Barion Pixel Élmény a szemnek, de jó a bőrnek? A fürdőbomba feltalálóit kérdeztük – Coloré

Élmény a szemnek, de jó a bőrnek? A fürdőbomba feltalálóit kérdeztük

2022. 06. 13.

Okozhat hüvelyirritációt? Gyerekek számára is biztonságos? Beszélgetés a fürdőbombáról a termék 33. születésnapja alkalmából.

Idén 33 éve, hogy az illatos fürdőbombák felkerültek a Lush üzletek polcaira, és amelyek azóta is látványos műsort varázsolnak milliók fürdőkádjába, új szintre emelve ezzel a fürdés élményét. Szkeptikusként azonban felmerült bennünk a kérdés: vajon a bőrnek is jó az, ami vizuális élményt nyújt a szemnek?

Coloré: Kicsit olyanok lettek a fürdőbombák az évek során, mint anno a Gangnam Style: mindenki hallott róluk, mindenki tudja mik ezek, de szerintetek miben rejlik leginkább a sikerük?

Lush: Ugorjunk vissza több mint harminc évvel korábbra, a fürdőbomba feltalálásának idejére. A színes, pezsgő golyók a Lush társalapítója és feltalálója, Mo Constantine nevéhez fűződnek, és igencsak hosszú út vezetett az egyszerű, bőrpuhító kakaóvajjal teli Butterball fürdőbombától a The Experimenter őrületes színkavalkádjáig. Bőrápoló hatásuk mellett a fürdőbombák egy új világba vezető portállá változtatják a fürdőkádakat, legyen szó lazításról, inspirációról vagy akár csábításról. Az otthonunk fogságában töltött elmúlt két év során a fürdőszobák a béke szigeteivé váltak, a fürdőbombák pedig olyan élményeket kínálnak, amelyekről a világ újraindulását követően sem szeretnénk lemondani.

A színek és a formák tekintetében egészen elképesztő fürdőbombákat készítettetek már, ami szuper vizuális élmény a szemnek, de a bőrnek is ad valami pluszt?

Igen, hiszen a fürdőbombák alapjául szolgáló szódabikarbóna már önmagában puhítja a bőrt, ezen felül pedig megannyi fürdőbombában használunk hidratáló vajakat és olajokat, mint például a kakaóvaj, az avokádóvaj, a shea vaj vagy éppen az argánolaj.

Lush Westend
A Lush eddigi legnagyobb üzlete idén áprilisban nyitotta meg kapuit, ahol az érdeklődők rengeteg fürdőbomba közül válogathatnak (Kép forrása: Lush)

És ha már a bőrnél tartunk: érzékeny bőrűek is használhatják?

A rövid válasz az lenne, hogy igen, használhatnak. Azt azonban érdemes tudni, hogy legyen bármennyire magas minőségű összetétele egy terméknek, gyakorlatilag egy-egy természetes illóolaj is válthat ki allergiás reakciót. Mi minden esetben hat hónapos kor felett ajánljuk a használatukat, akkor is leginkább az egyszerűbb, letisztultabb verziókat, mint például a nyugtató levendulaolajjal készült Ickle Baby Bot vagy a kakaóvajjal teli Butterball. De nagyon érzékeny bőrűeknek érdemes kipróbálni a hidratáló vajakkal és olajokkal teli Ceridwen’s Cauldron szilárd fürdőolajunkat is.

Honnan inspirálódnak a készítők egy-egy új kollekció megalkotásához?

Az első fürdőterméket egy másnaposság elleni pezsgőtabletta mintájára készítette Mo Constantine 1988-ban. Ez a találmány nem sokkal később, 1989. április 27-én szabadalmat is kapott, éppen ezért április 27-ét kineveztük a fürdőbomba világnapjának, amelynek alkalmából idén 100 ezer darabot osztottunk szét belőle világszerte. A feltalálóinkat sok-sok dolog inspirálja, például a zene, az ételek, összetevők és még sorolhatnánk. Szezonális kollekcióinkat gyakran a kedvenc ételek vagy események ihletik. Ez a legjobb benne: az inspiráció nem csak egy irányból, hanem bárhonnan és bármikor érkezhet.

