Barion Pixel A korai őszülés okai: a pandémia is előidézheti a bőrgyógyász szerint – Coloré

A korai őszülés okai: a pandémia is előidézheti a bőrgyógyász szerint

2022. 01. 28.

A korai őszülés olyasmi, amivel nem szívesen szembesül az ember, bár az elmúlt két év sokak számára annyi stresszes helyzetet hozott, hogy utólag már meg sem lepődnek hajszínük hirtelen változásán.

Tudományos szempontból nézve (korai) őszülésről beszélhetünk, amikor a hajhagymákban leáll a melanin termelődése. Ezeket a pigmentsejteket a haj festékanyagának is nevezik – ha egy hajhagyma egyszer leállt a termelésével, a folyamat nem visszafordítható. És bár a hivatalos álláspont szerint a géneknek jóval nagyobb szerepük van abban, hogy hány éves korunkban és milyen gyorsan kezdünk el őszülni, mint a stressznek, az utóbbi időben több huszonéves fiatal posztolt arról a Twitteren, hogy hirtelen őszülni kezdtek. A Health magazin ezért bőrgyógyászokat és sztárfodrászokat kérdezett a témáról.

Mi okozza elsősorban a korai őszülést?

Ahogy írtuk, az őszülés mindannyiunknál természetes és elkerelülhetlen, bizonyos tényezők miatt viszont a folyamat hamarabb elindulhat, mint várnánk. „A szőrtüszőinkben melanociták, vagyis pigmenttermelő sejtek találhatók, ezek adják a haj színét” – mondja dr. Robert Finney bőrgyógyász. Hozzáteszi: ahogy öregszünk (általában 35 éves kor körül), a hajhagymákban leáll a melanin termelődése,, ami ősz hajszálakat eredményez. Emellett a genetika is határozottan szerepet játszik a korai őszülésben. Dr. Blair Murphy-Rose bőrgyógyász szerint a géneken kívül mind a fizikai, mind az érzelmi stressz, valamint számos betegség, például anyagcserezavarok és autoimmun állapotok is előidézhetik a korai őszülést.

Korábban őszülünk a pandémia óta?

Noha jelenleg nincsenek hivatalos tanulmányok, amelyek végleges választ adnának a kérdésre, valószínű, hogy igen. Vagy ez, vagy csupán az embereknek több idejük volt arra, hogy alaposan megvizsgálják a hajukat. „A világjárvány kirobbanása óta sokan fokozott stressznek vannak kitéve, ami hozzájárulhat az ősz hajszálak megjelenéséhez” – magyarázza dr. Marisa Garshick, bőrgyógyász. „Bár ennek igazolásához további kutatások szükségesek, a stressz hozzájárulhat a haj őszüléséhez, mivel oxidatív károsodáshoz vezet, ami roncsolja a pigmenttermelő sejteket, ezáltal kevesebb melanin termelődik.

Oszulo Hajszalak
(Korai) őszülésről beszélhetünk, amikor a hajhagymákban leáll a melanin termelődése (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Dr. Garshick azonban rámutat egy, a National Library of Medicine szaklapban publikált – 2020-as – tanulmányra, amelyben a kutatók azt találták, hogy az egerek stresszre adott válasza a szőrszálak őszüléséhez vezetett. Ettől eltekintve a bőrgyógyász hozzáteszi, hogy kevésbé lehet szó korai őszülésről, sokkal inkább arról, hogy az embereknek több idejük volt észrevenni a változást, mert többet látták magukat akár a Zoomon vagy a tükörben, illetve a korlátozások alatt ritkábban jutottak el fodrászhoz. Jeremy Tardo sztárfodrász szerint ugyanakkor nem mindenki akarja elrejteni őszülő tincseit: sokan variálják a természetes hajszínükkel, de az sem ritka, hogy valaki a teljes őszülést választja. Mindez teljesen rendben van.

Mi várható a járvány után? Több lesz az ősz hajú ember?

