Gyönyörű hullámos frizura percek alatt: így használd az automata hajgöndörítőt

Az automata hajgöndörítő használata egyszerűbb mint gondolnánk, és csupán néhány apróságra kell odafigyelnünk a tökéletes végeredményért.

Noha manapság rengeteg oktatóvideó és célzott termék segíti a tökéletes hullámok elérését, azért valljuk be, mégsem olyan könnyű elsajátítani a hajgöndörítés művészetét. Bármilyen típusú automata hajgöndörítőt használunk, meg kell tanulnunk többek között az eszköz helyes tartását, eltalálnunk a megfelelő hőfokot, na és persze azt, hogy mennyi ideig göndörítsük a tincseket. Java Stone, Los Angeles-i stylist az alábbiakban elárulja, milyen hibákat véthetünk az automata hajgöndörítő használata közben, illetve ötleteket is ad a tökéletes végeredményhez.

Így használjuk helyesen az automata hajgöndörítőt

Keressük meg a megfelelő méretet

Sokan azt hiszik, minél nagyobb maga a hajgöndörítő eszköz, annál szebb hullámokat kapnak. A stylist szerint azonban ha az automata hajgöndörítő túl nagy a hajhosszunkhoz képest, akkor az egész procedúra egy kínszenvedés lesz. Stone rövid vagy középhosszú hajhoz körülbelül 2,5 cm átmérőjű, míg hosszú hajhoz 3,175 cm átmérőjű hajgöndörítőt javasol.

Automata Hajgöndörítő
Az automata hajgöndörítő használata némi gyakorlást igényel, a végeredmény viszont káprázatos lehet (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Használjunk hajlakkot göndörítés előtt

Ha ezt csak a göndörítés után tesszük meg, akkor ne számítsunk szép hullámokra. „Mintegy előkészületként fújjuk be hajunkat fixáló hatású hajlakkal, majd később a fürtök rögzítése közben is” – mondja Stone. Hozzáteszi: ez különösen fontos, ha hajunk ellenáll a göndörítésnek. Mindössze arra figyeljünk, hogy ne permetezzük be vele vastagon a frizuránkat, illetve hajolajat se használjunk, mivel az elnehezítheti a hullámokat.

A hajtípusunknak megfelelő hőfokot állítsunk be

Erős a kísértés, hogy a lehető legmagasabb hőfokon használjuk az automata hajgöndörítőt, mert ettől biztosan tartósabb lesz a égeredmény. Való igaz, hogy a magasabb hőmérséklet gyorsabban formázza a hajat, ugyanakkor károsíthatja is, ha az vékony szálú, festett vagy száraz. „Ilyen esetben állítsuk egy kicsit alacsonyabb hőfokra, ám ha alapvetően egészséges a frizuránk, akkor nyugodtan tekerjük fel” – magyarázza Stone. Mindazonáltal, a hajtípustól függetlenül legyünk körültekintőek, és használjunk hővédőt a megelőzés érdekében.

Váltogassuk a hajgöndörítési technikákat attól függően, milyen hullámokat szeretnénk

Mi döntjük el, hogy milyen vastagságú tincseket szeretnénk göndöríteni, a különböző hullámok és fürtök eléréséhez azonban mindig másképp kell felcsavarnunk a hajunkat az eszközre. A stylist azt tanácsolja, hogy ha a retró korszak klasszikus göndör frizuráját szeretnénk megidézi, akkor az egész tincset tekerjük fel az automata hajgöndörítőre. Míg ha modern, kócosabb hullámokra vágyunk, akkor a tincs közepétől kezdjük a göndörítést, és hagyjuk ki a végét. (Ezt egyébként hajvasalóval is megtehetjük.) Az alábbi videóban a youtuber megmutatja, hogyan lehet egy eszközzel háromféle típusú hullámot varázsolni:

Figyeljünk arra, hogy göndörítés közben hogyan tartjuk az eszközt

„Ha nagyobb volumenre vágyunk, akkor a hajtőtől kezdjük a göndörítést, és tartsuk a tinccsel merőlegesen – azaz derékszögben -, az eszközt, mert így a haj megfelelően göndörödik” – mondja Stone. Amennyiben pedig nem fontos számunkra az extra volumen, tartsuk lenyomva a göndörítőt. Míg a klasszikus strandfrizurához tartsuk felfelé a hajformázót.

Maximum tíz másodpercig göndörítsünk egy tincset

A stylist szerint csak akkor toljuk ki néhány másodperccel ezt az időintervallumot, ha extra tartós hullámokat szeretnénk, vagy ha nehezen göndöríthető a hajunk. Azonban legyünk következetesek, és minden tincsre ugyanannyi időt szánjunk, különben a végeredmény biztosan elmarad a várttól. Ja, és ne kezdjük el a göndörítést azelőtt, hogy a gép rendesen felmelegedett volna.

Automata Hajgondoritovel Keszult Haj
Mi dönthetjük el, hogy milyen vastagságú tincseket szeretnénk göndöríteni az eszközzel (Fotó: Pixabay)

Csak száraz hajat göndörítsünk

Ha ismerős az a zizegő hang, amit hajvasalás, hajgöndörítés közben hallunk, nos az nem jelent jót, ugyanis ez történik, ha a haj még mindig nedves formázáskor. Persze tudjuk, türelmet igényel amíg teljesen megszárítjuk, ám Stone szerint ez a szalonszépségű haj titka. Hajszárítás előtt használjunk hővédő és fixáló terméket, majd jöhet a hajlakk, mielőtt elkezdjük a göndörítést. Ezzel nemcsak megóvjuk hajunkat károsodástól, de a hullámaink is tovább tartanak majd.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!