Barion Pixel Amikor az agy az új szexi: mindent a szapioszexuális beállítottságról – Coloré

Amikor az agy az új szexi: mindent a szapioszexuális beállítottságról

2023. 02. 17.

A Nagy Pénzrablás professzora, dr. Gregory House, Tyrion Lannister, Vasember. Nem mondhatnánk, hogy a felsorolt figurák a kedvességük vagy épp a sármjuk miatt lopták be magukat a szívünkbe, sokkal inkább az agyuk az, amely izgatja a (főleg) női rajongók fantáziáját. Ha a gyakorlatban is az okostojások karizmájához vonzódunk, mi több, a másik fél IQ-ja számunkra a prioritás a párkeresésben, sanszos, hogy mi is a szapioszexuálisok táborát erősítjük.

„Az agy az új szexi” – hangzik el a Benedict Cumberbatch-féle Sherlock sorozatban az a mondat, amely megmagyarázta, miért bolondult meg egész Nagy-Britannia Cumberbatch alakításától anno. Nemcsak PR tekintetében telitalálat Irene Adler aranyköpése, hanem definícióként is megállja a helyét, hiszen összefoglalja a szapioszexuális vonzalom lényegét. Mit jelent a kifejezés, s hogyan csapódik le a szapioszexualitás a gyakorlatban? Ennek jártunk utána. 

Szapioszexuális gyorstalpaló

Ha gonoszok akarunk lenni, azt mondhatnánk, hogy a szapioszexuális kifejezés a modern kor „csökevénye”: mindössze 25 éve annak, hogy a seattle-i mérnök, egy bizonyos Darren Stalder e címszó alatt tett közzé egy felhívást egy közösségi oldalon. Mint írta: 

Nem érdekel túlzottan a külső. Érdeklődő, intelligens, éleslátó elmét szeretnék: valakit, akinek a filozófiai vita előjáték. 

Való igaz, Darren tényleg fejen találta szöget, hiszen a szapioszexuálisok prioritása az IQ: nemcsak, hogy előtérbe helyezik az intelligenciát minden más (például a külső) helyett, hanem ez számukra a legfontosabb tulajdonság a másik félben. Ez, vagyis a fontossági sorrend ilyetén alakulása különbözteti meg őket attól, hogy valaki „szimplán” okos emberekkel szeret randizni.

szapioszexuális, szapioszexualitás
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

A gonoszkodásunk azonban itt véget is ér, hiszen nem Stalder találta fel a spanyolviaszt, sőt: az ókori görögök között nagy hagyománya volt a szapioszexuális vonzalomnak, méghozzá (főként) a férfiak között. Ez a hírfoszlány valószínűleg némi magyarázatra szorul: érdemes tisztában lenni azzal, hogy a görögök kultúrájában a nők nem részesültek oktatásban, ennél fogva nem jeleskedtek a politika, jog és filozófia területén – ellentétben férjeikkel, akiknek a felsoroltak napi szintű elemzése tette ki az életét. A nők (jobban mondva a feleségek) afféle két lábon járó inkubátorként működtek: az volt a feladatuk, hogy utódokat hozzanak a világra. 

Ugyan a férfiak fizikai szükségleteit kielégítették, lelki síkon nem tudták megadni a párjuk számára azt a muníciót, amely manapság egy jó házasság alapja. A férfiak ennél fogva vagy a művelt kéjnők, az úgynevezett hetérák karjaiban keresték a szellemi és testi kielégülést, vagy férfitársaik iránt tápláltak mély érzelmeket – már ami az intellektuális kapcsolódást illeti. 

A szürke(állomány) ötven árnyalata

Mára ott tartunk, hogy bizonyos randi appokban külön rublikában jelezhetjük, ha szapioszexuálisak vagyunk: ezzel bevonzva a magas intelligenciájú kérőket. A polkorrektség ellenére a mai napig folyamatos viták vannak arról, pontosan minek tekintjük a szapioszexualitást: egyesek elkülönítendő szexuális orientációnak, mások fétisnek tartják, megint mások úgy vélik, hogy a szapioszexuális jelző használata a szót használó személy szándékától függ.

„Megegyezhetünk abban, hogy a szapioszexualitásnak is több formája van?” – kérdezi egy felhasználó a témában a Redditen, ezzel kisebb lavinát elindítva: a diskurzusban részt vevő felhasználók szerint ugyanis az orientációnak többféle árnyalata is létezik: van, aki a matematikai zsenikre bukik, míg mások azt csípik, ha partnerük több nyelven beszél, vagy választékosan fejezi ki magát. Ízlések és pofonok!

szapioszexuális, szapioszexualitás
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Kinek a külső, kinek az agy, kinek mindkettő

A témában eddig megjelent kutatások egyértelműbb irányt határoznak meg: eszerint leginkább a nők körében gyakori, hogy olyan partnert választanak, akinek magasabb az IQ hányadosa. Érdekes kérdés ugyanakkor, hogy a nők párválasztása során valóban szimplán az intelligencia számít-e, vagy az azzal járó (általában) magasabb társadalmi, egyúttal pénzügyi státusz, esetleg a vele járó hatalom: ezt a kérdést azonban szimpla vizsgálatokkal nehezen lehet körülhatárolni. Sőt, a kutatók szerint messzebre is vezet, hiszen, ha ösztön szintre vetítjük a dolgot, a férfiak magas IQ-ja nemcsak jólétet, hanem az utódok megfelelő genetikáját, ezáltal „túlélését” is biztosítani fogja. Már, persze, tudat alatt… 

Emlékszünk, amikor a Szex és New Yorkban Miranda stewardessnek adta ki magát, mert akárhányszor elhangzott a szájából, hogy ügyvéd, a férfiak megrettentek tőle? Úgy fest, hiába telt el húsz év, egy nő még mindig nem vállalhatja fel az intelligenciáját, nehogy elijessze a másik nemet. Öngól az emancipációnak.

A férfiaknál ugyanis az a helyzet, hogy ők csak akkor vonzódnak az intelligens nőkhöz, ha ahhoz szépség is társul – derül ki egy 2016-os felmérésből. A vizsgálat során nagyjából négyezer rapid randit vizsgáltak meg a szakértők, ahol mindössze négy perc állt a két fél rendelkezésére, hogy megismerkedjenek. Ennek apropóján felmérték, hogy a férfiak hamarabb felfigyeltek ugyan azokra a nőkre, akiket „némi aggyal” áldott meg a sors, ám minél okosabb volt egy nő, annál szebbnek kellett lennie ahhoz, hogy érdemesnek találják a meghódításra. Lényegében tehát létrejött egy erőteljes demarkációs vonal, amely mentén az intellektus pozitív tényezőből negatívvá fordult. 

A mai napig kérdéses tehát, pontosan hogyan értelmezzük a szapioszexualitást, egy azonban bizonyos: ha az erről folyó kutatások szerint a 18 és 35 év közötti fiatalok 1-8%-a vallja magát szapioszexuálisnak, érdemes közelebbről is megvizsgálni a témát, s diskurzust indítani róla. Ki tudja, a végén még új tudással gyarapodunk. 

Források: ITTITTITTITT
Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix