Míg a kávét legszélesebb körben koffeines italként használjuk, újabban a bőr alternatív gyógymódjaként is hírnevet szerzett magának.
Az Egyesült Államokban a kávé az antioxidánsok legnépszerűbb forrása – még inkább, mint más antioxidánsokban gazdag italok, mint például a tea és a bor. A fenolokban is gazdag kávé éppúgy felveszi a harcot a szabadgyökök káros hatásaival szemben, mint a vitaminok, gyümölcsök antioxidánsai. A kávéital fogyasztása belülről is kedvezhet a bőrnek, de a szakértők szerint érdemes külsőleg is bevetni. Ehhez maszkot, bőrradírt vagy pasztát kell készíteni a friss zaccból, és közvetlenül fel kell kenni a bőrünkre.
Viszlát narancsbőr!
Segíthet csökkenteni a narancsbőr megjelenését a bőrön. Úgy vélik, hogy ez a koffeintartalomnak köszönhető: ez a kulcsa a cellulit csökkentésének azáltal, hogy kitágítja a bőr alatti ereket és javítja az általános véráramlást, a hajszálerek keringését. Ezt a bőrápoló módszert a legjobb a belőle készült radír segítségével alkalmazni, mivel a hámlasztás simítja a bőrt és egyenletesebb megjelenést biztosít.
Csökkennek a ráncok
Ha a kávét paszta formájában közvetlenül a bőrre kenjük, az csökkentheti a napfoltok, a bőrpír és a finom ráncok megjelenését, és nyugtatja is a hámréteget, ami szintén a polifenoloknak köszönhető.
Rákmegelőző
Gazdag B3-vitamin (niacin) forrás a trigonellin nevű vegyület lebomlásának köszönhetően. A trigonellin a kávébab pörkölés útján ugyanis niacinná bomlik. A Skin Cancer Foundation szerint a niacin hasznos lehet a nem melanómás bőrrák megelőzésében, és más bőrelváltozásokat is megelőzhet.
Kevesebb folt
A benne lévő klorogénsav (CGA) csökkentheti a hiperpigmentációt, gyulladáscsökkentő hatása van, sőt, mivel a baktériumok szaporodása ellen hat, így az aknék és pattanások kezelésében is hatékony segítségünk lehet.
Pakolást, pasztát több módon is készíthetünk:
Szem alatti karikák ellen elég ha lefőzünk egy adaggal, majd felöntjük hideg vízzel és vattakorongot mártunk bele, ezt pedig a szem alá helyezzük.
Maszk készíthető belőle úgy, hogy a zaccot összekeverjük ugyanannyi olívaolajjal és adunk még hozzá néhány csepp vizet.
Forrás: healthline.com
Borítókép forrása: Unsplash