Szexremények: a libidónk megismerése lehet a kulcs a szexuális szükségleteink kielégítéséhez?

2023. 03. 20.

A libidó, azaz a szexuális vágy, vagy azok hiánya sokkal több egyfajta intim-irányjelzőnél: megértése kulcsfontosságú lehet a nemi örömök megéléséhez. Mit érdemes tudni a libidónkról, s hogyan fokozhatjuk a lankadt érdeklődést odahaza?

„Mindenki másképp csinálja” – szól az LGT népszerű dala, s ugyan a zenekar nem feltétlenül a szexualitásról énekelt 1977-ben, szövegük akár az intimitásbeli különbségeinkre is reflektálhat. A mennyi az annyi kérdés ugyanis nagyjából egyidős az emberiséggel: körülbelül azóta foglalkoztat bennünket saját és mások libidója, mióta ki tudjuk fejezni a szükségleteinket. 

A szakemberek szerint azonban korántsem a mennyi, sokkal inkább a miért kérdésre kellene helyeznünk a hangsúlyt ahhoz, hogy megértsük szexuális működésünket, mert végső soron a libidónk megismerése vezethet a felszabadult nemi örömökhöz. Akár egyedül, akár partnerünkkel teszteljük azt. 

A libidóról dióhéjban

Tudományos szempontból a libidó kifejezést általában a szexuális vágyakkal, a szex iránti érdeklődéssel vagy épp annak hiányával kapcsoljuk össze: a libidó konkrétan az egyén szexuális tevékenységek iránti vágyára utal. A szexuálpszichológusok szerint egy összetett bio-pszicho-szociális jelenségről van szó, vagyis biológiai, pszichológiai, szociális és környezeti tényezők határozzák meg a libidónk minőségét, azaz, hogy mennyire kívánjuk a szexet. 

libidó
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Már a cikk elején érdemes leszögezni: mivel mindannyian különbözőek vagyunk, nem létezik „normális” mennyiségű szexuális vágy, hiszen ez korántsem egy olyan, mérhető érték, mint például a vérnyomás. Ugyanakkor a pszichológiai szakirodalom különbséget tesz az alacsony és a magas libidó között: míg előbbi a szex iránti vágy csökkenését jelenti, addig az utóbbi alatt annak növekedését értjük. 

Egyszer fent, máskor lent

A Medical News Today e témában írt cikke szerint az alacsony szexuális vágynak számtalan oka lehet, ezek között elsőként említi a menopauzát, amelynek során az ösztrogén és progeszteronszint-csökkenés szó szerint „letöri” a libidónkat. Hasonló hatással bírnak az olyan, krónikus jellegű betegségek, mint a diabétesz vagy szívproblémák, de természetesen a terhes nő szervezete és szükségletei is teljesen másképp működnek, mint normál esetben. 

A Vogue e témában írt cikke inkább a pszichológiai hátterű libidócsökkenés okaira helyezi a hangsúlyt: a megszólaltatott szexuálpszichológusok a párkapcsolati konfliktust, a nőkre nehezedő mindennapi stresszt és az elégtelen alvásmennyiséget jelöték meg a csökkent szexuális vágy okaiként. 

A magas szexuális vágy kapcsán már konkrétabb okokat említenek a források: eszerint a gyakori testedzés, a különböző stimulánsok (például a kokain), a magas tesztoszteron-szint és az idegi ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) változásai állhatnak a fokozott libidó hátterében. 

Hetente egyszer kívánom. Baj van velem? 

Noha semmi baj nincs azzal, ha valakinek alacsony a szexuális étvágya, legtöbbször mégis ezzel a problémával fordulnak az emberek szexuálpszichológushoz. „A libidó fokozásához mindenképp érdemes leásni a probléma gyökeréig, s ha ez kiderül, akkor közvetlen kezelést lehet végezni” – fogalmazta meg a pszichoterápia lényegét Dr. Anita Sadaty pszichológus, nőgyógyász a Vogue már említett cikkében. 

libidó
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A szexuális vággyal kapcsolatos problémák ugyanis ritkán oldódnak meg a különböző potencianövelők segítségével: az alacsony libidó mögöttes okait ezért érdemes pszichoterápián feltárni. Mielőtt azonban rágörcsölnénk a szexterapeuta-kérdésre, érdemes tudni, hogy odahaza is sok mindent tehetünk a libidónk megismerése és felébresztése érdekében, kezdve a legnyomósabb ok, a stressz kigyomlálásával (vagy legalábbis csökkentésével) az életünkből. 

Így értsd meg és fokozd a libidód odahaza

A szakemberek jó szívvel javasolják a különböző mindfulness technikákat e célra: a kutatások szerint ugyanis a szex és a mindfulness nem állnak egymástól olyan távol, mint első blikkre tűnik. Leavitt 2019-es tanulmánya szerint például az éber tudatosság (azaz a mindfulness) ápolása pozitív hatással van az elménkre szex közben, ezen kívül javítja az önbecsülésünket és a párkapcsolaton belüli elégedettséget is.

A másik, gyakran emlegetett házi praktika már korántsem konkrétan a stresszkezeléshez, sokkal inkább a szexuális kísérletezéshez fűződik: a szakemberek szerint ugyanis az újdonságok, így például a szexjátékok segíthetnek felébreszteni a mélyen szunnyadó szexuális vágyakat. Sadaty egyébként magyarázattal is szolgál a kísérletezés szükségességére: szerinte néhány nő az úgynevezett responsive desire, azaz „válasz vágyakozás” kategóriába tartozik, ha szexuális vágyról van szó, magyarul a gerjedelmük csak a szexuális tevékenységekre adott válaszul jelenik meg, ez pedig nagyban különbözik a spontán jelentkező vágytól. 

Az alacsony libidóval rendelkező nők tehát gyakran tartoznak az első, azaz válasz vágyakozás kategóriába, ami megköveteli tőlük, hogy másképp viszonyuljanak a szexhez, mint a másik csoportba tartozó ismerőseik. Nekik mindenképp külső stimulátort vagy módot érdemes keresni ahhoz, hogy beinduljon a vágykomponens, de ez nem jelenti azt, hogy az nem növelhető, vagy a folyamat ne lenne tanulható. 

S ha már tanulhatóság: hasonlóan nyilatkoznak a szakemberek az önkielégítés fontosságáról, hiszen az időt ad arra, hogy lelkileg is felkészítsük magunkat az aktusra, emellett szintúgy felperzselheti a hangulatot. Kevésbé szexi, ám mégis megfontolandó tanács, hogy érdemes odafigyelnünk az elegendő alvásmennyiségre is, mivel az csökkenti a stresszhormonok, így például a kortizol mennyiségét. Étkezés terén nem érdemes megfeledkezni a különböző afrodiziákumok, így például a mák, a csokoládé, az osztriga vagy a maca gyökér használatáról, hiszen ezek szintúgy hozzáteszik a magukét a libidó felélesztéséhez. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források: Vogue.comMedicalNewsToday.com