Barion Pixel Leggyakoribb szexuális fantáziák, s jelentéseik: dominancia és hármas felállás is színesítik a listát – Coloré

Leggyakoribb szexuális fantáziák, s jelentéseik: dominancia és hármas felállás is színesítik a listát

2023. 03. 14.

Emberként sok mindenről fantáziálunk. Egy izgalmas vakáció, egy lottó ötös vagy egy kihagyhatatlan karrierajánlat általában mindannyiunk álmaiban szerepelnek, ám nem feledkezhetünk meg a szexuális fantáziákról sem, hiszen a kutatások szerint azok ugyanúgy megfordulnak mindannyiunk agyában, mint a kevésbé tabusított társaik. Melyek a leggyakoribb szexuális fantáziáink és milyen jelentéseket társíthatunk hozzájuk?

Nem mondhatnánk, hogy a társadalom nyíltan kezeli a szexuális fantáziákat, hiszen gyakori, hogy még azok is hallgatnak a fejükben felbukkanó, izgató mentális képekről, akik nem gondolják tabunak témát. A szakértők szerint ugyanakkor nemhogy nem kellene ódzkodnunk a szexuális fantáziáktól, hanem örömmel kellene fogadnunk azokat: e gondolatok annak ékes bizonyítékai, hogy szabadon éljük meg a szexualitásunkat

A szexuálpszichológusok nagy része szerint a szexuális fantáziák célja, hogy segítsenek feldolgozni bizonyos ingereket, ugyanakkor általában nem tükröznek semmiféle látens erotikus vágyat, vonzalmat. Nem érdemes tehát ostoroznunk magunkat, ha elragad minket a fantáziánk egy csinos felszolgáló vagy épp egy határőr láttán, sokkal inkább legyünk hálásak az agyunknak azért, hogy összetett, izgató képek kreálására képes!

A kutatókat persze az is régóta foglalkoztatja, szexuális témában is léteznek-e olyan általános, mindenki által ismert fantazmagóriák, mint például a bevezetőben említett lottó ötös. És bizony, az erre vonatkozó vizsgálatok szerint még szex témában is nagyjából egy rugóra jár az agyunk. 

1. Bárcsak ledominálna!

Ritkán van egy könyv vagy film olyan hatással az emberekre, hogy bekúszik a hálószobájukba is. E. L. James A szürke ötven árnyalata című kötete viszont egyértelműen ebbe a kategóriába tartozik, hiszen mióta Christian Grey felbukkant a köztudatban, mérhetően megnőtt a domináns párról fantáziálók száma. A Journal of Sexual Medicine című lapban publikált vizsgálatban részt vett ezer fő nagyjából 65 százaléka fantáziált már arról, hogy szexuálisan dominálja a partnere. 

Nem kell megijedni, ez a gondolat semmiképp nem azt jelenti, hogy az erről fantáziáló gyenge lenne, s partnere (bármilyen tekintetben) magasabb rendű, mint ő maga. „A hatalmi játékkal kapcsolatos fantáziák arra utalhatnak, hogy a magánéletünk, a munkánk vagy a társadalomban betöltött szerepünk felett megszerezzük, vagy épp feladjuk az irányítást. A hatalom dinamikája erotikus kontextusban mindenképp érzéki izgalmat kelt” – magyarázza egy, a témával kapcsolatos anyagban Cyndi Darnell klinikai szexológus. A fantázia hátterében tehát sokkal inkább egyfajta izgató, pillanatnyi hatalomátvétel, semmint a férfi-női egyensúly eltolódása áll.

leggyakoribb szexuális fantáziák
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePIx

2. Hármas szex, az örök klasszikus

A szexuális fantáziákról szóló anyagok egyértelműen a több (általában két) partnerrel végzett szexuális aktust emlegetik még gyakran az erotikus álmodozások sorában. Ebben az esetben sem deviáns viselkedésre való hajlam áll a háttérben: a szakértők szerint ilyenkor az az izgalom forrása, hogy nemcsak egy, hanem több ember is szeretne velünk aktust létesíteni, így lényegében mi vagyunk a fantázia főszereplője. Amellett tehát, hogy a hármas szex az egónkat erősíti, a (fantáziabeli) csoportos együttlétek extrém érzékszervi kielégülést is okoznak, hiszen, gondoljunk csak bele: még gondolati síkon is több ízt, szagot és hangot érzékelünk így, mint a kettes felállásban. 

