Barion Pixel 5 tévhit a PCOS-ról – Vajon rajtunk múlik a kialakulása? – Coloré

5 tévhit a PCOS-ról – Vajon rajtunk múlik a kialakulása?

2022. 05. 21.

PCOS – e négy betű láttán sok-sok nő gyomra összeszorul. Vagy azért, mert ő maga szenved tőle, vagy egy ismerőse számol be az állapot okozta nehézségekről. A PCOS azonban sokféle lehet, úgyhogy ideje tisztába tenni, hogy valójában csak rajtunk múlik-e léte, avagy nem léte.

A PCOS, avagy policisztás ovárium szindróma kizárólag a nőket érintő betegség. Oka elsősorban a férfi nemi hormonok túlsúlya, ami az egész hormonháztartást felborítva különböző tüneteket generál. A cisztás petefészek minden ilyen betegségben szenvedőnél általános tünet: ekkor a petefészek felületén lévő megvastagodott bevonat miatt a tüszők nem repednek meg, így jellemzően nincs menstruáció, és megtermékenyíteni sem lehet őket. Ezek híján alakulnak ki a ciszták, amik egy idő után átveszik az uralmat a petefészkek felett.

A PCOS kialakulása és tünetei

A policisztás petefészkek kialakulásának pontos oka egyelőre nem ismert. Szakértők szerint genetikai hajlam vagy a mozgásszegény életmód állhat a háttérben, ám ezt egyelőre nem tudták alátámasztani, hiszen rengeteg eset van, amikor a családból egyedüliként diagnosztizálnak valakit ezzel. Egészségesnek mondott életmód esetén is létező kórkép lehet, míg önmagukat elhanyagoló, elhízott nők sokasága él PCOS nélkül. Adatok szerint százezer nőből csupán 0,2%-ot érint, ám globális szinten mégis egyre gyakoribb betegségről beszélünk.

A tünetek közt a menstruáció kimaradásán túl jegyeznek meddőséget, vetélést, magas vérnyomást, cukorbetegséget, inzulinrezisztenciát, fogyásra való képtelenséget, hajritkulást és túlzott szőrösödést is.

A PCOS-os nők többségénél túlzott szőrösödés is megfigyelhető
A PCOS-os nők többségénél túlzott szőrösödés is megfigyelhető / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ugyan kezelni lehet, maga a betegség soha el nem múló állapot. Életmódbeli változtatásoktól és gyógyszerektől remélhetünk változást, ám ezek csak akkor működőképesek, ha egy életen át számolunk a szabályok betartásával.

Tévhitek

Mivel a betegség pontos kialakulása nem ismert, és a valódi gyógyír is ismeretlen, számos tévhit kering a PCOS-ról.

  1. A PCOS ritka

Ugyan a fenti adatok szerint nem kirívóan magas a betegek száma, egyáltalán nem ritka: Amerikában a termékeny korban lévő nők 5-10%-át diagnosztizálták a betegséggel. Általánosságban elmondható róla, hogy a leggyakoribb hormonális- és endokrinológiai betegség a nők körében. Számtalan nőnek nem okoznak gondokat a ciszták, így nem is tudnak arról, hogy valójában náluk is fennáll a PCOS.

2. PCOS-os nőként nem lehet teherbe esni

Tény, hogy nehezített a pálya, mégsem mondható el, hogy lehetetlen a teherbe esés, ha ciszták vannak a petefészkekben. Ma már számtalan gyógyszer alkalmas arra, hogy megteremtse a közeget a peteérésre, így ha ezt elérik, és egyéb orvosi beavatkozásokat is alkalmaznak, egyáltalán nem lehetetlen, hogy létrejöjjön a terhesség. Olykor spontán peteérés is létrejöhet mindenféle orvosi beavatkozás nélkül, éppen ezért, ha valaki nem tervez gyermeket, és állapota miatt nem is tesz ellene, könnyen érhetik meglepetések.

Sok PCOS-os nőt nyomasztanak azzal, hogy csakis önmaga tehet betegségéről
Sok PCOS-os nőt nyomasztanak azzal, hogy csakis önmaga tehet betegségéről / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

3. Csak a túlsúlyos nők PCOS-osak

Tény, hogy sok-sok, a betegséggel élő nő súlyproblémákkal küzd, és a túlsúly valóban rosszabbá teheti a már meglévő tüneteket. Ennek ellenére léteznek egészséges, túlsúlyos nők, akik nem, vagy kevésbé foglalkoznak diétával vagy mozgással, ennek ellenére szervezetük kiválóan teljesít hormonálisan.

4. Ha lefogysz, meggyógyulsz

A PCOS egyik nagy hátránya, hogy a fogyás rendkívül nehéz. Azok az általános diéták és mozgásformák, amik egy egészséges ember esetén működnek, egy PCOS-sal élőnek általában semmit nem érnek. Speciális diétát kell folytatni, aminek a betegséghez sok esetben társuló inzulinrezisztencia az oka. Ilyenkor a szervezet képtelen arra, hogy az inzulint megfelelően használja, és ez folyamatos raktározáshoz vezet. Ilyenkor nem elég a szénhidrátot csökkenteni és mozogni, hanem a tejtermékekről is le kell mondani, illetve érdemes odafigyelni, hogy az étkezés 8-10 órán belül legyen a nap során, nem elfelejtve a 3-4 edzést hetente.

Az egészséges étrend segít, de nem gyógyító erejű
Az egészséges étrend segít, de nem gyógyító erejű / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

5. A te hibád!

Ugyan azok, akiknek nincsen problémája a fogyási nehézségekkel, könnyedén rámondják, hogy mindössze annyi a dolga az embernek, hogy lefogyjon, de ez koránt sincs így! Egészséges emberek számára elképzelhetetlen erőfeszítést kell tennie egy PCOS-al élőnek ahhoz, hogy pár kiló lemenjen, és ha ez sikerül is, a hajlam akkor is jelen van, így egy életen át szigorú diétához és életmódhoz kell tartaniuk magukat azoknak, akik ebben szenvednek. Még ebben az esetben sem garantált az ovuláció, ami nemcsak akkor hasznos, ha gyermeket tervezünk, hanem akkor is, ha szimplán úgy szeretnénk működni, mint bármely más nő.