Barion Pixel A divatipar legújabb kedvence: kaktuszbőr – Coloré

A divatipar legújabb kedvence: kaktuszbőr

2021. 06. 01.

Mind környezet- mind állatvédelmi szempontból óriási előrelépés, hogy két mexikói férfi feltalálta a vegán bőrt, melyből tartós és szép ruhák, cipők vagy éppen táskák készíthetőek.

A bőr a világ egyik legnagyobb forgalmú terméke, hatalmas az érdeklődés iránta és tonnaszám készülnek belőle a használati tárgyak.

Kaktuszbor
Forrás: unsplash.com

Ez egyrészről állatok millióinak az életébe kerül, másrészről a bőr megmunkálásához és végső esztétikumának eléréshez számtalan vegyi anyag szükséges. Így tehát az állati termékek és a vegyi anyagok használata a bőrt nemcsak az állatvédők, hanem a környezetvédők számára is elég problematikussá teszi. Szerencsére két mexikói vállalkozó azon munkálkodott, hogy olyan alternatívát találjon, amely nemcsak környezetbarát, de valódi bőr hatású is. Így született meg a vegán kaktuszbőr, ami 2019-ben debütált egy világkiállításon.

Adrián López Velarde és Marte Cázarez a hatalmas sivatagi pozsgásokból készít különleges eljárással bőralapanyagot. A kaktuszukat vegán bőrnek hívják és Desserto néven forgalmazzák. A növényeket a mexikói Zacatecas államban található ültetvényükön termesztik. A sivatagi kaktuszok masszív, vastag bőrűek, hiszen extrém időjárási körülményeket kell túlélniük: nappal akár 50-60 °C-ot, éjszaka pedig -20°C-ot. Ettől a kaktuszbőr közel olyan ellenálló anyag, mint az állatok bőre, ráadásul szép is.

„Az alapanyag felhasználásának ötlete azért született, mert ennek a növénynek nincs szüksége vízre a növekedéshez, és rengeteg van belőle az egész Mexikói Köztársaságban. Emellett szimbolikusan a mexikóiakat képviseli világszerte ”– mondta a feltaláló, López Velarde. „Emellett ahhoz, hogy ezt az anyagot be lehessen építeni a különféle iparágakba, elengedhetetlen, hogy stabil, bőséges alapanyag-készlettel számoljunk. Jelenleg 2 hektárunk van, ahol ezt a fajtát termesztjük, de ezt 40 hektárral még bővítenénk.”

Az érett hajtásokat levágják az anyanövényről, megtisztítják, pépesítik, majd a feldolgozás előtt három napig a napon száradni hagyják. Ezután természetes alapú színezőanyagokkal színesítik a nagy bőrlapokat. Ez olyan vegán bőrt eredményez, amely szerves tanúsítvánnyal rendelkezik és közel egy évtizedig képes a rendszeres használatra.

A vegán bőr nemcsak minőségben, hanem árban is vetekszik a valódival. Eddig a cég autósüléseket, cipőket, kézitáskákat és ruházatot is készített. És mivel szerves anyagból készül, bőrük légáteresztő, ami gyakran problémát jelent a szintetikus alternatíváknál. Környezetvédelmi szempontból további előnye, hogy a kaktuszbőr részben biológiailag lebomlik, és nem tartalmaz semmilyen műanyagot. Így valódi alternatívát jelenthet az állati bőrrel szemben, amelynek nincs negatív hatása a bolygóra.

Forrás: mymodernmet.com