Barion Pixel A PCOS okozta hangulatingadozások – Mi okozza és mit tehetsz ellene? – Coloré

A PCOS okozta hangulatingadozások – Mi okozza és mit tehetsz ellene?

2023. 06. 10.

A PCOS rengeteg nőt érint a világon, sokakat közülük csak sokára diagnosztizálnak, és az önbecsülésre ható tüneteket muszáj elviselniük.

policisztás ovárium szindróma (PCOS) a nők gyakori hormonális rendellenessége, amely számos tünethez vezethet, például rendszertelen menstruációhoz, túlzott test- és arcszőrzethez, súlygyarapodáshoz és aknékhoz. Ezt a betegséget a hormonok egyensúlyhiánya okozza, és növelheti más egészségügyi állapotok, például meddőség, cukorbetegség és szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Nagyon sok nőnek muszáj együtt élnie a PCOS-sel, azonban a megfelelő tájékoztatás és kezelés nélkül az ember mítoszok és téves feltételezések áldozatává válhat.

A PCOS tüneteinek megtapasztalása túlzott szőrnövekedéssel az arcon és a testen, a hajhullás, a pattanások, a súlyváltozások és a termékenységi problémák negatívan befolyásolhatják a hangulatot, az önbizalmat és a testképet. A hangulatingadozások meglehetősen rendszeresek lehetnek, ha PCOS-ben szenvedsz. 

Hormonális ingadozások a PCOS miatt

A szervezet hormonális összetételének egyensúlyhiánya hirtelen hangulati ingadozásokhoz vezethet. Az egyensúlyhiány olyan tüneteket okozhat, mint a depresszió és az ingerlékenység. Ennek oka lehet, hogy a szervezet nem képes elegendő mennyiségű ösztrogén női hormon előállítására.

pcos
Kép forrása: nemke / iStock / Getty Images Plus / Getty Images

Emelkedett androgénszint

A férfi hormon, az androgén szintje és pszichológiai hatásai létfontosságú szerepet töltenek be a PCOS-es betegeknél. A megnövekedett androgén-szint fizikai tüneteket, például szájszárazságot, szívdobogásérzést, fejfájást, hiperventillációt, izzadást és gyomor-bélrendszeri tüneteket, valamint szorongást, túlzottan aggódó gondolatokat és rémületet eredményezhet. Emellett az értéktelenség érzése, az elutasítás érzése, a kritikával szembeni túlérzékenység, a túlzott önvizsgálat, a szociális nyugtalanság, valamint az alvás- vagy étvágyzavar is előfordulhat magas szint esetén.

Stressz

A policisztás ovárium szindróma stresszes dolog lehet. A mindennapi stressz is fokozza ezt, és súlyosbíthatja a hangulatingadozásokat.

Alvásproblémák

A rendszertelen alvás további ingerlékenységhez és hangulatingadozásokhoz vezethet.

A gyógyszeres kezelés és mellékhatásai

Mint minden betegségnél, ennek a kezelésénél is léphetnek fel gyógyszer mellékhatások, amelyek szintén hormonális egyensúlyhiányhoz és egyéb hangulati problémákhoz vezethetnek.

Depresszió és szorongás

A PCOS-hez kapcsolódó problémák többszörösére növekedhetnek, ha nem diagnosztizálják és kezelik időben. Azt is megállapították, hogy a szorongás fokozódik, minél később ismerik fel az orvosok ezt a betegséget. A depresszió és a szorongás köztudottan súlyosan befolyásolja a hangulatot, de több módon is befolyásolhatja az életminőséget:

  • fizikailag – az étkezési és alvási szokások megzavarásával
  • pszichológiailag – csökkenti a motivációt és növeli az értéktelenség érzését
  • társadalmilag – befolyásolja a kapcsolatokat

Ez a betegség számos érzéshez és érzelemhez vezethet, mint például hitetlenség, harag, frusztráció, szomorúság, zsibbadás, félelem, szorongás. A policisztás ovárium szindróma okozta fizikai változások befolyásolhatják a testképet. Sok PCOS-beteg úgy gondolja, hogy fizikailag kevésbé vonzó, fitt és egészséges. Érzelmileg ennek kezelése meglehetősen nehéz lehet. Egyes nőknél önbizalom és önbecsülés csökkenését hozhatja magával, valamint viselkedésbeli változásokat is tapasztalhatnak.

Ha…

  • levertnek, depressziósnak vagy reménytelennek érzed magad,
  • felhagytál azzal, hogy élvezd vagy érdekeljenek azok, amik régebben,
  • sokat foglalkozol a külsőddel,
  • rosszul érzed magad tőle vagy undorodsz attól, amit eszel.

Ha bármelyik igaz rá, akkor érdemes szakorvos segítségét kérned.

pcos
Kép forrása: supersizer / E+ / Getty Images

Mit tehetsz magadtól ellene?

A táplálkozás számít

Amit eszel, az nemcsak a fizikai egészségedre van hatással, hanem a hangulatodra is. A kutatások azt mutatják, hogy az összetett szénhidrátok, fehérjék, gyümölcsök, zöldségek, diófélék és magvak fogyasztása segíthet stabilan tartani a vércukorszintet, ami a hangulatjavuláshoz vezet. 

Mozogj

A rendszeres testmozgás nemcsak csökkentheti az inzulinszintet és stabilan tartja a vércukorszintet, ami kritikus fontosságú a hangulatjavítás szempontjából, de a fogyásban is segíthet. Az edzés segít csökkenteni a stresszt, és endorfinokat (boldogsághormon) szabadít fel, amelyek segíthetnek javítani a hangulatot. A testmozgás eltereli a figyelmet a negatív gondolatokról és javítja a szociális interakciót, amely javítja a hangulatot és a depressziós tüneteket. Nagyon fontos megtalálni azt a mozgásformát, amely boldoggá tesz – legyen az séta, futás, jóga, tánc vagy csapatsport.

Gyakorolj stresszkezelési technikákat

A stressz néha elkerülhetetlen, de a szintjét kezelheted. A meditáció, az éber figyelem, a naplóírás, valamint a hobbi vagy szabadidős tevékenység gyakorlása javíthatja általános hangulatot és közérzetet. A triggerek ismerete és előzetes kezelése segít. Tanulj meg mindent, ami a PCOS-sel kapcsolatos, hogy tudd, hogyan kezelheted az állapotot és javíthatod az érzelmi jólétedet. Már csak a tudat, hogy vannak módok, amelyekkel segíthetsz magadon, motiválhat, és erősebbnek érezheted magad tőle.

Forrás: Femina.in, Hindustan Times

Borítókép forrása: Pexels / Sora Shimazaki

/egeszseg/test-es-lelek/pcos-hangulatingadozasok/