Dr. Garshick szerint ezt a kérdés nehéz egy egyszerű igennel vagy nemmel megválaszolni, ha figyelembe vesszük, hogy a pandémia okozta stressz nem az egyetlen potenciális közreműködő faktora a korai őszülés jelenségének. „Tekintettel arra, hogy az őszülés nagyrészt az életkor és a genetika eredménye, lehetséges, hogy ez a pandémia lecsengése után is változatlan marad” – mondja. „Bár mindig fontos, hogy odafigyeljünk a stressz-szint csökkentésére, nincs elegendő bizonyíték arra, hogy ez önmagában megakadályozná az ősz hajszálak megjelenését.”

Dr. Finney továbbá megerősíti, hogy hacsak nem tervezzük hajunk befestését, akkor nincs más módja a pigmenttermelés visszaállításának. De ez a jövőben változhat. „Egy tanulmány kimutatta, hogy az immunterápiával kezelt rákos betegek haja besötétült a kezelés alatt” – mondja Dr. Garshick. „Mindez egy lehetséges mechanizmust sugall a haj újrasötétítésére, miután megőszült, ezért további kutatásokra van szükség.”

Hogyan ápoljuk megfelelően az őszülő, festett hajat?

Ahogy a haj elveszíti a pigmenteket, a textúrája megváltozhat, a tincsek hajlamosabbak lesznek a kiszáradásra, ezért érdemes hidratáló termékeket tartanunk a fegyvertárunkban. A sampon, balzsam és hajpakolás hármasának helyes alkalmazása sokat segíthet hajunk állagának megóvásában, amely az egyik alapfeltétele annak, hogy festett hajunk sokáig szép legyen.

Hajtofestes Korai Oszules Ellen
Ha zavar a korai őszülés, festessük be hajunkat, de ne tépkedjük a hajszálakat (Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

Első lépésként a sampont mindig vízzel felhígítva tegyük a hajunkra, hogy jobban el tudjuk oszlatni a hajon, majd mosás után alaposan öblítsük is ki. Ezután következhet a balzsamozás, amely elengedhetetlen minden hajmosást követően, annak érdekében, hogy a haj hidratáltságát megőrizzük. Harmadik lépésként pedig igénybe vett haj esetén a hajpakolás legalább hetente egyszeri alkalmazásával szintén hajunk hidratálását segítjük elő. Végül,ahhoz, hogy a festett haj is egészséges és könnyen kezelhető legyen, fokozottabban kell figyelnünk a hidratálására. Igyunk elég vizet és táplálkozzunk egészségesen. Ha ezt be tudjuk tartani, máris sokat tettünk hajunk egészségéért – is.

Megelőzhető valahogy az őszülés, ha még nincs ősz hajszálunk?

Bár az őszülést nem lehet visszafordítani, manapság már rengeteg minőségi hajfesték létezik, amellyel elfedhetjük az ősz hajszálakat. Ami viszont fontos, hogy ne tépkedjünk az elváltozó hajszálakat. „Ez gyulladást okozhat a szőrtüszőben, növelheti a fertőzés és a benőtt szőrszálak kockázatát, végső soron pedig a túlzott hajtépés hegesedéshez és a tüsző végleges elvesztéséhez vezet” – mondja dr. Finney. „Ha nem tudunk megbékélni az őszüléssel, festessük be a hajunkat, de ne tépkedjük!”

És véglegesen megelőzhető?

Röviden-tömören: nem. Legalábbis a tudomány jelenlegi állása szerint még nem. Vitamindús zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, valamint a stressz csökkentésével azonban hajunk egészségéért (is) sokat tehetünk. Dr. Rose szerint noha több vitaminon és étrend-kiegészítőn olvashatjuk, hogy csökkenthetik a korai őszülést, erre azonban nincs bizonyíték. „A legjobb dolog, amit tehetünk, az, ha megpróbáljuk a lehető legjobban csökkenteni a stresszt, figyelünk a megfelelő alvásra és kiegyensúlyozottan étkezünk” – magyarázza a bőrgyógyász.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix