Erősebb és egészségesebb körmöket szeretnél? Íme a legjobb 8 tippünk

2022. 11. 03.

Sokszor bele se gondolunk, mennyi behatásnak vannak kitéve a körmeink a nap folyamán. Az erősebb és egészségesebb körmökért adunk most néhány hasznos tippet.

A körmeink rengeteg hatásnak ki vannak téve napi szinten. Folyamatosan használjuk a kezünket, így a körmünket is, gépelésre, mosogatásra, naponta többször megmossuk, szárítjuk, néha pedig megtörténik, hogy beütjük. Millió és millió dolog miatt van szükségünk erősebb és egészségesebb körmökre.

Ha gyengék, akkor könnyen sérülnek, betörnek, berepednek, amik nemcsak esztétikailag mutatnak rosszul, hanem fájdalmasak is lehetnek. Ezért a lehető legjobban kell ápolnunk őket, hogy semmi probléma se történjen.

A körmeink keratin rétegekből épülnek fel, ha egészségesek, akkor simák, gödrök és bordázás nélküliek, nincsenek látható elszíneződött foltok, és egyenletes vastagságúak.

1. Próbáld ki a biotint az egészségesebb körmökért

A gyenge körmökkel rendelkező emberek számára előnyös lehet egy étrendkiegészítő, a biotin, ami egy vízben oldódó B-vitamin (más néven H-vitamin). Több kutatás is bebizonyította, hogy a biotin hasznos a körmeink erősítésében, és a növekedést is fokozza.

Viszont nem raktározza el a szervezetünk, ezért naponta érdemes szedni. A biotin megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a szardínia, a főtt tojás és a hüvelyesek, de a táplálékkiegészítőkben az aránya valószínűleg magasabb lesz, mint amit az élelmiszerből bevihetünk a szervezetünkbe.

Egészségesebb körmök
Forrás: Shutterstock

2. A kollagén is erősebbé teszi

A másik leghasznosabb étrendkiegészítő a körmeidnek a kollagén. A Journal of Cosmetic Dermatology folyóiratban közzétett klinikai vizsgálat azt találta, hogy a kollagén javítja a körmök megjelenését, csökkenti a töredezést és gyorsabb növekedést idéz elő. A lenyelhető kollagén peptidek könnyen beszerezhetőek, és mindenféle ízben kaphatóak.

3. Étkezz kiegyensúlyozottan

Amit eszünk, az hatással van a szervezetünkre. A jó étkezés egészségesebb körmöket eredményez, s mivel ezek túlnyomórészt fehérjékből állnak, elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasszunk a napi étrendünk részeként. A vegánok ehetnek quinoát és dióféléket állati eredetű termékek helyett.

A sárga és narancssárga zöldségek, mint az édesburgonya és a sütőtök, magas A-vitamin-tartalmuk miatt hasznosak, amely megakadályozza a körmök kiszáradását. A diéta további jó kiegészítői a sötét, leveles zöldségek. A bennük található vas, antioxidánsok és kalcium szintén rugalmasabb és egészségesebb körmöket eredményez.

Az étrendünk teljessé tételéhez vigyünk be még omega-3 zsírsavakat, amelyek tele vannak tápanyagokkal. A lazacban, tonhalban és dióban található omega-3 zsírsavak fogyasztása megakadályozza, hogy a körmök törékennyé váljanak.

4. Maradj hidratált!

Ahogyan testünk többi részének is szüksége van vízre, körmeinknek is jót tesz, ha jól hidratáltak maradnak. A Healthline szerint megfelelő víz mennyiség nélkül a körmeink törékennyé és szárazakká válhatnak. Mivel egy-egy keratinlemezből állnak, megrepedhetnek és leválhatnak nedvesség nélkül, ami ahhoz szükséges, hogy egymáshoz “ragadjanak”. A körmeink körülbelül 18 százaléka víz, ez egyben azt is jelenti, hogy a bevitt vízmennyiség csökkenése idővel szembetűnően meg fog mutatkozni rajtuk.

