Barion Pixel A skót szoknya története, avagy miért nincs alul semmi? – Coloré

A skót szoknya története, avagy miért nincs alul semmi?

2023. 05. 17.

A skót szoknyát mindenki ismeri. Aki nem a divatlapok hasábjairól, az arról, hogy ez az a ruhadarab, ami alá a skót férfiak nem vesznek alsóneműt. Hagyományosan miért férfiak viselik a skótoknál a szoknyát, miért nem hordanak alatta semmit? Most minden kiderül!

A skót szoknyát valójában csak a magyar nyelvben hívjuk így, és ha rákeresünk a fordításra úgy, mint Scottish skirt, akkor is nőkön láthatunk hagyományos mintás darabokat. A skót szoknya skót és angol nyelvjárásban kilt, és ez a tény egyből más megvilágításba helyezi ezt a ruhaneműt. A skótok ma is előszeretettel használják a nagy múltra visszatekintő darabot, ám jellemzően akkor, ha valami ünnepségre vagy formális eseményre mennek. A skót szoknya ugyanis annak a szimbólumává vált, hogy az ezt hordó emberek egy adott néphez tartoznak.

Skót szoknya a történelemben

A skót szoknyáról az első emlékek a 16. századból származnak, de az írek már ezt megelőzően is hordtak ilyen jellegű darabokat. Ekkoriban inkább maguk köré tekerték a férfiak, és egy övvel rögzítették. Elsőként a Skót Felföldön viselték a harcok során. Ezt olyannyira szigorúan vették, hogy aki Angliában akart ilyet viselni csak úgy tehette meg, ha belép a hadseregbe. A skót szoknya előnye volt, hogy sokkal szabadabb mozgást biztosított, mint a nadrág, és mivel erős gyapjúból készült, melegen is tartotta viselőjét. A hideg éjszakákon is jó szolgálatot tett, mert levéve kiválóan be lehetett vele takaródzni. Erre azért is volt lehetőség, mert pléd nagyságú volt egy-egy darab, így a viselésen túl számos más használati mód is rejlett benne.

A 19. századra már nem csak a harcok során lehetett viselni, s ekkorra a színe és mintája árulkodott arról, hogy a férfi, akin ilyen van, milyen gazdag. Ez idő tájt több kiegészítővel bővült a skót szoknya viselésének mikéntje, így nem csak anyagában, mintájában és színében voltak különbségek. A különböző lógó kiegészítők nemcsak a viselő ízlését dicsérik, hanem arra is utalnak, hogy éppen milyen eseményen vesznek részt a vendégek. Ma már akár vászonból, farmerből vagy bőrből készített skót szoknyák is kaphatóak, s bár egy hagyományos esküvőre nem szoktak ilyenben járni a vőlegények, számos eseményre felvehetőek.

A skót szoknya eredetileg pléd nagyságú volt / Kép forrása: Science & Society Picture Library / Getty Images
A skót szoknya eredetileg pléd nagyságú volt / Kép forrása: Science & Society Picture Library / Getty Images

Mi van alatta?

Amikor az ember meglát egy skót szoknyás férfit, rögtön felmerül, hogy az illető vajon mit visel alatta. A hagyomány szerint valóban semmit, s ez a 18. századra vezethető vissza, ugyanis amikor leírták a viseletet, nem említették, hogy alatta lenne valami, így az értelmezések szerint nem is volt. A skót katonák erre kifejezetten kihívásként tekintetek, és valójában ez indította el a hagyományt, hogy csakis alsónadrág nélkül használják. A cégek, akiktől e ruhadarab bérelhető, arra kérik a használókat, hogy vegyenek fel alá valamit, de ennek ellenére mindenki maga dönti el, hogy visel-e alsónadrágot a szoknyája alatt, így a válaszra a kérdés egyéni, és a legritkább esetben tudjuk meg.

Forrás: Scotland, Highland Titles.

Nyitókép forrása: Getty Images