Barion Pixel Bírod a platformot? Megtanítunk járni benne – Coloré

Bírod a platformot? Megtanítunk járni benne

2023. 03. 27.

Az utóbbi években visszatért a divatba a platformos cipő. Összeszedtük, mire kell figyelned, amikor viselni akarod, hogy ne te tegyél az, aki bénázik benne.

Az utóbbi hetekben sokat sétáltam Budapest utcáin, rengeteget tömegközlekedtem, aluljáróztam. Többször feltűnt, ahogy járkáltam a városban, hogy egyre többen hordanak platformos cipőt. Nekem alapvetően nem a kedvencem ez a cipő, ami ’90-es években hódított, majd 2020 körül ismét visszatért a divatba. Kis spoiler: a cikk kedvéért én is kipróbáltam a platformos cipőt.

Elefántok Pesten platformos cipőben

A legtöbben úgy közlekednek a platformon, mint egy elefánt a porcelán boltban. A Blahán szálltam át a négyeshatosról a kettes metróra, amikor ütemes dübörgés ütötte meg a fülemet. Mintha valaki nagyon dühös lenne a betonra, és azt püfölné. El nem tudtam képzelni, hogy mi történik, így megkerestem a hang forrását. Eltartott egy darabig míg megtaláltam, ugyanis az illető látványát jócskán megelőzte a hangja. Igen, platformos cipőt viselt, valószínűleg Budán is hallották, ahogy közlekedik.

Nem sokkal később, pár napra rá, újra láttam egy hölgyet, aki platformos cipőben próbált elsietni mellettem. Megelőzött, majd hosszú percekig sétált előttem, ő sem volt éppen csendes, de nála leginkább attól rettegtem, hogy hazaér-e anélkül, hogy kitörné a bokáját, ugyanis olyan sokszor bicsaklott meg a lába. Szerencsére mindig visszaszerezte az egyensúlyát, így nem esett el, de elég rossz volt nézni…

Saját tapasztalat

Mindezek után úgy döntöttem, hogy akkor én megnézem magamnak, hogy mennyire veszélyes is platformos cipőben közlekedik. Szóval kutattam egy kicsit, és kipróbáltam egyet. Nem mondom, először eléggé feladta a leckét, hogy hogyan kellene anélkül megtenni néhány lépést, hogy ne kerüljek közelebbi kapcsolatba a padlóval. Valószínűleg az alsó szomszédomnak se voltam a kedvence, mert én is úgy éreztem, hogy még a Marson is hallják, hogy hamarosan érkezem. Az internetnek köszönhetően azért találtam segítséget. Sok más nő volt már a helyzetemben/helyzetünkben, és kitalálták, hogyan érdemes lépni a platformos cipőben. Összegyűjtöttem a legjobb tippeket.

1. Győződj meg arról, hogy megfelelően illeszkedik

Nagyon fontos, hogy olyan cipőt találj, ami tökéletesen illik a lábadra, és egy kicsit sem nagy. Ugyanis járás közben ezekben könnyebben kicsavarodik a lábad, ami fájdalmat okozhat, sőt, el is eshetsz.

2. Gyakorolj otthon

Minden cipőt be kell törni, ez alól a platformos sem kivétel. Akkor fogsz tudni az utcán is magabiztosan járni benne, ha már otthon is jól megy.

3. Kezdj kisebb sarokkal

Valószínűleg nem jó ötlet azonnal lecsapni a legnagyobb sarokra. Inkább válassz egy visszafogottabb darabot. Amint elkezded megszokni, rátérhetsz a nagyobb sarkakra is, de maradj fokozatos.

4. Fontos a testtartás

A platformos cipőben egyenesen kell sétálni, nem szabad meggörnyedni, mert úgy könnyebben elveszítheted az egyensúlyod. Sokan nem veszik észre, hogy milyen rossz a testtartásuk, ezért mindenképpen nézz a tükörbe, és ellenőrizd, miközben jársz benne.

5. Lassan járj, tovább érsz

Fontos, hogy kerüld a nagy lépéséket, inkább kisebbeket lépj séta közben, lassabban. Figyelj arra, hogy a sarkad egy kicsivel előbb érje el a padlót, és csak aztán a lábujjaid. Valamint képzeld el, hogy egy egyenes vonal mentén kell gyalogolnod, és tedd egymás elé a lábaidat. Így könnyebben fogsz sétálni a platformos cipőben.

Forrás: New York Gal, TikTok

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix