Barion Pixel Szex utáni sírás? Ne aggódj, teljesen normális vagy – Coloré

Szex utáni sírás? Ne aggódj, teljesen normális vagy

2023. 05. 13.

Ha sírtál valaha szex közben vagy utána, akkor tudd, hogy ez teljesen normális és nem vagy egyedül. Viszont érdemes utánanézni, mi okozhatja a szex utáni sírást, főleg akkor, ha ez nehézséget okoz neked és partnerednek a hálószobában.

Klinikai szempontból a szex utáni sírást postcoital dysphoriának (PCD) vagy postcoital tristressnek (PCT) nevezik. A közös megegyezésen alapuló szex utáni PCD tünetei közé tartozhat a könnyezés, szomorúság és ingerlékenység még akkor is, ha az együttlét tökéletesen kielégítő volt. A PCD-hez nem feltétlen kell orgazmus, és bármelyik nemhez vagy szexuális orientációhoz tartozó személy átélheti. A téma kutatása igen csekély eredményekkel szolgált eddig, így nehéz megmondani, pontosan hány ember tapasztalta már élete során. Egy 2015-ös tanulmányban a kutatók 230 heteroszexuális nőt kérdeztek meg és arra a következtetésre jutottak, hogy a PCD gyakori. Egy 2018-as, 1208 férfi részvételével végzett anonim kérdőíves kutatásban az esetek 41 százalékában tapasztaltak PCD-t. Emellett legalább négy százalékuk mondta, hogy rendszeresen előfordul vele a szex utáni sírás. Lássuk, mik lehetnek az okok, és mit tegyünk, minket is érint a szex utáni sírás vagy akár az aktus közben történő könnyezés?

Boldogság

Mint tudjuk, sokféle érzelem kiválthat könnyeket, és nem mindegyikük negatív. Talán már tapasztaltál „örömkönnyeket”, például egy esküvőn vagy egy gyermek születésekor. Nos, ugyanez megtörténhet szex közben vagy utána is. Lehet, hogy szenvedélyesen szerelmes vagy, vagy talán életed legjobb szexét élted át, ezért elerednek a könnyeid. Intenzívebb lehet az érzés, ha már egy ideje nem volt részed intim együttlétben.

Elragadtatottság

Teljesen belefeledkeztél az élménybe? Szerepjátékra került sor vagy fantáziáltál szex közben? Ezek a helyzetek feszültséget gerjeszthetnek és érzelmi hullámvasutat is okozhatnak benned. A könnyek azt jelenthetik, hogy egyszerűen csak el vagy ragadtatva az egésztől, de ha zavar a sírás, próbálj meg szünetet tartani és kicsit visszazökkenni a földre, hogy meglásd, az segít-e.

Túl sok vagy túl kevés testi reakció

Lehet, hogy épp életed legnagyobb orgazmusát élted át, vagy ez volt az első tapasztalatod többszörös orgazmussal kapcsolatban? Az intenzív fizikai szexuális élvezet magával ragadja az embert, és nem meglepő, hogy könnyezni kezdesz. De az  is előfordulhat, hogy letaglózott a tested reakcióinak hiánya, hiszen nagyszerű szexre vágytál, de nem kaptad meg a kívánt végkifejletet. Ettől aztán lehet, hogy frusztrálttá, feszültté válsz, ami síráshoz vezethet.

Biológiai reakció

Néhány becslés szerint a nők 32-46 százaléka tapasztalja a PCD-t, de ez nem árul el sokat arról, hogy pontosan miért történik. Egyesek szerint a szex közben bekövetkező hormonális változásoknak köszönhető, amelyek intenzív érzelmeket okozhatnak. A sírás lehet egy arra vonatkozó mechanizmus, hogy csökkentse a feszültséget és az intenzív fizikai izgalmat.

Fájdalom

Sok oka lehet annak, ha fájdalmat tapasztalsz a szex során, amitől aztán el is sírhatod magad, például:

 • a nemi szervek szárazsága
 • a nemi szervek sérülése vagy irritációja
 • húgyúti vagy hüvelyi fertőzés
 • ekcéma vagy más bőrbetegségek a nemi szervek közelében
 • vaginális izomgörcsök, amelyet vaginizmusnak neveznek
 • veleszületett rendellenességek

A szexuális fájdalom kezelhető, mindenképpen érdemes vele szakemberhez fordulni.

szex utáni sírás
Forrás: fizkes / iStock / Getty Images Plus

Szorongás

A sírás a stresszre, a félelemre és a szorongásra adott természetes reakció, így amikor szorongsz a mindennapjaid során, nehéz azt félretenni, és önfeledten intim szituációba kerülni. Lehet, hogy a testi mozdulatokat képes vagy elvégezni, de az elméd máshol jár, és ettől akár könnyezni is kezdhetsz. Lehet, hogy szorongsz a teljesítményed miatt, vagy azért, hogy elégedett volt-e veled a partnered? Emiatt is elsírhatod magad.

