Barion Pixel Furcsa ruhaköltemények évről évre: ezek voltak a MET-gála elmúlt 28 évének témái – Coloré

Furcsa ruhaköltemények évről évre: ezek voltak a MET-gála elmúlt 28 évének témái

2023. 04. 28.

A New York-i Metropolitan Museum of Art (MET) gáláját a ’70-es évek óta fontos eseménynek tartják a kulturális világban. Az esemény a különleges és sokszor furcsa ruháiról lett híres, ezért minden évben nagy érdeklődés övezi, hogy mivel rukkolnak elő a vendégek.

Miért is van téma a MET-gálán? 

A 2023-as MET-gála témája a Karl Lagerfeld: A szépség vonala, vagyis a néhai tervező életét – és alkotói hagyatékát – kell alapul venni a vendégeknek a megjelenésük szempontjából.

A téma megszabja az öltözködést, a hírességeknek, a tervezőknek és az influenszereknek olyan jelmezt kell alkotni, amelyek egyszerre szolgálja divatot és tiszteli a koncepciót, a dekorációt, és ami a legfontosabb, magának az estnek a nagyobb célját. Mivel a gála egy jelentős, sztárokkal teli adománygyűjtő esemény. Valamint a művészet és a divat nagyszerű találkozási is.

Minden évben a legnagyobb megfontolással választanak témát. Összeszedtük ezeket 1995-ig visszamenőleg, amikor is Anna Wintour lett a MET-gála elnöke. 

2022: Amerikában: A divat antológiája

Amerikában: A divat antológiája volt a Metropolitan Múzeum amerikai divatot vizsgáló kiállításának második része. (Az első, az Amerikában: A divat lexikonja, amely 2021 szeptemberében debütált, és az akkori MET-gála témájául szolgált). Míg a Lexikon az amerikai divat egészét – különösen a fiatalabb tervezőkét – vizsgálta, addig az Antológia történelmi visszatekintésként szolgált mind a terveket, mind a készítőiket illetően: a kiállításon az amerikai stílus evolúcióját vették alapul, de az egyes szabók, ruhakészítők és tervezők munkáját is feltárták.

2021: Amerikában: A divat lexikonja

A 2021-es esemény középpontjában a „ki lehet amerikai?” kérdés állt, amelyet eredetileg Prabal Gurung tizedik évfordulós kollekciójának piros-fehér-kék selyemszalagján tettek fel. A szervezők szerint az amerikai tervezők élen járnak a sokszínűség, a befogadás, a fenntarthatóság, a nemi kérdés és a testpozitivitás körüli beszélgetésekben. A show lehetővé tette, hogy a fiatalabb tervezőkre összpontosítsanak, akik átgondoltan és mélyen foglalkoznak ezekkel az eszmékkel.

2020: Az időről: Divat és időtartam

A 2020-as gálát a világjárvány miatt határozatlan időre elhalasztották, de a témáját így is érdemes újra feleleveníteni: a MET 150. évfordulójának tiszteletére Az időről másfél évszázadnyi divatra tekintett vissza. Az Orlando című 1992-es filmből merítettek ihletet, amely Virginia Woolf azonos című regénye alapján készült. Ennek a történetnek nincs eleje, közepe vagy vége. A divat is ilyen, a divat a jelen.

2019: Tábor: Megjegyzések a divatról

A 2019-es eseményhez Susan Sontag 1964-es, korszakalkotó esszéjéből, a Notes on „Camp” című írásból merítettek ihletet. Az esszé egy olyan érzékenységet ír le, amelyet a performansz, a túlzás és egyfajta kikacsintó rossz ízlés jellemez, és amelyet olyan figurák, mint Oscar Wilde, valamint olyan szokatlan esztétikai mozgalmak, mint a szecesszió példáznak.

MET-gála
Lady Gaga / Kép forrása: Ron Galella / Contributor / Ron Galella Collection / Getty Images
/divat/oltozkodes/met-gala-temak/