3+1 dolog, amit befolyásol a hajad porozitása

2021. 08. 21.

A haj porozitása a haj kutikulájának, vagyis szarulemezkéinek az állapotára utal, és ez befolyásolja például a hidratáltságot vagy a töredezettséget is.

A legtöbben kényesek vagyunk a hajunkra, szeretnénk, ha mindig fénylő és egészséges lenne, lágy tapintású és dús. Ez persze ritkán adatik meg, arról nem is beszélve, hogy mindenki küszködik valamilyen problémával – hol száraz, hol zsíros, hol töredezik, hol sprőd vagy épp kifésülhetetlen. Ki gondolná, de ezekre a dolgokra befolyással van a haj ún. porozitása.

Hajporozitas
Forrás: unsplash.com

A magas porozitás mellett lehet egy haj alacsony vagy normál porozitású. A hajunk porozitásának meghatározásához egy egyszerű otthoni teszt elegendő. Egy hajszálat egy pohár vízbe dobunk, majd figyelünk, mi történik. Ha a hajszál a pohár aljára süllyed, akkor nagyon porózus. Ha a haj a víz tetején úszik, akkor alacsony, ha pedig középen lebeg, akkor normál porozitású. A magas porozitású hajra igaz, hogy magától is, és hajszárítózva is elég lassan szárad.

Az alacsony porozitású haj nehezen veszi fel a nedvességet, taszítja a vizet, és általában nagyon száraz, sprőd. Ha alacsony porozitású a hajunk, a víz vagy hidratáló balzsamok nehezen tudnak behatolni a hajszálakba.

A porózus haj táplálására a legjobbak a természetes növényi olajak, mint az argán vagy a jojoba. Ezen kívül aminosav és fehérje szerkezetük is javításra szorul, amit keratinos hajpakolással segíthetünk elő. Ha a normál porozitástól eltérő a hajunk, érdemes hetente olajokkal, balzsamokkal, pakolásokkal kényeztetni.

Forrás: cosmopolitan.com