Kapszulagardrób mesterfokon: így vágj bele a minimalista ruhatár kialakításába

2022. 10. 21.

Trendek jönnek-mennek, ám a minimalista stílus (ha olykor zárójelben is), de mindig szerepel a divat palettáján. Ugyan a kapszulagardrób már csaknem 50 éve jelen van a köztudatban, most éli igazi felfutását, köszönhetően a környezetvédelem és a környezettudatos vásárlás reneszánszának. Cikkünkben az angolul capsule wardrobe-nak becézett irányzatot járjuk körbe, s tippeket adunk ahhoz, hogyan tudjuk kialakítani saját, alapdarabokból álló kollekciónkat.

A közvélekedéssel ellentétben nem újhullámos trend a kapszulagardrób: a népszerű irányzat a brit Susie Faux nevéhez köthető, aki Wardrobe nevű butikjában hozta létre első, ilyesfajta kollekcióját a hetvenes években, Londonban. Faux abból az elképzelésből indult ki, hogy nincs szükség sokféle ruhadarabra ahhoz, hogy stílusosan öltözködjünk, sokkal inkább a tudatos ruhatárban látta a megfejtést. (Ezt a gondolatot vitte tovább a neves divattervező, Donna Karan is, aki 1985-ben maga is egy kapszulakollekciót dobott piacra, könnyedén variálható darabokkal.)

kapszulagardrób
Nem kell, hogy egyszínű legyen a kapszulagardróbunk, a lényeg, hogy tükrözze a saját ízlésünket! Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A kapszulagardrób lényegét viszont egyértelműen Faux határozta meg: olyan alapdarabokból álló ruhatárról van szó, amelyek nem mennek ki a divatból. (Például szűk farmernadrág, ballonkabát, fehér blúz, fekete blézer, ceruzaszoknya…) A kapszulagardrób szépsége persze nem az „egyen” -alapdarabokban rejlik, sokkal inkább abban, mennyire tudjuk azt a saját egyéniségünkre szabni. 

Miért éri meg kapszulagardróbot kialakítani? 

Mielőtt belevágnánk a „hogyanba”, érdemes sorra venni a kapszulagardrób előnyeit, melynek egyik legfontosabb pontja a spórolás. Ugyan a plázákban időről időre újabb és újabb fast fashion márkákkal találjuk szembe magunkat, az infláció miatt már ezek a darabok sem feltétlenül mondhatók pénztárcabarátnak. A kapszulagardrób kialakításával rengeteg pénzt spórolhatunk meg, hiszen – ruhatárunkat letisztázva – könnyebben válogatunk a boltok kínálatában, emellett ezzel a módszerrel jelentősen redukálhatjuk az impulzív vásárlásaink számát. 

Nem elhanyagolható pozitívum a helytakarékosság sem: a gardróbunk tartalmát letisztázva számos, soha, vagy csak ritkán hordott ruhától szabadulhatunk meg, ezáltal növelve a tárolóhelyiségek kapacitását, amely gyakran a „végre, kapok levegőt” érzéssel társul a folyamat végére. 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a kapszulagardrób környezetkímélő hatását, hiszen minél kevesebbet s minél tudatosabban vásárolunk, annál inkább óvjuk a környezetet. Itt érdemes megemlíteni, hogy az emberiség nagyjából 92 millió tonna textil-szemetet termel évente, s ha ezt párhuzamba állítjuk azzal, hogy egy átlagos amerikai vásárló évente fél kg ruhát dob el, azonnal megértjük, miért is fontos a környezettudatos öltözködés a globális felmelegedés közepette. 

kapszulagardrób
A helytakarékosság is jó motiváció lehet, ha kapszulagardróbban gondolkodunk. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A kapszulagardrób előnyei kapcsán érdemes még megemlíteni, mennyi időt spórolunk általa: itt egyrészt a vásárlással töltött idő drasztikus csökkenését, másrészt a gardrób előtt tanácstalanul töltött idő mennyiségét érdemes figyelembe venni, hogy kijöjjön az igen egyszerű matek. 

Az időfaktorral párhuzamosan fontos adalék, hogy a kapszulagardrób miatt rengeteg stressztől és felesleges agyalástól szabadítjuk meg magunkat, hiszen – ha csak néhány lehetőség közül kell kiválasztanunk a legjobb megoldást –, sokkal könnyebben boldogulunk a reggeli öltözködésnél, mint ha negyven opció közül válogatnánk. 

Mindemellett ez az öltözködési módszer kiváló önismereti eszköz is egyben, hiszen a kapszulagardrób kialakítása jelenlegi ruhatárunk felmérésével kezdődik, s e folyamat során számos, izgalmas felfedezésre juthatunk saját magunkkal és ruhatárunkkal kapcsolatban. 

Kapszulagardrób lépésről lépésre

1. Mérjük fel a jelenlegi ruhatárunkat

Ahogy az a változtatásoknál általában lenni szokott, ebben az esetben is érdemes az origónál kezdeni: mérjük fel, milyen darabokat tartalmaz a jelenlegi ruhatárunk! Érdemes némi időt szánni erre a folyamatra, és az a legjobb, ha mindezt egyedül végezzük. Pakoljuk ki a gardróbunk teljes tartalmát, majd próbáljunk meg objektív, külső szemlélőként „végigmenni” az egyes darabokon. 

https://colore.hu/divat/oltozkodes/szintanacsadas-mengyan-eszter/

2. Vizsgáljuk felül a gardróbunkban leggyakrabban előforduló színeket, textileket

Fontos, hogy a vizsgálódás ne szeretem/nem szeretem alapon történjen: vegyünk szemügyre a ruhatárunkban leggyakrabban előforduló színeket, s mélázzunk el azon, vajon a színtípusunknak megfelelő árnyalatokat tartalmazza-e a gardróbunk. Ugyanez érvényes a textilekre is: sokat elárul rólunk, milyen anyagtípusokat (kasmír, gyapjú, selyem) részesítünk előnyben, s a későbbi vásárlások során érdemes észben tartanunk a levont konzekvenciákat. 

3. Határozzuk meg a stílusunkat

A folyamat talán legnehezebb része, hogy a „felmérést” követően valamiféle konklúzióra jussunk: milyen valójában a stílusunk? Inkább a laza szetteket részesítjük előnyben, vagy egy hétköznapi viseletnek is „szeretjük megadni a módját”? Nőies vagy inkább maszkulin irányba húz a megjelenésünk, s ami a legfontosabb: vajon mi lehet ezeknek a választásoknak az oka? E kérdések megválaszolása alapvető fontosságú ahhoz, hogy letisztult gardróbot alakíthassunk ki. 

kapszulagardrób
A szelektálás a kapszulagardrób kialakításának egyik alapja. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

4. Szelektáljunk!

Az érzelmi szálak kibogozását szerencsére konkrét fizikai tevékenység követi: szelektáljuk ki a ruhatárunk azon részét, amellyel többé már nem tudunk azonosulni. Érdemes „keménykezűnek” lenni ebben a körben, azaz ne álltassuk magunkat olyasmikkel, mint: „felveszem majd, amikor lefogyok”, „akkor fogom hordani, amikor izmosabb leszek”, vagy a klasszikus „nem is értem, miért vettem meg, de nincs szívem kidobni”. 

Természetesen nem kell szó szerint kidobnunk a ruháinkat, vigyük azokat olyan second hand üzletekbe, ahol szívesen fogadják a másodkézből származó, minőségi árut, vagy cseréljünk ki néhány darabot a családtagjainkkal, barátainkkal, hogy ne vesszenek kárba egykori kincseink. 

5. Rendezzük át a szekrényt, hogy az jobban áttekinthető legyen

Az első, nagy szelektálási hullámot túlélő ruhákat érdemes olyan rendszerben visszahelyezni a polcokra, amely könnyedén áttekinthető számunkra. Legyen az időjárás és az évszak a fő vezérfonál: a jelenlegi, őszi szezonban helyezzük „hátrébb” a sorban a nyári ruhadarabokat, s vegyünk előre a hűvösebb időkre szánt kincseinket! 

6. Szelektáljunk újra, most kicsit másképp

A folyamat itt még nem ér véget, sőt, most kezdődik csak a neheze: a megmaradt ruhadarabokat most aszerint vegyük górcső alá, milyen gyakran viseljük őket. A stílustanácsadók meglehetősen eltérő módon értelmezik a második körös szelektálást. Van, aki itt is a végleges elhagyásra buzdít, mások azt javasolják, hogy a helyezzük előtérbe (szó szerint) a gyakran hordott darabokat, s majd egy következő időszakban vizsgáljuk át a ruhatárat újra. 

kapszulagardrób
A kapszulagardrób kialakítása a jelenlegi ruhatárunk megismerésével kezdődik. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

7. Állítsunk össze szetteket a megmaradt holmikból 

Ha a második körös szelektáláson is túl vagyunk, jócskán leegyszerűsítettük a dolgunkat, hiszen a megmaradt, csekély számú ruhából már könnyen össze tudjuk állítani a kapszulagardrób tartalmát, sőt, konkrét outfiteket alkothatunk velük. A „kevesebb néha több” elve abszolút érvényesül ebben az esetben, hiszen a ruhák alacsony száma új lehetőségeket rejt magában: általa újabb kombinációkat fedezhetünk fel: csak a kreativitásunkon múlik, mégis mennyi szettvariációt álmodunk meg egy-egy darabból. 

8. Formáljuk át kiegészítőkkel a megmaradt szetteket

Ha elakad a kreativitásunk, érdemes bevetni a jolly jokert: kendők, övek, táskák és cipők variálásával újabb és újabb szetteket hozhatunk létre. Amellett, hogy ezzel változatossá tesszük ugyanazon darabokból álló összeállításainkat, rendkívül jól szórakozhatunk az outfitek kifundálása közben. 

Fontos, hogy a kapszulagardrób kialakítását ne kötelező jellegű tevékenységként éljük meg: akkor vágjunk bele, amikor azt érzékeljük, valamiféle változásra, változtatásra van szükség a stílusunkat illetően. Egyúttal vessük észbe: az átalakulás nem a boltokban, próbafülkében és edzőtermekben jön létre, sokkal inkább magunkban. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források: ITTITTITTITTITT