Barion Pixel Szex haladóknak: Szex több partnerrel? BDSM? Nyilvános szex? Így hatnak a szexuális fantáziák a párkapcsolatra – Coloré

Szex haladóknak: Szex több partnerrel? BDSM? Nyilvános szex? Így hatnak a szexuális fantáziák a párkapcsolatra

2024. 03. 25.

Változatosság? Párcsere? Távvezérelt szexuális játék? Piszkos beszéd? Voyeurizmus? Szex prostituálttal? Szex a partner barátaival, a főnökkel vagy egy szomszéddal? Szexuális fantáziák, amelyek az emberek nagy részének életében legalább egyszer előfordulnak. De milyen hatással lehetnek ezek a párkapcsolatunkra?

Kilenc évvel ezelőtt valósággal felrobbantotta a médiát A szürke ötven árnyalata. E. L. James erotikus műve bekerült minden idők leggyorsabban és legnagyobb példányszámban fogyó könyvei közé, olyan címek mellé, mint a Harry Potter vagy az Alkonyat, még úgy is, hogy a Die Zeit kritikája szerint az erotikus történetben az igazi szado-mazo az, ha az ember átrágja magát a hatszáz oldalnyi rosszul megírt könyvön.

Az olvasók mégis rajongtak Anastasia Steele és Christian Grey törtenetéért, ami utóbbi szexuális, időnként egyenesen perverz fantáziái körül forgott. És rajongott a BDSM-ért a Universal Pictures is, amely megfilmesítette a sztorit. Noha a produkció az IMDb-n mindössze 4,2 pontot kapott a tízből – vagyis minőségi filmnek egyáltalán nem mondható –, pillanatokon belül kasszasiker lett. Az nézők özönlöttek a moziba, hogy beleshessenek a kőgazdag Mr. Grey fantáziavilágába, s minden bizonnyal szép számban akadtak olyanok, akik később a filmvásznon látottakról fantáziáltak a hálószobában.

szexuális fantáziák
Kép forrása: Shutterstock / PuzzlePix

Ezt egyébként a számok is alátámasztották: nagyot nőtt hirtelen a szexuális segédeszközök piaca, az amerikai Babeland szexshop hálózat például 30 százalékos forgalomnövekedést regisztrált a film bemutatása utáni hónapokban, weboldalán pedig 81 százalékkal ugrott meg a kötözős játékok iránti érdeklődés.

Aztán jött a történet második és harmadik része, de ez sem volt elég a közönségnek: a nézői igényeket felismerve két évvel ezelőtt a Netflix is beszállt a szexpartiba, és a 365 nap című lengyel szoftpornóval igyekezett kielégíteni előfizetői vágyait. Hiába sikerült A szürke ötven árnyalatánál is még gyengébb filmet gyártani, a nézőket mégis izgalomba hozta a téma, olyannyira, hogy 2020 júniusában ez volt a legnézettebb tartalom a platformon. Ebből is trilógia lett – idén augusztusban érkezik a harmadik rész.

De vajon miért érdekli az embereket ennyire a szexuális fantázia tematikája? És hogy hat ez a párkapcsolatokra?

Szexuális fantáziák és a vágy megélése