3. Szex egy másik nővel, nőként

Egy 4175 amerikai körében végzett vizsgálat szerint a résztvevők 59 százaléka fantáziált már arról nőként, hogy nővel szeretkezik. Justin Lehmiller vizsgálatának eredménye persze korántsem azt jelenti, hogy leszbikusok lennénk, sőt, a szakértő szerint az ilyesfajta fantázia leginkább abból a vágyból ered, hogy „olyan gyengéden szerezzenek nekünk örömet, ahogy csak a nők tudnak”. 

Egy másik szakértő a nők újonnan megszerzett szabadságjogaival magyarázza a jelenséget: mivel csak nemrégiben nyertük el azt a jogot, hogy az ágyban is kifejezhessük igényeinket, ez a fantázia inkább a felszabadult szexualitást, semmint a homoszexuális irányultságot jelezheti.  

4. Szex az ágyon túl

A szexuális fantáziák persze nemcsak a partnerről, hanem a lokációról is szólhatnak: a Grace Klinika (eredetileg) szűz rezidense, April Kepner például egy strandon képzelte el legelső szexuális afférját, jóval azelőtt, hogy bárkivel együtt lett volna. Való igaz, az ismeretlen, változatos lokáció óriási adrenalinlöketet adhat, s ez nemcsak a fantáziáinkra, hanem a tényleges együttlétekre is igaz. A szakemberek szerint a hosszú távú kapcsolatokban különösen fontos, hogy olykor-olykor kilépjünk a komfortzónánkból, és kipróbáljunk valami újat. Például egy új helyszínt! 

leggyakoribb szexuális fantáziák
A hármas szex is a leggyakoribb szexuális fantáziák között szerepel. Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

5. Affér egy vadidegennel 

Felbukkant már valaha az álmainkban egy szexi idegen? Nem vagyunk vele egyedül: a Journal of Sexual Medicine lapból már idézett felmérés szerint a kutatásban résztvevők több, mint fele (nagyjából ötszáz fő) arról számolt be, hogy egy ismeretlen személlyel való szexuális együttlétről fantáziál. 

Ez persze nem azt jelenti, hogy feslett erkölcsűek lennénk, sőt! A szakértők szerint ez a fantázia lehetővé teszi az emberek számára, hogy elkerüljék az olyan problémákat, mint a túlzott kötődés, az intimitás vagy a féltékenység. Ezek a gondolatok emellett kifejezhetik azt a vágyat is, hogy mentesülni szeretnénk a kötelezettségektől vagy a felelősségtől a mindennapi életünk során. Az idegennel való szex tehát semmiképp sem megcsalást, sokkal inkább a hétköznapokból való kiszakadást szimbolizálja. 

6. Gyönyörteli fájdalom? 

A keretes szerkezet érdekében mindenképp érdemes megemlíteni a fájdalommal kapcsolatos fantáziákat is, ugyanis ezek is előkelő helyet foglalnak el az emberek képzeletében. A 4175 fő részvételével készült Lehmiller-vizsgálat például kimutatta, hogy a jelenlévők 65 százaléka álmodozik a gyönyörteli fájdalomról, legyen szó akár verésrőlharapásrólvagy forró viasz bőrre csepegtetéséről. A szakértők szerint ebben az esetben sem érdemes deviáns vágyakat feltételezni: a gyönyörteli fájdalom inkább az irányítás feladásáról szól, hiszen a fizikai fájdalom a jelen pillanatba repíti a résztvevőket, távol minden hétköznapi bajtól és problémától. 

A verés, harapás vagy a forró viasz csepegtetése tehát mind az előjáték elemei, amelyek még magasabb szintre emelhetik a vágyat és az élvezetet a fő attrakció előtt: akár a képzeletünkben, akár a valóságban. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források: OprahDaily.com, HealthLine.com, Insider.com