Barion Pixel Őszi sminktrendek 2022: főszerepben a piros rúzs, a csillogó ajkak és a pirosítók – Coloré

Őszi sminktrendek 2022: főszerepben a piros rúzs, a csillogó ajkak és a pirosítók

2022. 10. 09.

Hosszú idő után elmondhatjuk, hogy leáldozott a „clean-girl”, azaz a „smink nélküli sminkhatás” időszaka, hiszen a szakma nagyjait megfigyelve egyértelműen visszakanyarodunk az őszt egyébként is jellemző, signature megoldásokhoz: a bódító, piros rúzsokhoz, pirosítókhoz és a színes szemhéjtusokhoz.

Visszatért a merész szépség időszaka, mi pedig tárt karokkal üdvözölhetjük a piros rúzst, s annak ezernyi árnyalatát, a játékos pirosítókat és a csillogó szemhéjfestékeket, amelyekből nem lesz hiány idén ősszel (sem). 

Piros rúzs, az ultimate választás

Daniel Martin, a Tatcha márka igazgatója szerint idén ősszel nagyobb hangsúlyt kapnak majd az ajkak, mint eddig bármikor, így érdemes merész rúzsokban és egyszerű körítésben gondolkodnunk. 

Fontos, hogy a bőr ragyogó és egészséges legyen, míg az ajkakon, arcokon, vagy akár a szemeken megjelenő színekkel könnyedén érdemes csak játszadoznunk. Egy piros vagy bordó rúzzsal például felkelthetjük magunkra a figyelmet, s ha ezt minimális körítéssel párosítjuk elkerülhetjük, hogy »elvesszünk a sok réteg alatt«.

Martin szerint egyébként a trend kulcsa abban rejlik, hogy fényes alapra kenjük fel a vibráló színű rúzst a színek és textúrák könnyed megjelenítése érdekében. 

piros rúzs, sminktrendek
A piros rúzs egyértelműen az idei ősz egyik aduásza. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Őszi tompaság helyett csillogó ajkak

Nemcsak a rúzs színe, hanem a textúrája is nagy dilemmát okozhat idén ősszel, hiszen a két véglet: a matt és a lakk-szerűen csillogó ajkak is a fókuszba kerülnek 2022-ben. Nem meglepő, hogy a vörös szőnyeges események szolgálnak a trendek legnagyobb inspirációjaként, pláne, ha egy olyan nívós rendezvényről van szó, mint a MET-gála. 

A sminkmesterek szerint ugyanis az idei MET-gála tematikája, a gilded glamour, azaz aranyozott csillogás erőteljes hatással van a sminktrendekre, különösen, ami az őszt illeti. Ilyen „lenyomat” például a már említett, lakk-szerűen csillogó ajkak, amelyet Gigi Hadidon láthattunk a MET-gálán, kiegészítve bordó, lakkbőr Versace outfitjét és „pufi kabátját.” Hadid ajkain nemcsak a lakk-finish volt az egyetlen csodálni való, hanem az árnyalatok is: míg a szája szélén sötétebb, addig a közepén néhány árnyalattal világosabb színekkel dolgoztak a sminkmesterek, ezzel optikailag nagyítva a modell ajkait. 

Régi motoros újra nyeregben: a pirosítók

Azokon a napokon, amikor nincs kedvünk játszadozni a piros rúzs felhelyezésével, érdemes másutt pótolni a vibráló színeket: például az arccsonton. Ebben a tekintetben a sminkmesterek általában kétféle trükköt alkalmaznak a púder textúrájú pirosítón túl. Az egyik megoldás, ha egy világos rózsaszínű vagy piros rúzst, esetleg krémes állagú pirosítót helyezünk az alapozó alá. Az ötlet lényege, hogy hagyjuk megkötni a pirosítóként használt rúzst az arccsontunkon, s csak ezután helyezzük rá az alapozót, hogy a két anyag végül összeolvadjon és sima, porcelánbőr jellegű eredményt hozzon létre. 

A másik megoldás a szem alatti karikák eltűntetését szolgálja. Vigyük fel a pirosítót az arcra az arccsont külső felétől egészen a szem alatti területig, majd használjunk korrektort a szem alatti területen és keverjük össze a két anyagot. A trend lényege, hogy a kétféle szín végül kivilágosítsa a szem alatti éktelenkedő, sötét karikákat szuperfényes, friss arcot eredményezve. 

Metálos csillogás és flitterek, a’la Eufória

Gyakori, hogy egy sorozat nemcsak a kultúra egy szeleteként lopja be magát a mindennapjainkba, hanem beköltözik például a konyhánkba, a hálószobánkba, de akár a sminkasztalokhoz is. Ilyen például a 2019-ben debütált Eufória című sorozat is, amelynek metálos csillogása bizony újra visszaköszön az idei őszi sminktrendekben is. 

A kívánt hatás eléréséhez válasszunk csillogó, metálos árnyalatú szemhéjfestékeket, s használjuk őket bátran: ne csak a szemzug belső felén, hanem dolgozzunk velük az egész szemhéjon! Lan Nguyen-Grealis, a londoni Studio One sminkmestere szerint érdemes már ősszel fagyos színekben – ezüst, kék– gondolkodnunk, ezeket pedig a szem körüli területekre felhelyezet glitterrel és egyéb sminkékszerekkel egészíthetjük ki. „Az a trükk, hogy tiszta alappal és természetes hatású rúzsokkal párosítsuk a tónusos szemhéjakat, hogy elkerüljük a nem kívánt disco hatást” – tette hozzá a szakember. 

Elő a zafírral!

A sminkmesterek egyöntetű véleménye szerint a zafír, s annak árnyalatai is központi szerepet kapnak idén ősszel. „Azt hiszem, sok olyan sminket fogunk látni, amely az élénk kékek és zöldek elsatírozásán alapszik, de az sem ördögtől való, hogy valaki a piroshoz nyúl, akár a szemhéjon is” – mondta a trend ezirányú alalkulásáról a már említett Lan Nguyen-Grealis

Ahogy másutt, úgy ebben a tekintetben is óriási különbségek lehetnek smink és smink között. Az alkalmazott, zafír árnyalatú színek vagy keretbe foglalják a szemet, vagy inkább csak elmosódott jelleggel jelennek meg a külső szemzugban, szárnyszerű satírozással.

Nyguyen-Gralis szerint az ilyen jellegű sminkeknél fontos, hogy a színek felvitelekor először csak kövessük a szem természetes ívét, s már az elején alakítsuk ki a kívánt formákat, majd csak szigorúan ezután töltsük fel „tartalommal” a szemhéj kérdéses pontjait. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Forrás: whowhatwear.co.uk