Láttuk, hogy létezik külön bomba zuhanyzáshoz is, ezek szerint a kádba való csak kádban működik? Mi a legjelentősebb különbség közöttük?

Igen, mi itthon csak zuhanybombáknak nevezzük őket és megtalálhatóak a hazai üzleteinkben is. Szerettük volna, ha azok se maradnának ki az élményből, akiknek a fürdőszobájukban nincsen fürdőkád vagy éppen a zuhanyzást preferálják. A zuhanybombák gyakorlatilag mini fürdőbombák, ugyanúgy pezsegnek, tele vannak kényeztető illóolajokkal. A különbség leginkább a használatukban rejlik: a tenyerünkben óvatosan tartsuk a zuhany alá, hagyjuk felpezsegni, majd az illatos habbal bekenhetjük a testünket, élvezhetjük az illóolajok aromáját.

Kell valakinek attól tartania, hogy hüvelyirritációt okoz a fürdőbomba?

Mint mindenben, itt is fontos a mértékletesség, de alapvetően nem okoznak efféle irritációt. Ha viszont bármilyen egészségügyi panaszunk van, érdemes előzetesen kikérni kezelőorvosunk véleményét, majd csak azt követően használni a termékeket.

Lila Fürdőbomba
A fürdőtermékek alapja a bőrpuhító hatású szódabikarbóna, vibráló színét pedig biztonságos szintetikus összetevők adják (Kép forrása: Lush)

Jakuzziban is használható?

A Lush a fürdőbombákat kifejezetten kádban történő felhasználásra tervezte, így jakuzziban csak saját felelősségre használhatók. Számos kádfürdős termékükben használunk virágokat, gyógynövényeket vagy éppen tengeri algát, amik könnyen eldugíthatják a jakuzzi nyílásait. Ezzel szemben a hagyományos kádakban van lehetőségünk lefolyóba helyezhető szűrővel kiszűrni ezeket, így elkerülhetjük a hasonló problémákat.

Gyerekek és kismamák számára is biztonságosak?

Erről minden esetben érdemes megkérdezni a kezelőorvost. A termékek önmagukban biztonságosak, kizárólag száz százalékban természetes illatanyagokat és biztonságos szintetikus összetevőket tartalmaznak, de lehetnek olyan illóolajok, amelyek a várandósság alatt nem ajánlottak. A kádfürdős termékeink használatát hat hónapos kortól javasoljuk.

Tehenes Fürdőbomba
Gyermekek számára csak féléves kortól ajánlott a fürdőbombák használata (Kép forrása: Lush)

Kettévághatjuk őket kétszeri felhasználáshoz, vagy ez nem ajánlott?

A maximális fürdőélmény érdekében egyben érdemes használni őket.

Vásárlás után maximum meddig használható fel egy fürdőbomba?

Mivel szilárd termékről van szó és nem tartalmaz vizet sem, ezért az eltarthatósága is hosszabb, 14 hónap.

Mitől pezseg?

A benne lévő szódabikarbóna és citromsav kombinációjától.

Hogyan készülnek?

A termékkészítőink szódabikarbóna alapot, biztonságos színezékeket és illóolajokat kevernek össze, majd a keveréket formák segítségével préselik össze. Így készül az egyik közönségkedvenc fürdőbombánk, az Intergalactic:

Mi a különbség a fürdőbomba és a fürdősó között?

A fürdősó valamilyen só alappal készül, általában szemcsés, szórható formátumban, ami idővel feloldódik a vízben, ezzel szemben a fürdőbombák szódabikarbóna alappal készülnek, vízzel érintkezve pezsegnek.

Nem biztos, hogy erre létezik jó válasz, de hogy látjátok a fürdőbombák jövőjét?

Nem véletlenül mondjuk, hogy a kádfürdőzés igazi művészet. Mintha egy kortárs installáció jelenne meg a kádban. A jelszó a kísérletezés, a határok feszegetése. Az újabb és újabb felfedezések azt mutatják, hogy a feltalálóknak eszük ágában sincs leállni; őrültnél őrültebb ötletekkel állnak elő, miközben remekül érzik magukat. Jelen pillanatban nehéz elképzelni, hogy egyszer kifogynak a kreativitásból.

Borítókép forrása: Lush