Kleopátra nem lódított: ez történik a bőröddel, ha egy héten keresztül minden nap gyakorlod az arcmasszázst (x)

2022. 11. 21.

Rohanó világunkban sokszor a legegyszerűbb, legkézenfekvőbb megoldásokról is hajlamosak vagyunk megfeledkezni az élet számos területén, így a szépségápolásban is. Gondoljunk csak például az otthon is elvégezhető arcmasszázsra, pedig sokszor ez tudja a legtöbbet nyújtani a stressztől zsíros, fáradt vagy épp száraz bőrünknek. Szerzőnk egy héten keresztül minden nap alkalmazta ezt az ősi technikát – eláruljuk, milyen következtetésekre jutott.

Nem gondolnánk, mégis igaz: az arcmasszázs közel sem mai találmány. A legtöbb forrás szerint az ősi Kínában alkalmazták először, de a Nílus királynője, Kleopátra is élt ezzel az igen egyszerű bőrfeszesítő technikával. A módszer egyébként egy Jeanne Sauval nevű kurtizán írónőnek köszönheti az igazi áttörést, aki egy pamfletben elsőként gyűjtötte össze és jelentette meg bevált szépségrutinját, illetve annak lépéseit.

A technika végül a 19. században terjedt el előbb Amerikában, majd az egész világon, amikor egy Pehr Henrik King nevű férfi elkezdte azt népszerűsíteni a tengerentúlon. Hatékonyságának hála az arcmasszázs a mai napig szerepel a leggyakrabban bevetett szépségápolási rutinok között: többek között Kim Kardashian, Gwyneth Paltrow és Jennifer Aniston is e bőrfeszesítő módszer elkötelezett híve – nem véletlen, hogy természetes botoxként is emlegetik az arcmasszázst.

Példájukon felbuzdulva és az őszi fáradékonyságot legyűrendő, októberben úgy döntöttem, hogy adok egy lehetőséget ennek az ősi technikának és kipróbálom, hiszen az nem létezik, hogy Kleopátra és Aniston egyszerre vezessenek meg!

Arcmasszázs: a legfontosabb lépések

A kísérlet előtt igyekeztem utánajárni, hogyan, s miképp érdemes az arcmasszázst végezni. A legtöbb forrás azt javasolta, hogy a reggeli rutinba sűrítsem be a nagyjából tíz perces műveletet, ugyanakkor (a magam részéről) sokkal alkalmasabbnak éreztem az estéket a kivitelezésre, mert akkor nem kellett rohannom.

Vagheggi
Forrás: Vagheggi

A művelet megkezdése előtt minden alkalommal megmostam a kezem, megtisztítottam az arcom és felkötöttem a hajam, magyarán előkészítettem a felületet, akárcsak egy műtétre. Viszonylagos dilemmába kerültem viszont, amikor eljutottam odáig, vajon mit lenne érdemes éjszakára felvinni a bőrfelületre.

Nem mindegy ugyanis, milyen anyagot használunk a masszázshoz, ezzel kapcsolatban az a legbölcsebb, ha tisztába kerülünk azzal, milyen a bőrtípusunk vagy az adott időszakban éppen mire van szüksége a bőrünknek. Érdemes szétnéznünk a Vagheggi fitokozmetikum-termékcsaládjai között, hiszen gyakran használt hatóanyagaik között megtaláljuk a nyugtató, védő, sebgyógyító hatással rendelkező mályva-, hársfa-, levendula- és eukaliptusz kivonatokat, amelyek legfőképpen a zsíros bőr gyulladása esetén lehetnek hasznunkra.

Ha épp stimuláló hatóanyagokra lenne szükségünk, akkor is érdemes körülnézni a Vagheggi termékei között, mivel az általuk gyakran használt a lime esszencia, citrom, ciprus és mandarin különösen jól jöhetnek a hideg, téli hónapok során, afféle bőrserkentő gyanánt. A cég professzionalitását mutatja, hogy nem ódzkodnak a természetes savak, mint például az almasav, szőlősav vagy citromsav használatától sem: ezek elősegítik a bőr megújulását és megszüntetik a megvastagodását.

