Barion Pixel Sminkeltávolítás sminklemosó kendő nélkül? A bőrgyógyász véleménye – Coloré

Sminkeltávolítás sminklemosó kendő nélkül? A bőrgyógyász véleménye

2022. 02. 05.

Ha sminkeltávolítás, akkor a legtöbben a sminklemosó kendő után nyúlnak, ami ígérete szerint maradéktalanul eltávolítja a makeupot. Egy bőrgyógyász azonban nem csupán megkérdőjelezi a sminkeltávolító kendők hatékonyságát, de Insta videóban prezentálja, hogy akár bajt is okozhatnak.

Az arctisztító kendők egyszerű és praktikus sminkeltávolító eszközként ismertek, dr. Tijion Esho, kozmetikus-bőrgyógyász szerint viszont nem igaz, hogy azokkal hatékonyan megszabadíthatjuk bőrünket a sminktől.

Ezért ne használjunk sminklemosó kendőt sminkeltávolításhoz

A bőrgyógyász (aki egyébként két klinikát üzemeltet, egyet az Egyesült Királyságban, egy másikat pedig Dubajban) látványos Insta videóban mutatta meg, milyen sok szennyeződés marad az arcbőrön akkor is, ha speciális sminklemosó kendőt használunk.

https://www.instagram.com/p/CJoRZ1QH-yB/

A felvételen jól látszik, hogy a mandarin apró pórusaiból tisztítás után sem tűnik el teljesen az alapozó, sőt. Kifejezetten sok hátramarad. A szakember szerint ugyanez történik az arcunkkal is, vagyis a visszamaradt smink eltömítheti a pórusokat. Dr. Esho több szempontból sem ajánlja a sminkeltávolító kendőt: egyrészt nem környezetbarát, mivel hosszú évek után sem bomlik le, és egyszerre szennyezi a talajt és az óceánokat. Másrészt a sminklemosó kendőt eredetileg nem a bőr megtisztítására találták ki, hanem a smink leszedésére. A kendőkben található vegyszerek károsíthatják a bőrt, mikrosérüléseket okozhatnak, a sminket és a szennyeződést pedig még mélyebbre tolhatják a bőr pórusaiba, ami további problémákhoz, így például aknék kialakulásához vezethet.

A bőrgyógyász ezért dupla arctisztítást javasol a sminkeltávolító kendők helyett. Kezdjük a sminklemosást arclemosóval vagy micellás vízzel egy pamut- vagy muszlinkendővel legalább hatvan másodpercig, majd vízzel folytassuk a tisztítást. A művelet végén pedig ne feledkezzünk meg az arcbőr hidratálásáról.

A vízálló sminket is leszedhetjük arctisztító kendő nélkül

Egy olajos bázisú arctisztító vagy sminklemosó szépen leszedi a vízálló szempillaspirált és szemhéjtust is. Ha nincs ilyenünk, akkor micellás vízzel is kiválthatjuk őket. Ezen kívül esélyt adhatunk a sminklemosó tejnek is, amit érzékeny és száraz bőrön való mindennapos használatra fejlesztettek ki. A sminklemosó tej hatóanyagai mélyen hidratálják a bőrt, könnyed, egyedülálló formulájuk pedig az egész sminket eltávolítja, és a bőrt mattá teszi. Ha kiválasztottuk a számunkra legszimpatikusabb sminklemosót, nyomjunk belőle egy borsónyi mennyiséget egy vattakorongra, finoman nyomjuk a szemünkre tíz másodpercre, majd húzzuk le a sminket. Utolsó lépésben arctisztítóval tisztítsuk meg az arcunkat, hogy a maradék sminket is eltávolítsuk.

Helytelen Sminkeltavolitas Miatt Aknes Bor
Ha a sminkeltávolítás arctisztító kendővel történik, a hátramaradt smink eltömítheti a pórusokat (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Így távolítsuk el a műszempillát

Masszírozunk el egy kevés szemfesték lemosót a műszempillák tövében, fellazítva ezzel a ragasztót. Kívülről befelé óvatosan húzzuk le a műszempillát, ügyelve arra, hogy a valódi szempilláink ne ragadjanak hozzá. A természetes hatás érdekében sok tényezőt figyelembe kell venni, hiszen műszempillánként változó lehet a pillák sűrűsége, tömöttsége, hosszúsága és anyaga. Célszerű az eredeti pillák formájához és színvilágához illő alternatívát választani a naturális kinézet elérése érdekében.

A videóból megtudhatjuk, hogyan távolítsuk el a sminket sminklemosó tejjel

Rúzs eltávolítása sminklemosó kendő nélkül

Kezdésképp tisztítsuk meg arcbőrünket egy olajos bázisú sminklemosóval, és töröljük le az ajkakon lévő olajat vagy szennyeződést. Ha az olajos bázisú sminklemosó nem távolítja el teljesen a rúzst, vigyünk fel egy réteg vazelint az ajkunkra, és hagyjuk hatni három percig. (A vazelin alkalmazásától sokan tartanak, mert valójában kőolajszármazék, kis mennyiségben azonban nem okoz problémát, sőt, kifejezetten praktikus lehet. Az persze semmiképp sem javasolt, hogy nagy bőrfelületre használjuk, és az sem, hogy túl gyakran, de időnként nyugodtan bevethetjük.) Nedvesítsünk meg egy törlőkendőt meleg vízben, és töröljük le a vazelint, ami egyúttal a maradék rúzst is leviszi. Öblítsük le és szárítsuk meg az ajkainkat, majd kenjük be hidratáló ajakbalzsammal.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix