Szex több partnerrel? BDSM? Nyilvános szex? Így hatnak a szexuális fantáziák a párkapcsolatra

2022. 07. 20.

Változatosság? Párcsere? Távvezérelt szexuális játék? Piszkos beszéd? Voyeurizmus? Szex prostituálttal? Szex a partner barátaival, a főnökkel vagy egy szomszéddal? Szexuális fantáziák, amelyek az emberek nagy részének életében legalább egyszer előfordulnak. De milyen hatással lehetnek ezek a párkapcsolatunkra?

Hét évvel ezelőtt valósággal felrobbantotta a médiát A szürke ötven árnyalata. E. L. James erotikus műve bekerült minden idők leggyorsabban és legnagyobb példányszámban fogyó könyvei közé, olyan címek mellé, mint a Harry Potter vagy az Alkonyat, még úgy is, hogy a Die Zeit kritikája szerint az erotikus történetben az igazi szado-mazo az, ha az ember átrágja magát a hatszáz oldalnyi rosszul megírt könyvön.

Az olvasók mégis rajongtak Anastasia Steele és Christian Grey törtenetéért, ami utóbbi szexuális, időnként egyenesen perverz fantáziái körül forgott. És rajongott a BDSM-ért a Universal Pictures is, amely megfilmesítette a sztorit. Noha a produkció az IMDb-n mindössze 4,2 pontot kapott a tízből – vagyis minőségi filmnek egyáltalán nem mondható –, pillanatokon belül kasszasiker lett. Az nézők özönlöttek a moziba, hogy beleshessenek a kőgazdag Mr. Grey fantáziavilágába, s minden bizonnyal szép számban akadtak olyanok, akik később a filmvásznon látottakról fantáziáltak a hálószobában.

szexuális fantáziák
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ezt egyébként a számok is alátámasztották: nagyot nőtt hirtelen a szexuális segédeszközök piaca, az amerikai Babeland szexshop hálózat például 30 százalékos forgalomnövekedést regisztrált a film bemutatása utáni hónapokban, weboldalán pedig 81 százalékkal ugrott meg a kötözős játékok iránti érdeklődés.

Aztán jött a történet második és harmadik része, de ez sem volt elég a közönségnek: a nézői igényeket felismerve két évvel ezelőtt a Netflix is beszállt a szexpartiba, és a 365 nap című lengyel szoftpornóval igyekezett kielégíteni előfizetői vágyait. Hiába sikerült A szürke ötven árnyalatánál is még gyengébb filmet gyártani, a nézőket mégis izgalomba hozta a téma, olyannyira, hogy 2020 júniusában ez volt a legnézettebb tartalom a platformon. Ebből is trilógia lett – idén augusztusban érkezik a harmadik rész.

De vajon miért érdekli az embereket ennyire a szexuális fantázia tematikája? És hogy hat ez a párkapcsolatokra?

Szexuális fantáziák és a vágy megélése

A szexuális fantáziáinknak csak a képzelet képes határokat szabni, de bármi vagy bárki is legyen az izgalom tárgya, a cél minden esetben ugyanaz: megélni a szexuális vágyat, ami az egyik legerősebb erő az emberi természetben.

A párkapcsolatok elején intenzíven, mindent áthatóan jelenik meg, ugyanakkor az idő előrehaladtával tompulhat, vagy akár teljesen kiveszhet, amennyiben a párok nem törekednek annak az életben tartására. Ezzel egyidőben a folyamat tipikus jele a másokkal való fantáziák élénkülése: ez az újdonság és a változatosság iránti vágy megélését szolgálja, a kapcsolat veszélyeztetése nélkül. Míg egyes fantáziák kapcsolati problémákra, elégedetlenségekre mutatnak rá, mások afrodiziákumként szolgálnak.

A kapcsolat és a fantáziák kölcsönösen hatnak egymásra. A szexuális fantáziák tartalmát és gyakoriságát meghatározza a pár kapcsolatának és interakcióiknak minősége, maguk a fantáziák pedig visszahatnak a párkapcsolat minőségére, illetve a partnerek közötti vágyra.

Fantáziák a párkapcsolaton belül

Kutatások szerint a párkapcsolaton belüli, együtt vagy egymásról való fantáziálásnak kimondottan pozitív hatásai vannak a szexuális életre. Az ilyen jellegű szexuális fantáziák erősítik a partner iránt érzett vonzalmat, hozzájárulnak a vágykeltéshez, a szexuális élet megvalósulásához és kiegészítéséhez. A vonzalom megújulása arra motiválja a párokat, hogy pozitívabb kapcsolati hangulatot hozzanak létre és örömet akarjanak okozni egymásnak. Ez pedig mind tovább fokozhatja a partnerek közötti vágyat.

szexuális fantázia
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A szexuális fantáziálás a valóság nehézségeivel való megküzdést is szolgálhatja, mivel kompenzálni képes a kapcsolatban felmerülő problémákat, illetve az elégedetlenséget.

Fantáziák a párkapcsolaton kívül

A párkapcsolaton kívüli, más személyekkel való fantáziálás gyakran részét képezik a párkapcsolati dinamikának, azonban a párkapcsolatra gyakorolt hatását nehéz megjósolni.

Nyilvánvaló, hogy a kapcsolati kontextus és a párkapcsolat minősége fontos szerepet játszik a napi szexuális fantáziák tartalmának kialakításában, ugyanakkor nehezen állapítható meg, hogy a kapcsolati nehézségek idézik-e elő a párkapcsolaton kívüli személyekkel való fantáziálásokat, vagy a fantáziálás hívja elő a kapcsolaton belüli elégedetlenséget.

Egyes kutatások alapján a párkapcsolaton kívüli fantáziák segítik a vágy megőrzését a meglévő kapcsolaton belül, mivel szabályozzák az autonómia és a párkapcsolati egység közötti feszültséget. Más kutatások szerint ugyanakkor az ilyen fantáziák mentális hűtlenségként is felfoghatóak, bizonytalanságot generálhatnak, s ily módon káros hatással lehetnek a párkapcsolatra.

Bár növekedhet a hűtlenség iránti motiváció, a párkapcsolaton kívüli személlyel való fantáziálás többnyire nem vezet a meglévő kapcsolat sérüléséhez vagy egy másik, párhuzamos kapcsolat kialakulásához.

Vágyjáték

Természetesen a szexuális fantáziák nem csupán egy érett kapcsolat esetén lehetnek fontosak a vágy és a misztikum megőrzésében, hanem már a kapcsolat alakulásának korai szakaszában is hozzájárulhatnak a kapcsolati elégedettséghez. A szexuális fantáziálás, illetve fantáziák megosztása e-mailben, sms-ben vagy telefonon keresztül, izgalmas lehetőségeket, a szexualitás újabb aspektusainak megismerését, a vágyakozást és a vágyállapot kifeszítését teszi lehetővé.

Bdsm
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

A szexuális fantázia mint terápiás eszköz

A fantáziákat eszközként is alkalmazzák szexuálterápiákon és párterápiákon, mivel segítséget nyújthatnak a párok szexuális zavarainak kezelésében, a párok közötti intimitás kialakításában. Fontos beszélni az árnyoldalakról is: a szexuális fantáziák bűntudatot, valamint a szégyen érzését is előidézhetik, s ezáltal zavarokat okozhatnak. Ennek elkerülése érdekében szükséges a nyitott, empatikus párkapcsolati légkör megteremtése és fenntartása.

Szerző: Fábián Anita, Company for the Lonely