Barion Pixel 7 dolog amitől sérült a hajad – Coloré

7 dolog amitől sérült a hajad

2023. 06. 07.

Száraz vagy sérült a hajad? Minden megteszel, hogy a lehető legjobb termékeket használd, de nem segít? Sajnos, rengeteg olyan szokás van, ami valójában nem javítja a hajad állapotát, hanem sérülést okoz.

A haj formázása nagyon szórakoztató, izgalmas tud lenni, sőt, időnként függőséget is okoz. Nagyon sok dolgot tehetsz a hajaddal, hogy kifejezd a személyiséged. De mindezek a dolgok végül hajkárosodáshoz vezethetnek.

Íme néhány gyakori hiba, amikről valószínűleg nem tudtad, hogy elkövetsz, közben pedig sérül a hajad.

Miről ismerhető fel, hogy sérült a hajad?

A haj károsodása akkor következik be, amikor bizonyos dolgok megsértik a haj külső védőrétegét (más néven a kutikulát). Ez repedéseket hagy a külsején, megemelve a kutikulát. Ami nemcsak azt eredményezi, hogy a frizurád laposnak, száraznak vagy göndörnek tűnik, hanem hajlamosabbá teszi a sérülésekre és a törésre is. 

1. Nem megfelelő típusú fésűt vagy kefét használsz

Válassz puha és közepes sörtéjű kefét a haj károsodásának elkerülése érdekében.

Sok nő elköveti azt a hibát, hogy a legolcsóbb vagy a legaranyosabb fésűt vásárolja meg az áruházban. A kefe vásárlása előtt vedd figyelembe a hajad típusát és szerkezetét. A kibontáshoz használj széles fogú fésűt, bontókefét vagy lapos kefét, és először a hajvégeket bontsd ki, mielőtt a tövektől kezdve kefélni kezdenéd. Ez a helyes módja a haj kifésülésének. A szárításkor használj ritkább sörtéjű kefét, így kevésbé lesz sérült a hajad. Általánosságban pedig válassz puha vagy közepesen puha sörtékkel rendelkező kefét.

sérült haj
Kép forrása: Pexels / Jill Wellington

2. Dobd el a forró eszközöket

A melegített hajformázó eszközök, például a hajegyenesítők, sütővasak és hajszárítók használata károsíthatja a hajat azáltal, hogy kiszárítja, töredezett végeket okoz, és gyengíti a szálakat.

Ha túl melegre állítod a hajvasalót vagy a hajszárítót, azzal megégetheted a tincseid, és esetleg károsíthatod a hajhagymákat. Ha minden nap használod, idővel észre fogod venni, hogy sérült a hajad, szárazabb lett. Még ha kevés az időd és rohansz is, használj hővédőt. Először szárítsd meg, mielőtt kiegyenesítenéd, és ne feledd, hogy csak közepes hőfokra állítsd be, hogy elkerüld a károsodást.

3. A hajgyökereket kondicionálod, és a végeket nem

Ha sérült a hajad, valószínűleg te is elköveted ezt a hibát. Hajmosáskor samponozd be a tövektől a végekig, hogy eltávolítsd a fejbőrön lerakódott szennyeződéseket. A kondicionálót azonban csak a hossz közepétől a végekig szabad alkalmazni. A kondicionáló használatának lényege, hogy hidratálja a hajszálakat, nehogy fakó és száraz legyen. A gyökerek kondicionálása a szokásosnál zsírosabbá teheti a fejbőrt, és ez bőrproblémákhoz vezethet.