Barion Pixel Dübörög a fordított cicaszem: Victoria Beckham is e sminktrend köré szőtte második párizsi divatbemutatóját – Coloré

Dübörög a fordított cicaszem: Victoria Beckham is e sminktrend köré szőtte második párizsi divatbemutatóját

2023. 03. 17.

Saját sminkmárkáját népszerűsítette a párizsi divathét alatt Victoria Beckham: a kifutón nemcsak legújabb ruhakollekciója, hanem színes szemceruzái is középpontba kerültek, köszönhetően a fordított cicaszem (reverse cat eye) sminkőrületnek.

Hasonlóképp a vörös rúzshoz, a cicaszem is a sminkelés olyan aduásza, amely (némi változtatással) újra és újra előkerül a különböző korokban. E módosítások rend szerint az olyan nagyszabású eseményeken érhetők tetten, mint például a párizsi divathét, ahol ezúttal Victoria Beckham húzott váratlant, hiszen modelljei nem a szokványos, hanem a pasztell árnyalataiban játszó, fordított cicaszem sminkben léptek a kifutókra. Nem kevés sikerrel. 

Kim Kardashian, a fordított cicaszem origója

Lassacskán meg sem lepődünk, hogy egy új sminktrend eredetének felkutatásakor felbukkan Kim Kardashian neve: akárcsak a kontúrozás, úgy a fordított cicaszem is a celebhez kötődik. Kardashian már akkor fordított cicaszemmel hódított, amikor még azt sem tudtuk, mi az: a 2016-os Cannes-i filmfesztiválon is ilyen típusú sminket viselt, példáját egy évvel később a Twilight filmekből ismertté vált Kristen Stewart követte 2017-ben. 

fordított cicaszem, Kim Kardashian, Victoria Beckham
Kim Kardashian már a 2016-os Cannes-i Filmfesztiválon is fordított cicaszemet viselt. Kép forrása: Northfoto

Sminkes körökben azonban egy bizonyos Spencer (@paintedbyspencer) művésznévre hallgató sminkmesterhez kötik a trend létrejöttét: Spencer 2021-ben posztolt először egy témába vágó, rövid videót a TikTokon, majd ennek nyomán futott szét az újfajta őrület a tinédzserek körében (is). A fordított cicaszem egyszerű logikán alapul: lényegében az alsó vízvonal (általában sötét árnyalattal) történő kihúzásáról és satírozásáról van szó, mintha tükröznénk az általános cicaszemet. 

Ezesetben tehát elmondhatjuk, hogy korántsem Victoria Beckham találta fel a spanyolviaszt, ám kiválóan kiaknázta a fordított cicaszemben rejlő lehetőségeket, – már ami a saját sminktermékeinek promócióját illeti. 

Pasztell sminktrend a párizsi divathéten 

„A kollekciómat a játékos öltözködés koncepciója ihlette, s erre a gondolatra támaszkodtam a sminktermékek megtervezésekor is” – nyilatkozta a Vogue-nak Mrs. Beckham. „Az EyeWear minden árnyalatát a színek, a művészet és a divat iránti szeretetem ihlette, ezért illőnek tűnt, hogy a debütálás a párizsi divathéten történjen. Szerettem volna, hogy a sminktermékek fiatalosnak, frissnek és hordhatónak érződjenek a kifutón, s azon túl is, ezért döntöttem a pasztellszínek és a cicaszem mellett” – tette még hozzá.

Victoria és sminkese, Fara Homidi háromféle színt használtak a modellek sminkelésekor: a Macaron névre keresztelt pinket, a Sunflower (napraforgó) elnevezésű mustársárgát és a Trench-re keresztelt, pasztell színű szemhéj festékeket. (Konkrétan a Victoria Beckham Eye Wear kollekció azonos nevű termékeiről van szó, ezek darabja 32 Euró, mai árfolyamon 12 ezer forint.) 

Fara Homidi konkrét tippekkel is szolgált a fordított cicaszem sminktrenddel kapcsolatban: „A technika valójában annyi, hogy egyszer-kétszer »belemegyünk« a vízvonalba, aztán egy kicsit alá, majd a végén elsatírozzuk,” – osztotta meg titkait Homidi. „A show során arra törekedtem, hogy a termék krémes állaga bevonja az alsó szempillákat, ami igazán szórakoztató, bohém hangulatot kölcsönöz a modelleknek,” – tette még hozzá a sminkmester. 

Homidi nem bízta a véletlenre az összhatást, hiszen a színes, alsó vízvonalat tökéletesre csiszolt, balzsamos állagú alapozóval egészítette ki, s érdekes módon kihagyta az egyenletből a szempillaspirált, ezzel is megtartva a modellek ártatlan jellegét, egyúttal kihangsúlyozva Mrs. Beckham pasztell színeit. 

A divatbemutatóktól eltávolodva természetesen nem kell ragaszkodnunk a Beckham-féle pasztell világhoz, sőt: akárcsak a többi sminktrendnek, úgy a fordított cicaszemnek is az a lényege, hogy szabjuk azt magunkra, s ne féljünk olyan színekkel kísérletezni, mint például a tűzpiros vagy a metálkék. Ha hétköznapibb megoldásokat keresünk, csökkentsük a színek intenzitását: induljunk el a barna, bézs és arany irányába, hiszen akármilyen szemszínnel rendelkezünk, ezekkel mindenképp kiríhatunk a tömegből. 

Források: Vogue.com, TeenVogue.com
Borítókép forrása: Northfoto