Nem szabad elfelejteni, hogy az évszakok változása is szerepet játszik az egészségesebb körmökben. A nyári hónapokban az izzadás miatt könnyebben kiszáradunk, télen pedig a fűtött otthonunkban vagy irodánkban a száraz meleg kiszívhatja a nedvességet a bőrből és a körmökből. Bár a hűvösebb időben talán nem érezzük magunkat annyira szomjasnak, fontos, hogy emlékeztesd magad a folyadékpótlásra.

5. Vágd rövidre!

Tudjuk, hogy mennyire jól tud kinézni egy hosszabb köröm egy szép manikűr után, de az egészségesebb körmök miatt érdemes visszavágni őket. Ha sokat járunk manikűröshöz, állandó traumának tesszük ki őket, amitől gyengék lesznek, töredezni kezdenek, s ebből az állapotból bizony nem egyszerű ismét erős körmöket varázsolni.

Ha rövidre vágjuk őket, kevésbé lesznek hajlamosak töredezni. Ennek főleg akkor van jelentősége, ha az a közelmúltban megsérült, mivel időre van szüksége, amíg visszanyeri az erejét. Egyébként, ha rövidre vágjuk őket, akkor tisztán tartani is könnyebb, így kisebb az esélye gombafertőzés kialakulásának.

6. Nem mindegy, hogyan reszeled

A Healthline szerint a körmök hosszának megfelelően kell reszelni őket. Mind a hosszú, mind a rövid körmökkel lassan kell dolgozni, hogy ne vegyünk le túl sokat, valamint hogy elérjük a kívánt formát. A körömágy határozza meg, hogy milyen formát vehetnek fel a körmeink természetes módon. A hosszú körmöket úgy reszeljük, hogy az egyik külső saroktól indulva haladjunk a közepe felé. Amikor az egyik oldalon elértük a kívánt hosszúságot és formát, reszeljük az ellenkező saroktól a közepe felé, hogy ugyanolyan méretű és formájú legyen. Rövid körmök reszelését kezdjük a külső saroktól, és reszeljük a közepe felé, majd végezzük el a másik saroktól is.

Egészségesebb körmök
Forrás: Shutterstock

7. Minél kevesebbet áztasd

Míg a körmöket belülről tanácsos hidratálni, vízben áztatni nem célszerű. Dr. Dana Stern, a Mount Sinai bőrgyógyász adjunktusa és elismert körömszakértő azt mondta a Well+Goodnak , hogy a köröm ezerrel jobb nedvszívó, mint a bőrünk! Sajnos ez azt jelenti, hogy szivacsként viselkednek, bármikor felszívják a vizet, amikor érintkezésbe kerülnek vele.

Amikor túl sok víz kerül a körömsejtekbe, gyorsan kitágulnak, majd összehúzódnak, ahogy a víz felszívódik a szervezetbe, mindez pedig töréshez, hámláshoz és repedéshez vezet. Például mosogatáskor érdemes megfontolni a kesztyű használatát.

8. Kerüld a gél- vagy az akril körmöket

A körömsérülések egyik legnagyobb okozója a műköröm, beleértve a zselés és akril festéseket is. Ezek a kezelések nagyon áhított, divatos megjelenést hozhatnak létre, de az egészségünk szempontjából nem túl jó ötlet.

A zselés vagy akril körmök sokakat arra is késztethetnek, hogy a festéket kapargassák, ezzel károsítják a körömlemezt, mivel a lakkozással együtt a köröm felső rétegét is eltávolítják. Mindez idővel a körmök elvékonyodásához, a körömágy károsodásához, valamint a körömlemez és a növekedési minták szabálytalanságaihoz vezet.

Borítókép forrása: Shutterstock

Forrás: Glam, Well+Good, Healthline, Everyday Health