Barion Pixel Itt a titok: A tudomány szerint ez tesz valakit „szexissé” – Coloré

Itt a titok: A tudomány szerint ez tesz valakit „szexissé”

2024. 03. 27.

A People magazin minden évben megválasztja a Legszexibb élő férfit. Idén Patrick Dempsey-re esett a választás. Szakértők pedig arról beszéltek, hogy miben rejlik a vonzerő.

Miben rejlik a szexiség?

Sok népszerű híresség viselte már a szexiség koronáját, köztük Harry Hamlin (1987), Brad Pitt (1995 és 2000), Jude Law (2004), Idris Elba (2018), Michael B. Jordan (2020) és Chris Evans (2022). Idén a People magazin Patrick Dempsey-t, az 57 éves színészt választotta a Legszexibb élő férfinek.

A kiválasztási folyamatról szóló 2012-es interjúban Julie Jordan szerkesztő azt mondta az USA Today-nak, hogy ő és a magazin munkatársai egész évben figyelnek arra, hogy a nagyközönség hogyan vélekedik a lehetséges jelöltekről, miközben a hírességek véleményét is megkérdezik az ügyben.

De miből fakad ez az „érzés”, hogy valaki szexi? A szakértők szerint számos tényező van – és ezek nem csak fizikai tulajdonságok. Valójában olyan elemek kölcsönhatásán alapul, amelyek mind a természettel, mind a neveléssel kapcsolatosak, így a „szexi” egy nagyon változatos jelző.

A szexiség attól függ, hogy ki a szemlélő. Néhány embert vonzanak az arc fizikai tulajdonságai, de a hangmagasságtól, a hangszíntől és intonációtól függően is lehet valaki vonzó. Egy másik személy illata vagy aromája, sőt a nyitott, magabiztos testbeszéd is kívánatossá tehet.

Patrick Dempsey, szexi
Patrick Dempsey / Kép forrása: Franco Origlia / Contributor / Getty Images
https://colore.hu/csalad/parkapcsolat/komolytalan-szeretlek/

Nem csak a külső tényezők számítanak

Sok egyéb tényező is létezik, mint a kulturális szempontok, a generációs trendek és a preferenciák, etnikai különbségek, az evolúciós tényezők. Amikor a vonzerőről beszélünk, fontos különbséget tenni a hagyományosan meghatározott „jó megjelenés” és a „szexiség” között. Ez utóbbi kifejezés olyan valakire vonatkozik, aki „szexuálisan szuggesztív vagy ösztönző, érdekes”, vagyis a szexualitás testi reakciót vált ki a szemlélőből. Lehet, hogy valaki jól néz ki, anélkül, hogy szükségszerűen fizikai reakciót váltana ki az átlagemberben. 

A szakértők ebben az egyben hajthatatlanok: az ember jelleme és az, ahogyan bemutatja magát a világnak, befolyásolja azt, ahogyan az embertársak érzékelik potenciális vonzerejét. Biztosan találkoztál már olyannal, akit átlagosnak tartottál első ránézésre, de amikor megismerted rájöttél, hogy szép mosolya van, vagy gyönyörű szemei ​​vannak. A személyiség abszolút képes megváltoztatni a vonzódást pozitív vagy negatív irányba.

Forrás: Huff Post

Borítókép forrása: Maria Moratti / Contributor / Getty Images