Barion Pixel Pattanás a nyakon. 6 ok, ami a háttérben meghúzódhat – Coloré

Pattanás a nyakon. 6 ok, ami a háttérben meghúzódhat

2023. 10. 02.

Bátran kijelenthetjük, hogy a pattanás nemcsak fájdalmas és kellemetlen bőrhiba, hanem esztétikai szempontból sem előnyös. Ezen kívül egészségügyi problémák előfutáraként is tekinthető. Mit lehet és érdemes tudni arról, ha a pattanás a nyakon jelentkezik?

Egyáltalán nem ritka, hogy a kamaszkor velejárója a pattanásos bőr. Elkönyveljük azok jelenlétét egy korszaknak, amely komoly hormonális változásról szól. A megfelelő bőrápolás és étkezés, szükség szerint a szakember – kozmetikus vagy bőrgyógyász – beavatkozása jelentős javulást eredményezhet. Ezek rendszerint az arcon megjelenő kellemetlenségek, ám a pattanás a nyakon is feltűnhet. Ebben a cikkben ennek okairól lesz szó.

Pattanás a nyakon
Az izzadtság is szőrtüszőgyulladást okozhat a nyaki területen / Kép forrása: Rungrudee / Getty Images

Pattanás a nyakon. Miért ott?

Az érzékeny és vékony bőr a nyakunkon is helyet kínálhat a kellemetlenkedő pattanásoknak, azonban akár aggasztóvá is válhat jelenlétük, ha megtudjuk, hogy mi okozhatja jelenlétüket:

  1. Étkezés: nem kell azonnal rosszra gondolni, de ha csúnya és zavaró pattanások jelentkeznek a nyakon, akkor azt akár a nem megfelelő táplálkozás is kiválthatja. A feldolgozott élelmiszerek és a magas glikémiás indexű ételek is hozzájárulhatnak a bőrproblémához.
  2. Allergia: akár az újonnan bevezetett dezodor, spray, parfüm vagy más bőrápoló termék használata kiválthatja, hogy pattanások jelennek meg a nyakon, az arcon vagy más testrészen.
  3. Személyes higiénia: bizony, az izzadt bőr és a haj találkozásából származó szennyeződés vagy a piszkos ruhadarab által érintett nyaki területen jelentkező pattanás arra is utalhat, hogy nem megfelelő a higiénia és a tisztálkodás.
  4. Stressz: annyira jelenlévő a stressz az életünkben, hogy azon sem lepődünk meg, ha pattanásokat okoz. Már kutatások is születtek ebben a témában. A folyamatos feszültségben lévő szervezet hormontermelése megváltozhat, amely következtében bőproblémák léphetnek fel.
  5. Bőrbetegség: a pattanás a nyakon kialakulhat bőrbetegség következtében. Az irritált, túlzottan igénybe vett bőr, az izzadás vagy férfiak esetében a borotválkozás is a szőrtüszőgyulladásához vezethet.
  6. Hormonális változás: az alattomos hormonális zavarok megnyilvánulási formája is lehet, ha kellemetlen gumók keletkeznek a nyakon. A kiváltó lehet a PCOS vagy a pajzsmirigy működésének zavara is. A hormonháztartás felborulásának következtében a bőr faggyútermelését is befolyásolhatja, amely eredménye lehet: pattanás a nyakon.
Pattanás a nyakon
Komolyabb, orvosi segítséget igénylő tünet is lehet, ha pattanás jelenik meg a nyakon / Kép forrása: Obencem / Getty Images

A vészjóslónak tűnő jelek esetén érdemes átgondolni az étkezést és a folyadékfogyasztást, oda kell figyelni a tisztálkodásra és a kozmetikumok használatára. Ám, ha a pattanások a nyakon nem akarnak eltűnni, akkor szükséges bőrgyógyász segítségét kérni az okok feltárásában, mert könnyen lehet, hogy a probléma már túlnőtt rajtunk és az valamilyen egészségügyi problémát vetít elénk.

Nyitókép forrása: Obencem / Getty Images