Szégyen vagy bűntudat

Sok oka lehet annak, hogy olyan szégyen vagy bűntudat érjen szexuális cselekedeteid miatt, ami miatt sírásban törj ki. Annyi is elegendő, hogy életed valamelyik pontján valaki azt mondta neked, hogy a szex rossz dolog. Nem kell hinned ezeknek a elméleteknek ahhoz, hogy az ilyen gondolatok a nem megfelelő pillanatban jussanak eszedbe. Lehet, hogy zavar a meztelenség gondolata, az állatias viselkedés, a szagok és illatok, vagy a különböző fantáziáid. De a szégyen és bűntudat fakadhat más, a kapcsolat egyéb területeit érintő gondokból is.

Zavarodottság

A szex utáni zavarodottság nem szokatlan dolog, számos ok kiválthatja, például az, ha félreértelmezted a jeleket, ha megmondtad a partnerednek, hogy mit nem kedvelsz, viszont ő mégis azt csinálta az ágyban, vagy ha azt gondoltad, hogy örömet okozol nekik, és kiderült, hogy nem így volt. A kapcsolat megoldatlan problémái és érzelmi zavarok igencsak befolyásolhatják a szexuális életedet. Megeshet, hogy eltérő elképzeléseitek vannak a kapcsolatotok állapotáról, vagy arról, hogy a másik fél valóban hogyan érez irántad. A szex nem mindig alakul jól. Néha az egyik fél vagy mindkettőtök zavarodott és csalódott marad, de ez nem azt jelenti, hogy soha többet nem lesz jó.

Depresszió

Ha gyakran sírsz, az lehet a depresszió vagy más mentális probléma jele, mely kezelésre szorul – ugyanakkor ne higgye senki, hogy a sok sírás egyenlő a felsoroltakkal! Hiszen vannak egyéb tünetek is, mint például:

 • szomorúság
 • frusztráció, ingerlékenység vagy düh
 • szorongás
 • alvási nehézségek, nyugtalanság vagy fáradtság
 • koncentrációs vagy emlékezési nehézségek
 • étvágybeli változások
 • magyarázat nélküli fájdalmak
 • érdeklődés hiánya a normál tevékenységek iránt, ideértve a szexet is

A PCD aránya a szülés utáni depresszióban szenvedőknél magasabb, ez  valószínűleg a hormonszintek gyors változásának köszönhető.

Traumatikus emlékek vagy bántalmazás előidézése

Ha szexuális erőszak túlélője vagy, bizonyos mozdulatok vagy testhelyzetek fájdalmas emlékeket idézhetnek fel benned. Ez különösen sebezhetővé tehet és a sírás természetes reakció lesz szexuális helyzetben. Amikor ez rendszeres problémává válik, érdemes lehet szünetet tartani a szexben hosszútávon is, és megfontolni egy terapeuta felkeresését, aki segíthet a trauma feldolgozásában.

Mit tegyél,ha téged is érint a szex utáni sírás?

Ha a szex utáni sírás oka fizikai fájdalom vagy kényelmetlenség, akkor érdemes orvoshoz fordulnod. Ellenkező esetben gondold át, miért is sírhatsz. Itt van néhány kérdés, amit feltehetsz magadnak a pillanatban:

 • Csak néhány könny volt, vagy tényleg sírtam?
 • Fizikai érzetről vagy valamilyen érzésről van szó?
 • Mi járt az eszemben, amikor elkezdtem sírni? Kellemes vagy zavaró gondolataim voltak?
 • Egy bántalmazó eseményt vagy kapcsolatot éltem újra át?
 • A sírás csökkentette vagy fokozta a feszültséget?

Ha a válaszaid arra utalnak, hogy az érzéseidet az intenzív szeretettől vagy a fizikai örömtől való felfokozott helyzetek okozzák, akkor valószínűleg nem kell aggódnod. Néhány könny vagy akár az intenzívebb sírás sem mindig indok a változtatásra. Ha viszont a válaszok az érzelmi problémákra mutatnak rá a kapcsolatban vagy a hálószobában, akkor itt van néhány dolog, amit megtehetsz:

 • Adj magadnak időt.
 • Menj végig újra ezeken a kérdéseken, amikor lesz egy kis időd magadra és teljesen fel tudod fedezni az érzéseidet.
 • Beszélj a pároddal. A kapcsolati problémák megoldása eloszlathatja a kételyeket és javíthatja a szexuális életedet.
 • Beszélj a szexről. Beszélj a szexuális preferenciáidról és kényelmi zónádról.
 • Vigyázz, hogy ne kritizáld, hanem ösztönözd a másikat, elsősorban azt oszd meg vele, ami jólesik, és ne azon legyen a hangsúly, hogy mi a negatívum a hálószobában.

Forrás: Healthline.com
Borítókép: fizkes / iStock / Getty Images Plus