Minden, amit a keratinos hajkezelésekről tudnod kell

2023. 04. 20.

A keratinos hajkezelés egyenes, selymes hajat ígér azoknak, akik belevágnak. Azonban van ennek az eljárásnak hátránya is, mutatjuk.

A keratin – az a fehérje, amely segít megerősíteni a hajat, megelőzve a töredezést, a hőkárosodást és a göndörödést – létfontosságú az erős és egészséges haj megőrzéséhez. De a keratinos hajegyenesítés, a selymesen sima hajat ígérő szalonkezelések régóta komoly egészségügyi problémákkal járhatnak. 

Mi az a keratinos kezelés?

A keratin egy fehérje, amely hajunkban, bőrünkben és körmünkben is megtalálható. Gyakran a hajformázó termékekben is használják, hogy erősítse a hajat – de a keratinkezelés kifejezés valójában téves elnevezés.

A keratinos kezelések félig tartós hajkiegyenesítő kezelések, amelyek kisimítják és fényessé teszik a göndör hajat. Azonban nem keratin használatával történnek. A haj egyenesebbé tétele érdekében formaldehid-származékot vagy (a sokkal biztonságosabb) glioxilsavat tartalmazó oldatot használják a hajon, hogy megszakítsák a kötéseket, és egyenesebb helyzetben újra lezárják. Az oldatot ezután megszárítják, majd hajvasalóval lezárják, az eredmény háromtól hat hónapig tarthat. A kezelések a legtöbb hajtípuson jól működnek. Azoknak ajánlják, akik szeretnék csökkenteni a göndörödést, fokozni a fényességét, vagy rövidíteni akarják a hajszárítással és az állandó hajvasalással töltött időt.

keratin
Kép forrása: Unsplash

Segíthet a keratin kezelés a hajnövekedésben?

A kezelés előnyei miatt a haj gyorsabban nőhet, de valójában minden a haj megerősítéséről szólA keratin segít fényesebbé tenni a frizurát, csökkenti a göndörödést és a töredezett hajvégek megjelenését. Mindezek a hatások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szálak hosszabbnak és erősebbnek tűnjenek, de végső soron a legtöbb esetben ugyanolyan ütemben nőnek, mint előtte.

Természetes vagy festett hajon használható?

Ezek a kezelések jól működnek a legtöbb hajtípuson. Különösen göndör haj esetén, teljesen kisimítja a göndörödést és több fényt ad. A frissen festett hajat élénken tartja. Érdemes közvetlen előtte festeni, mert a kezelés lezárja a színt, így tovább tart és frissebbnek tűnik.

Hogyan készüljünk fel a kezelésre?

Mint minden kémiai eljárást a hajon, ezt a kezelést is szakembernek kell elvégezni, és mindig meg kell beszélned velük a szükséges előkészületeket. Ennek ellenére nem kell komolyabban felkészülnöd rá. Fontos azonban, hogy előtte végezzetek tesztet, hogy nem vagy-e érzékeny a használt anyagokra, mert a vegyszerek szúrás szerű érzést, viszkető és égő szemeket, orr- és torokirritációt, valamint orrfolyást is okozhatnak.

Milyen veszélyei vannak?

Egyes fodrászok nem végeznek keratinos kezeléseket a formaldehid miatt. Ez egy színtelen, erős szagú gáz, a kezelések során ez felelős azért, hogy a hajad egyenes és sima legyen hónapokon keresztül. Ezek a kezelések ma már nem tartalmaznak valójában formaldehidet, mert ez egy ismert rákkeltő anyag. Ehelyett olyan összetevőket használnak, mint a metilénglikol, a formalin, a metanal és a metándiol, azonban ezek is a kezelés során vízzel keveredve rákkeltő vegyületeket bocsátanak ki. Tehát bár a formula technikailag formaldehidmentes lehet, vízzel keverve már nem az.

Ez nemcsak rád jelent potenciális kockázatot, hanem a szalonban dolgozó szakemberekre is, akik zárt térben újra és újra elvégzik a kezeléseket. A kockázatok lehetnek kisebbek, mint a könnyező szem és a bőrirritáció, vagy olyan súlyosak, mint a rák és a légzőszervi megbetegedések.

A formaldehid gyakori mellékhatásai közé sorolják még a torokfájást, az orrvérzést és a szemviszketést. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) arra figyelmeztet, hogy a természetesnek, organikusnak vagy formaldehidmentesnek mondott formulák és termékek nem feltétlenül felelnek meg teljesen a valóságnak. Az FDA arra ösztönzi az embereket, hogy mindig olvassák el a címkét, kérjék el a fodrászuktól az összetevők listáját, és fussák át azt.

A kezelések sokat árthatnak a hajnak is idővel, mivel ezek nagy hőhatást igényelnek ahhoz, hogy a hajadat rögzítsék, nem ajánlják azoknak, akiknek nagyon érzékeny vagy sérült a hajuk. Ha kevésbé károsító, valóban formaldehidmentes kezelést keresel, kérdezd meg a szalonodat, hogy használnak-e helyette glioxilsavat tartalmazó kezelést. Ezek nem egyenesítik olyan drámaian a hajat, de sokkal biztonságosabbak.

keratin
Kép forrása: Unsplash

Forrás: Harper’s Bazaar, Byrdie

Borítókép forrása: Unsplash