Barion Pixel A pánszexuális egyike a szexuális orientációknak. Tudod, hogy mit jelent? – Coloré

A pánszexuális egyike a szexuális orientációknak. Tudod, hogy mit jelent?

2023. 11. 15.

Nő és férfi, így különböztetjük meg az emberi nemeket, de ha a szexuális beállítottság a téma, az már nem szűkíthető le ennyire egyszerűen. A pánszexuális csak egy a sokféle orientáció közül.

Ha mostanában kerül szóba a szexuális hovatartozás, akkor számtalan kategóriába sorolhatja magát az ember. Míg korábban a heteroszexualitáson túl csak a homoszexualitásig láttunk, ma már ennél sokkal többféleképp kategorizálhatjuk magunkat.

Pánszexuális
A pánszexuális csak egyike a szexuális irányultságoknak / Kép forrása: VW Pics / Contributor / Getty Images

Szexuális orientáció, nemi identitás – mi a különbség?

A legtöbbek esetében a biológiai nem és a nemi identitás megegyezik. Vagyis, ha fiúként született valaki, annak fogadja el magát és annak is vallja nemét. Nevezhetjük nemi önazonosságnak is, de ez nem mindig jelent egyet a születéskori nem megállapításával. A nemi identitás nem egy a szexuális orientációval (vagy irányultsággal).

A szexuális orientáció a nő, a férfi, esetleg mindkét nemhez való érzelmi, romantikus vagy szexuális vonzalmat jelenti. Vagyis arra koncentrál, hogy az ember milyen mértékben vonzódik az ellenkező vagy az azonos nemű személyekhez. Az orientációt befolyásolhatja az erotikus és szexuális vonzódás és viselkedés. Emiatt is nehéz egy ember bekategorizálni és mindezt még az is bonyolítja, hogy ezek változhatnak a személyen belül.

A nemi identitás szerint megkülönböztetünk

  • Transzneműség,
  • Transzvesztitizmus,
  • Cross-dressing,
  • Interszexualitás.

Szexuális irányultság szerint megkülönböztetünk

  • Homoszexualitás,
  • Leszbikusság,
  • Biszexualitás,
  • Pánszexualitás,
  • Aszexualitás.

Egy tanulmányban arra mutattak rá, hogy a szakirodalmak áttekintése során bizonyítékok vannak a szexuális irányultságra gyakorolt genetikai és nem társadalmi környezeti hatásokra. Ellenben arra nincs bizonyíték, hogy a társadalmi környezet befolyásolná az orientáció kialakulását. Az emberek egy kis százaléka felnőtt korában alakít ki homoszexuális irányultságot, amelynek több köze van az egyén természetéhez, mint a neveléshez. A genetika, a méhen belüli, valamint a hormonális hatások mind fontosak, de a gyermekkori szociális környezet nem befolyásolja a felnőttkori szexuális irányultságot.

Pánszexuális
A pánszexuális zászlaja rózsaszín, sárga és kék 2010 óta / Kép forrása: picture alliance / Contributor / Getty Images

Milyen az, aki pánszexuális?

A pánszexualitás fogalmát először Sigmund Freud használta pszichoanalízisében. Freud tanulmányozta az emberi viselkedést és ezt a fogalmat arra használta, hogy az elsődleges szexuális vonzalmat kifejezze, amely a minden iránti érdeklődését foglalja magába. Később ezt a kifejezést már más jelentéssel is felruházták. A mai értelemben az LMBTQ+ közösségben használják.

Feljebb már olvashattad, hogy a pánszexualitás egyike a szexuális irányultságoknak. Azt is láthatod, hogy nem egyezik a biszexualitással, hiszen az is egy orientáció. Ennek ellenére mégis sokan tévesztik össze kettőt. Mindez azért van, mert a kettő valóban hasonló, hiszen mindkét esetben az egyén több nemhez is vonzódik. A különbség abban rejlik, hogy amíg a biszexuális a hagyományos nemi kategóriákon alapul (vagyis vonzódik mindkét nemhez), addig a pánszexualitás esetén nem korlátozódik a hagyományos nemi kategóriákra, hanem kiterjedhet a transzneműre, a nem binárisra és a genderqueerre is.

Röviden és tömören, aki pánszexuálisnak vallja magát, az úgy vonzódik máshoz, hogy nem érdekli annak biológiai neme, választott neme, nemi identitása. Olyan, mintha a nemi hovatartozás és identitás helyett inkább a belső értékekre koncentrálna és pusztán az emberhez vonzódik. Ugyancsak nem összetévesztendő a demiszexuálissal, aki inkább a személyisége alapján vonzódik valakihez.

Habár régóta létező fogalomról van szó, csak nemrégiben kezdett el terjedni a pánszexuális kifejezés és a mai fiatalok között többen vallják magukat pánszexuálisnak. Olyan hírességek is felvállalták pánszexualitásukat, mint Miley Cyrus, Madonna, Lady Gaga vagy Angelina Jolie is.

Nyitókép forrása: SOPA Images / Contributor / Getty Images