Barion Pixel Nem vagy prűd, csak fontosabbak az érzelmek – milyen az, ha valaki demiszexuális? – Coloré

Nem vagy prűd, csak fontosabbak az érzelmek – milyen az, ha valaki demiszexuális?

2024. 04. 01.

A kétezres évek elejétől szaporodtak meg azok a kutatások, melyek az emberek szexuális orientációját kutatják. Ezeknek köszönhetően tudjuk, hogy a heteroszexualitáson és homoszexualitáson kívül még egy sor másfajta vonzódás létezik, ez a skála ugyanolyan sokszínű, mint mi emberek vagyunk. De vajon mit jelent ez a sokaknak ismeretlenül csengő szó: ha valaki demiszexuális?

Hirtelen légyott egy szórakozóhely mosdójában, egyéjszakás kaland egy partin megismert féllel, szex az első randin – aki demiszexuális, annak az előbb felsorolt esetek szóba sem jöhetnek az életében, de nem azért, mert „erkölcstelennek” vagy „rossznak” gondolja őket. Hanem azért, mert képtelen szexuális vágyat érezni olyan ember iránt, akihez nem vonzódik érzelmi szinten. Nála az elsődleges, fizikai vonzalom nem nyom sokat a latban, mert a szexhez és intimitáshoz szüksége van egy másodlagos, érzelmi síkra is. Ez – mint a többi szexuális orientáció – nem egy betegség, kór vagy “ferde hajlam”, de fontos tudni a jellemzőit, hogy az ember boldog életet élhessen.

Lehet, hogy demiszexuális vagy? Ezeken érdemes elgondolkoznod

Vegyes érzéseid vannak a szexualitással kapcsolatban

A demiszexuálisok kétharmadát taszítja a szex vagy közömbös iránta. Amikor egy beszélgetés a téma felé terelődik, hajlamos vagy kivonni magad belőle, nem tudod, hogyan válaszolj vagy hogyan vegyél részt a beszélgetésben, vagy egyszerűen csak kényelmetlenül érzed magad. 

Másképp gondolkodsz a vonzalomról és vonzerőről, mint az emberek többsége

Sok iskolás korú demiszexuálissal megtörténik, hogy amikor a társaik a szexről és a szerelemről kezdenek beszélni, ő nem tud bekapcsolódni. Lehet, hogy vannak emberek, akik tetszenek neki, de amikor szerelmes, jobban szeretné megismerni őket, és időt tölteni velük, mintsem lefeküdni velük. A „dögös” szó nem sokat jelent számodra, fontosabb valakinek a humora, intellektusa, mintsem az, hogy mekkora a melltartómérete, milyen szép a haja vagy milyen magas. Nem utóbbiak alapján fogsz beleszeretni valakibe és elkezdeni vonzódni hozzá.

demiszexuális
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Foglalkoztat a szex, mint elképzelés, de nem tudnál egy embert sem mondani, akivel szívesen csinálnád

Ez különösen gyakori a demiszexuálisoknál. Meglehet, hogy ha másokkal beszélgetsz róla, nézel felnőttfilmeket és végzel önkielégítést is, de ha el kell képzelni egy konkrét embert, akivel szeretkezni szeretnél, üresség van a fejedben. Úgy írja le ezt az érzést a szakirodalom, mint amikor éhes vagy és kinyitod a teli hűtőt, mégsem találsz benne semmi számodra vonzót.

Nem sokra tartod a flörtölést 

Minek kell célozgatni és felszínesen csevegni, mikor helyette mély beszélgetések is történhetnének két ember között? Nem hoz lázba a flörtölés, inkább kellemetlen velejárója az ismerkedésnek.

Szorongsz a randizástól, leginkább a barátaid között keresed azt, akit elhívhatnál

Mégis hogy képes valaki néhány randi után lefeküdni a másikkal? Hiszen alig ismeri őt! Csak hosszútávú párkapcsolatokban gondolkozol, ismeretlen számodra a “randizgatás” és a “hot girl summer”, mert szükséged van stabil érzelmi kötődésre, vonzalomra ahhoz, hogy intim helyzetbe kerülj a másikkal. Pont ezért van az is, hogy a baráti társaságodon belül keresgélsz, ha párkapcsolatról van szó, hiszen őket már hosszú hónapok, évek óta ismered.

Sokszor prűdnek, szégyenlősnek bélyegeztek

Mivel neked más dolgok kellenek ahhoz, hogy valakit fizikailag közel engedj magadhoz, sokan nem értik ezt meg, és azt hiszik, hogy prűd vagy, esetleg nem is vonzódsz hozzájuk. 

Érvényes-e itt is a coming-out?

Mivel „másságról” van szó, itt is érvényes a sokak által ismert coming-out, vagyis előbújás jelensége, amikor megosztjuk a családdal, barátokkal szexuális orientációnkat. Ez soha nem kötelező, így most sincs egyértelmű válasz arra, hogy közölni kell-e vagy sem – minden az egyénen múlik. Ha úgy döntesz, hogy előállsz, akkor érdemes felkészülni a beszélgetésre. Mivel nagyon kevés ember tudja, mit is jelent demiszexuálisnak lenni, várhatóan rengeteg kérdésük lesz majd azzal kapcsolatban, hogy mi is ez, mit érzel, hogyan befolyásolja az életed. Míg ha valaki azt vallja be a közösségének, hogy a saját neméhez vonzódik, sokkal nagyobb esélye van arra, hogy negatív reakciókat kap, a demiszexuálisoknál erre kevésbé kell számítani.

Ami fontos, hogy olvass utána, tájékozódj, hiszen senki más nem fog tudni rád sütni egy címkét, mert csak te magad tudod, mit érzel valójában. 

Forrás: ITT, ITT