PCOS-diéta: az 5 leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz

2022. 09. 11.

A PCOS – vagy Policisztás Ovárium Szindróma – tünetei révén külön életmódot igényel: a rendszeres mozgáson túl érdemes PCOS-diétát tartani. Nem olyan egyszerű, amilyennek elsőre gondolnák, ezért sok hibát elkövethetünk, bármennyire is próbálkozunk.

A PCOS-diéta betartása korántsem kötelező, ám jelentős mértékben javítja állapotunkat. Akár gyógyszeres kezelés mellett is alkalmazható, hiszen ha a vércukorszintünkre szedjük a gyógyszert, megfelelő diétával akár el is hagyhatjuk azt. Ehhez természetesen orvosunknak is hozzá kell járulnia, és az sem árt, ha a diétát egyeztetjük akár vele, akár egy dietetikussal, különben sok hibába belefuthatunk. Íme a leggyakoribbak:

Gyümölcsevés – szabad vagy nem?

A gyümölcsevésről általában az a tévhit, hogy mindenképpen kerülni kell, hiszen a gyümölcsökben található gyümölcscukor megingatja a vércukorszintet. Ezekben az ételekben tény, hogy van cukor, de jóval kevesebb, és teljesen másmilyen típusú, mint a feldolgozott cukorban, amit a kávénkba teszünk. Ezen felül fontos vitaminok vannak benne, amelyek ugyan pótolhatóak tablettával, nem érdemes kihagyni, hogy természetes formájukban vegyük magunkhoz őket.

Gondot leginkább akkor okozhatunk magunknak, ha a reggeli órákban fogyasztunk gyümölcsöt, illetve az sem ajánlott, hogy egyszerre túl sokat együnk. Egy gyümölcsös smoothie-t is érdemes beosztani egész napra, mint rögtön lehajtani, így nem fogja annyira megdobni az inzulinszintünket.

Mi a helyzet a zöldségekkel?

Bármilyen diétáról legyen szó, a zöldségfogyasztás bizonyosan a betartandó pontok között van. Mivel a zöldségfélék a vitaminokon túl antioxidánsokkal és rostokkal is tele vannak, mindenképpen érdemes minél többet enni belőlük. A zöldségek nemcsak arra kiválóak, hogy kitöltsük velük a tányérunkat – legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról – hanem arra is, hogy nassolás helyett együk őket. Főve, párolva, sütve és nyersen is finomak, úgyhogy gondoljuk át, mi mindent készíthetünk belőlük!

A zöldségek számtalan módon elkészíthetőek, és laktatnak is!
A zöldségek számtalan módon elkészíthetőek, és laktatnak is! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Égjen a zsír?

Természetesen égjen, ha egy mód van rá, de ez nem azt jelenti, hogy kerülni kell a zsíros ételeket! A zsírok és olajok nemcsak jobb ízt adnak az ételeknek, hanem szervezetünkre is jótékony hatást gyakorolnak. Ez nem azt jelenti, hogy nagy kanállal kell enni a zsírt, hanem azt, hogy semmi bajunk nem lesz tőle, ha nem vonjuk meg magunktól ezeket az élelmiszereket. Vannak olyan ételek, amik kifejezetten a diétához ajánlottak, mégis tartalmaznak zsírt. Az avokádóban, a magvakban és a húsfélékben mind olyan zsírok vannak, amikre szüksége van a szervezetünknek, úgyhogy semmiképp nem érdemes megválni tőlük.

A vízivás mindennek a kulcsa?

Úton-útfélen halljuk, hogy mennyire fontos a vízivás, és hogy a napi 2-3 liter folyadék lenne az ideális fogyasztás. Diétázóként azonban kiesik a narancslé, a cukros tea, hogy a kóláról és társairól ne is beszéljünk! A PCOS-diéta szabályai azonban nem tiltják a borfogyasztást, hiszen ugyan valamelyest emeli az inzulinszintet, az már feljebb kiderült, hogy a gyümölcsök másképpen viselkednek szervezetünkben, mint a kristálycukor. Amellett, hogy a vörösbor tele van antioxidánssal, egy kutatás kimutatta, hogy a PCOS-ban szenvedő nőknek csökkenti a tesztoszteron-szintjét.

A boron túl a zöldtea is boldogságot hozhat az életünkbe, ugyanis több ízben is kapható, és természetes összetevői révén cukor nélkül is könnyen el lehet fogyasztani.

A PCOS-diéta nem jelenti azt, hogy ezentúl csak vizet ihatunk
A PCOS-diéta nem jelenti azt, hogy ezentúl csak vizet ihatunk / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ne egyél?

A diéták alaptörvénye a bevitt kalória csökkentése. Mivel az ember gyorsan szeretne elérni látható eredményt akár a vérképben akár a testén, hajlamos arra, hogy úgy, ahogy van, kihagyjon étkezéseket. Ennél rosszabbat nem is tehetnénk magunkkal, ugyanis a nem étkezés is káros a vércukorszintre, amit egy PCOS-sal élő sokkal könnyebben megérez, mint egy egészséges ember.

Az étkezés alapvetően arra szolgál, hogy energiát biztosítson a szervezetünknek, így ha nem eszünk, azzal csak azt érjük el, hogy gyengék vagyunk, ráadásul a testünk a továbbiakban még jobban ragaszkodik a raktáraihoz, mert sosem lehet tudni, mikor nem jut ételhez. Ennek folyományaként szokott kialakulni az, hogy nem tudunk megszabadulni a felesleges súlytól, ami PCOS-os betegek esetében rendkívül gyakori.

A PCOS-diéta nem arra hivatott, hogy kínozza az ember lányát, hanem arra, hogy egy kis odafigyeléssel olyan életformát alakítsunk ki, amitől testünk és lelkünk egyaránt egészséges lehet.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix