Mire használhatjuk fel a shea vajat a házi patikánkban?

2022. 05. 20.

A shea vajnak számos potenciális jótékony hatása van a hajra és a bőrre, beleértve a hidratáló, gyulladáscsökkentő és öregedésgátló hatásokat.

A shea vaj az Afrikában honos karité fa (Vitellaria paradoxa) csonthéjas terméséből nyert sárgásfehér színű növényi zsiradék. A növény különlegessége, hogy 20 évesen hoz először termést, de akár 200 éven keresztül is terem. Egész évben hozza az értékes terméseit, a shea diót, amely akár 60-70%-os zsírtartalommal is rendelkeznek.

Shea Vaj
Forrás: Unsplash

Tanulmányok szerint egy 5 százalék shea vajat tartalmazó krém a felvitelt követően akár 8 órán át is kifejti hidratáló hatását. A megfigyelések szerint csökkentheti az ekcémák megjelenését is, mivel gyulladásgátló hatású. Jótékony tulajdonságait akár a fejbőrön is élvezhetjük, mivel hidratálja a hajat és a fejbőrt. A göndör és durva hajszerkezetű emberek számára előnyös, ha shea vajat használnak pakolásként, hogy megtartsák a nedvességet a hajban, illetve növeljék a haj puhaságát.

A termésből származó magas A- és E-vitamin tartalom, valamint az esszenciális zsírsavak bőrpuhító és gyógyító tulajdonságokkal ruházzák fel a vajat. Ezek rugalmassá, hidratálttá teszik a bőrt, ezért például borotválkozás után is javasolt a shea felvitele az arcbőrre.

Shea Vaj
Forrás: Unsplash

A shea vaj az amirin nevű kémiai vegyületet tartalmazza, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Hatására csökken a bőr allergiás reakciója és irritációja a különböző allergének felé.

Hajon és fejbőrön alkalmazva csökkentheti a szárazságot és megakadályozhatja a töredezett hajvégeket. A zsírsavak hozzájárulnak a haj fényének növeléséhez és csökkentik a haj göndörödését. Ezenkívül segíthet megvédeni a hajat a hajvasalók és a hajszárítás okozta hőkárosodástól is.

Shea Vaj
Forrás: Unsplash

A shea vaj a házi patika fontos eleme lehet, hiszen alkalmazható csípések, gyulladások, sebek környékének ápolására, revitalizálására, a gyógyulás serkentésére. Nyílt sebre azonban sosem szabad rátenni, csak a környékét kenjük be vele!

A shea vaj melegben olvad, hidegben keménnyé dermed. Nem tesz jót a minőségének a hőmérséklet ingadozás, ezért célszerű állandó szobahőmérsékleten tárolni, védett edényben.

Ez is érdekelhet:

Rozmaringolaj

A rozmaring illóolaját a növényből nyerik, és rengeteg szépségápolási – és különösen hajápoló – termék népszerű összetevője. Merthogy a bőrgyógyászok szerint a rozmaringkivonat csillapíthatja a fejbőr viszketését, javíthatja a vérkeringést, ezáltal a hajhagymák állapotát is. Ha tudni akarod, milyen pozitív hatásai vannak még, akkor olvasd el a cikkünket!

Forrás: healthline.com