Barion Pixel A használt bőrdzseki most a menő − minél kopottabb, annál jobb – Coloré

A használt bőrdzseki most a menő − minél kopottabb, annál jobb

2023. 04. 01.

A bőrdzseki egy alapdarab, ami nem hiányozhat egyetlen ruhásszekrényből sem. Az idei divat azonban a használt, kopott, vintage daraboknak kedvez.

Amióta a Prada bemutatta a 2022-es tavaszi-nyári show-ján a vintage ihletésű dzsekijét, az ultra-használt bőrdzsekik elképesztő keresettekké váltak. Az influenszerek és sztárok is örömmel veszik fel, nem tudnak betelni az időjárástól megviselt, használt kabátokkal.

Irány a turkáló

Szerencsére, ha használt bőrdzsekiről van szó, nem lehetetlen találnod egy igazán jó darabot. Ugyanis a használtruha-boltokban meglepő kincsekre bukkanhatsz. Sőt, ezekben jobb áron is kaphatod meg a vágyott darabot, mintha újat keresnél.

Desinger darabok

Nem a Prada az egyetlen, amely a vintage bőrkabátot helyezi előtérbe idén. A Saint Laurent 2023-as őszi párizsi bemutatóján Anthony Vacarello szintén bemutatott egy kopott bőrdzsekit, egyértelművé téve, hogy ezek a meggyötört, túlméretezett, vintage bőrök egy jó ideig még divatban lesznek.

Honnan jött a bőrdzseki?

A bőrdzseki az 1900-as évek elején született, eredete a katonai viseletben keresendő. 1917-ben az amerikai hadsereg repülőruházati bizottsága az első világháborús pilóták számára készített repülős kabátokat. Ezekre a speciális darabokra azért volt szükség, mert az első világháborús vadászrepülőgépek pilótafülkéi még nem voltak fedettek és szigeteltek sem.

A bomberdzseki kifejezést akkor még ezekre a barna bőrdzsekikre használták. Báránybőrrel volt bélelve, hogy a pilótákat melegen tartsa az extrém hidegben a nagy magasságban. A bőrkabát a katonai egyenruha elengedhetetlen része volt.

1928-ban Irving Schott hozta be a polgári divatban a bőrkabátot. A katonai kabátokkal ellentétben nem gombokat, hanem zipzárakat használt. A dizájnját rendszeres viseletre szánták, aszimmetrikus, kétsoros szabással, amely lehetővé tette a motorosoknak, hogy a motorkerékpárjuk fölé hajoljanak anélkül, hogy széthúzódna az anyag.

Igazi sikere azonban csak az 1950-es évek óta lett, amikor is Marlon Brando először viselt bőrkabátot a képernyőn. A színész miatt a kabát a dac szimbóluma lett, így leginkább a lázadó gondolkodású emberek, főleg fiatalok hordták. Később James Dean tovább erősítette a gondolkodást, hogy a rosszfiú stílushoz tökéletesen passzol a bőrkabát.

Tömeges népszerűségre a ’60-as években tett szert, amikor a The Beatles tagjai is rendszeresen jelentek meg benne. Ekkor vált a bőrkabát a popkultúra elengedhetetlen darabjává. Viszont a női divatban csak ’70-’80-as években terjedt el, olyan női zenészeknek hála, mint Blondie és Joan Jett.  A bőrdzsekik népszerűsége pedig ma is töretlen. Időtlen darab, ami sose megy ki a divatból, emellett pedig sokszínűen használható is.

Forrás: Vogue, Buffalo Jackson

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

/divat/oltozkodes/hasznalt-bordzseki/