygomba kezelése: A betegség kezelésének meghatározása minden esetben a szakorvos feladata. Általában először hüvelykúpot, krémet és/vagy orális antibiotikumot írnak fel, szükség esetén azonban sor kerülhet a kenet tenyésztésére is. Gombás megbetegedés esetén a partner(ek) kezelése is javasolt!

Így kerülheted el a hüvelygombát: A neten keringő népi bölcsességekkel és a különféle sufnituning tippekkel szemben a hüvelygomba elkerülésének számos valóban hatékony módja létezik.

  • A strandolás megkezdése előtt vásárolj intimtapaszt, mely fizikai gátat képez a hüvely bemeneténél. Ez az egyszerű, ragtapaszhoz hasonló eszköz megfelelő felhelyezés esetén 100 százalékos védelmet nyújt a betegség kialakulásával szemben.
  • A hüvelybe helyezett tampont hagyd meg a menstruáció napjaira! Sok nő használja ezt a „módszert”, ez azonban nemcsak haszontalan, hanem árt is. Ha a hüvelyfal gyengesége miatt a víz a hüvelybe jut, a tampon megszívja magát és megnöveli a betegség kialakulásának veszélyeit. Ha ilyen probléma nem áll fenn, akkor pedig a hüvely természetes nevességéből „táplálkozik”, majd eltávolításakor mikrohám sérüléseket okoz.
  • A vizes fürdőruhát a medencéből kiérve cseréld le, az intim részek tisztításához-szárításához pedig mindig használj külön törölközőt!
  • Ha izzadós típus vagy, mindig legyen a táskádban egy váltás bugyi, így szükség esetén bárhol és bármikor lecserélheted a nedves fehérneműt!
  • Ha lehet, viselj pamutból készült darabokat! A szexi vonalvezetést, a tangát és a csipkét válaszd olyankor, amikor várhatóan csak rövid ideig lesz rajtad a mutatós alsónemű.
nászutas betegség
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A medenceövi régió gyengeségei és a felfázás

Kevesen tudják, de a medenceövi régió izomzatának meggyengülését egy rendkívül egyszerű, többnyire strandon vagy fürdőkádban végezhető „teszt” segítségével már egy igen korai fázisban is könnyedén ki lehet mutatni.

Hogyan derítheted ki, hogy te is érintett vagy-e? Ha medence vagy kád használata után azt tapasztalod, hogy a hüvelyből víz távozik, biztos lehetsz abban, hogy te is veszélyben vagy, hiszen normál esetben a víz nem jut a hüvelybe.

A medenceövi régió izomzatának erősítésére számos módszer létezik: személyre szabott gyógytorna, Kegel-gyakorlatok, testsúlykontroll, intimtorna, saját izomerős edzések és elektrostimuláció. A számodra optimális módszer megválasztásában kérd szakképzett gyógytornász vagy nőgyógyászod segítségét!

A cikk szerzője: Dombai Krisztina, Intimegészség.hu