Szereted a kávét? Akkor ezt a kekszet Neked találták ki!

Nincs jobb egy rituális kávénál – kivéve, ha kekszet is ehetünk hozzá, ami nemcsak kávés, hanem kellemesen fűszeres is!

Hozzávalók:

  • 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 28 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál instant kávépor
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 nagy tojás fehérje
  • egy csipet só

Így készül ez az isteni kávés-fűszeres keksz:

A sütőt 180 fokra melegítem, hiszen mire bemelegszik, már készen is leszek a tésztával!

Elsőként a puha vajat kikeverem a porcukorral, majd mehet hozzá a liszt, a fűszerek, a tojásfehérje és a kávépor. A Mesterszakács azt javasolja, hogy magunknak állítsuk be, milyen intenzitású kávé-ízt szeretnénk: ha erősebbre vágyunk, bátran tegyünk bele többet!

Ha a tészta túl lágy ahhoz, hogy elkezdjek dolgozni vele, egy kicsit beteszem a hűtőbe, mely által valamelyest összeáll, és formázható lesz.

A tésztából kis golyókat formázok és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket. Villával, egy kis pohár aljával vagy akár tenyérrel picit kilapítom a golyókat, majd 14 percre a sütőbe tolom őket. Frissen nagyon törékenyek, ezért hagyom őket egy kicsit hűlni, ezután veszem le őket a tepsiről.

Ebből az adagból nagyjából 30-35 darab lesz; fémdobozban sokáig eláll.

Tipp:

A liszt egy része helyett lehet darált diót használni, de akár csokidarabokkal is meg lehet bolondítani a még nyers tésztát! Melegebb időben pedig akár jeges kávéhoz is tökéletes!

Kávés fűszeres keksz
Csokidarabkákkal is feldobhatjuk a kávés-fűszeres kekszünket! / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Így épít a nemet mondás művészete – 3. rész