Nem mindegy a hajvasaló hőmérséklete – így állítsd be

2022. 11. 13.

Egyenes haj vagy hullámos? Vékony szálú? Nem mindegy, hogyan állítod be a hajvasaló hőmérsékletét. Mutatjuk, hogy csináld!

Ha hőt alkalmazunk a hajformázáshoz, az károsíthatja hajkoronánk keratinját. Ennek a rongálódása pedig gyengébb hajszálakat eredményez, amelyek hajlamosabbak a töredezésre. Azonban előfordulnak alkalmak, amikor hiába tudjuk, hogy ártunk a hajunknak, muszáj mégis hővel formáznunk. Ilyenkor segíthet, ha odafigyelsz a hajvasaló hőmérsékletére, hogy a lehető legkevesebbet árts magadnak.

Használj hővédőt

Ha azt tervezed, hogy hajvasalót használsz, több dolgot tarts szem előtt, hogy minimálisra csökkentsd a károsodást. Ezek egyike a megfelelő hővédő termékek használata, ami védőréteget képez a hajon a meleg ellen. Egy másik módja annak, hogy segítsd korlátozni a sérüléseket, ha figyelsz a hajvasaló beállításaira: érdemes a hajtípusodnak megfelelő hőmérsékletet választani, hogy ne melegítsd túl a szálakat.

Hajvasaló hőmérséklete
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Akárcsak a bőröd esetén, itt is minden embernek személyre kell szabnia a beállításokat. Minden típusnak megvan a maga hőtűrése és reakciója. Ezek figyelembe vétele segít megőrizni hajad egészségét.

Hogyan állítsd be a hajvasaló hőmérsékletét?

Jó, de honnan kellene tudnod, hogy milyen beállítások szükségesek a te esetedben? A vékonyszálú hajúaknak óvatosnak kell lenniük, amikor a hajvasaló hőmérsékletéről van szó. A túl meleg károsíthatja a finom szálakat. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy esetükben 121 és 148 C fok közötti az optimális hőmérséklet. Ha a hajad kissé sérült, válaszd az alacsonyabb értéket. Ha viszont egészséges, dönthetsz a magasabb fokozat mellett.

A vastag haj akár 204 C körüli hőmérsékletet is elbírja, de ha igazán vastagszálú hajjal ajándékozott meg az élet, lehet, hogy szükséged lesz még magasabb hőre is.

Ha hajtípusról van szó, az sem mindegy, hogy egyenes vagy göndör fürtökkel rendelkezel. Előbbi esetén átlagosan 148 fokig mehetsz el, míg a hullámos haj 176 és 187 C közötti hőt képes elviselni. A göndör pedig általában 162 és 210 C között bírja. 

Ha festett a hajad, akkor érdemes mindig egy kicsivel alacsonyabb fokozatot választanod, mint a hajtípusodnak ajánlott, mivel a kémiai anyagokkal kezelt hajszálak gyengébbek és könnyebben sérülnek.

Ha túl melegre állítod a hajvasaló hőmérsékletét, a hajad hullani kezdhet, valamint a frizurád sem lesz igazán tartós. Az egészséged érdekében fontos, hogy figyelj ezekre az óvintézkedésekre.

Hajvasaló hőmérséklete
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Borítókép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Forrás: Glam, Mane Addicts