Akármilyen hatóanyagú kozmetikumot választunk is, én mindig a szem körüli területen, mindössze két-két ujjbeggyel kezdtem a masszázst. Innen a szemöldökök közé, majd a homlokra tértem át: körkörös mozdulatokkal középről „kifelé” haladtam, s nem feledkeztem meg a füleimről sem! A fülmasszázs rendkívüli módon serkenti az általános éberséget, ennek előnyeit (különösen, ha épp nem este, hanem reggel sikerült elvégeznem a műveletet) magam is meglepve érzékeltem.

A járomcsont alatti „pofazacskóknál” mindig átváltottam ujjbegyről teljes tenyérrel végzett mozdulatokra, de egyetlen alkalommal sem feledkeztem meg az orromról és számról sem, noha a kis felület miatt az utóbbi esetében érdemes visszaváltani inkább az ujjbegyekre, különösen, ami a nevetőráncok környékét illeti.

Vagheggi
Forrás: Vagheggi – GUA SHA masszázskő és arcroller

Az arcmasszázzsal kapcsolatban újszerű felfedezés, hogy manapság nemcsak a kezeink állnak a rendelkezésünkre a kivitelezéséhez, hanem speciális eszközökkel, így például az arcrollerrel is elvégezhetjük ugyanezt odahaza. A Vagheggi rózsakvarcból készült GUA SHA masszázskő és arcroller egy olyan speciális eszköz, amellyel manuális face liftingben részesülhetünk otthon. A roller segít ellazítani az arcizmainkat, kisimítja a bőrünket, emellett tonizáló hatással is bír. (Nem véletlen, hogy már az ősi, kínai orvoslásban is használták az arcrollert, hiszen látványosan szépül és fiatalodik tőle a bőr.)

Bajban lennék, ha össze kellene hasonlítanom a két technikát, mivel ezúttal ragaszkodtam az ősi, kézzel végzett arcmasszázshoz. Nemcsak én, hanem az általam olvasott forrásokban megszólaló kozmetikusok is nehezen tesznek különbséget a kétféle módszer között. Ezek alapján mindössze annyi mondható el, hogy míg a hagyományos megoldás mellett szól az ember-ember kontakt (különösen, ha kozmetikus végzi rajtunk a masszázst), addig ezt a rollernél nélkülöznünk kell, ugyanakkor a rózsakvarc kellemes, hűvös felülete jobban nyugtatja az esetlegesen begyulladt bőrt, s általa közvetlenebb módon jutnak be a hatóanyagok a bőrsejtek közé.

Kleopátra igazat szólt…

Eleinte egyetlen hatást tapasztaltam, azt viszont azonnal: az arcmasszázs hatására ellazultak az arcizmaim, nem mellesleg a lefekvés előtt, akkurátusan végzett rituálé segített kikapcsolni az agyamat. Néhány nap után kezdtem el felfigyelni arra, hogy elkezdtek felszívódni a szem alatti, lila karikáim, és eltűnt a megszokott püffedtség is: sokkal kipihentebbnek tűntem (és annak is éreztem magam), mint a kísérlet megkezdése előtt.

Nagyjából az ötödik napon jártam, amikor észrevettem, hogy egyre definiáltabb az arckontúrom és feszesebb a bőröm. Az érdekes felfedésnek utánajárva rábukkantam arra a tényre, miszerint a masszázs stimulálja a mikrokeringést és serkenti nyirokkeringést, így nem csoda, hogy teltebbnek érzékeltem a bőröm.

Az arcmasszázs legfontosabb hatását azonban korántsem az arcomon, sokkal inkább a lelkemen érzékeltem: jól esett minden este tíz percet magamra szánnom, s Kleopátra ide, Jennifer Aniston oda, valójában ez az, ami igazán számít.

Vagheggi üzlet/bemutatóterem:

1134 Budapest, Dózsa György út 144-148.

www.vagheggi.hu