Barion Pixel Megcsalás más köntösben – Coloré

Megcsalás más köntösben

2021. 10. 26.

Megcsaláskor legtöbben a fizikailag megtörtént szexuális együttlétre gondolunk, pedig lelket gyötrő, érzelmi hűtlenségről is szó lehet.

A megcsalás az megcsalás, de mégsem olyan egyszerű ez, hiszen a hűtlenség esetében mindenki számára más és más a tűréshatár. Számodra mit jelent ez a fogalom?

Könnyen lehet, hogy ami neked nem fér bele egy kapcsolatba, az másnak nem okoz semmilyen gondot, ugyanis a hűtlenség megítélése függ attól, hogy:

Féltékenység
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

…milyen alaptermészettel, lelkülettel rendelkezünk,

…milyen mintákat hoztunk otthonról,

…milyen magas az EQ-szintünk (érzelmi intelligencia),

…milyen kapcsolatokban volt már részünk,

…mik a céljaink a jelenlegi kapcsolatban, kapcsolattal.

Érzelmileg is hűtlenkedhetünk

Van, akinek már az is a hűtlenség határát súrolja, ha a párja rápillant egy másik személyre vagy beszélget mással, ugyanakkor van, aki nem csinál gondot akár egy elcsattant csókból, flörtből sem. Azonban nemcsak fizikálisan történhet megcsalás, hanem érzelmileg is.

Egy párkapcsolat sikeressége, hosszú fenntartásának egyik tényezője a szerelem. A kezdeti heves érzelmek meglétekor nem feltételezzük, hogy a párunk megcsalna, mégis érdemes tisztázni egymás között, hogy mik a célok és mi fér bele a kapcsolatba. Vajon melyiket fájdalmasabb megélni megcsaltként: ha a párunk érzelmek nélküli szexuális kapcsolatot létesített vagy érzéki módon csókolózott valakivel?

A párkapcsolatban élők nem tervezik meg hűtlenségüket. Az bármikor és bármilyen módon kialakulhat. A kölcsönösség pedig nem feltétlenül azt jelenti, hogy azonnal testiségre kerül sor. A kellemes beszélgetések, a közös munka összehozhatja az embereket. Egy idő után azt veszik észre, hogy akkor érzik igazán jól magukat, ha egymás közelében lehetnek. Szinte vibrál köztük a levegő annak ellenére, hogy szexualitás még nem történt. Ez pedig már kimeríti az érzelmi hűtlenség fogalmát. 

Az internet bőven kínál(hat) alkalmat arra, hogy névtelenül is belekeveredjünk egy olyan kapcsolatba, amely során okosabbnak, szebbnek, tüntetjük fel magunkat. Mindezt tehetjük olyan ártalmatlanul, hogy a párunk mit sem sejt. Való igaz, fizikai megcsalás nem történt, de vajon sikerül megbirkózni az érzelmekkel? Ha ugyanis belelovaljuk magunkat abba, hogy a másik személy iránt táplált érzéseink erősebbek, akkor megkezdődik a párunktól való eltávolodás és csak idő kérdése, hogy az érzelmi megcsalás mikor válik fizikaivá is.

Szakítás
Kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

A legtöbb esetben az érzelmi hűtlenség során olyan közeli barátról, ismerősről vagy munkatársról van szó, aki valami miatt felkeltette az érdeklődésünket és talán olyan pluszt képesek nyújtani, amit otthon nem kapunk meg.

Melyik a jobb?

Semelyik! Ezt határozottan állítjuk, ugyanakkor erre a kérdésre is mindenki egyénileg tud válaszolni. Mindkettő fájdalmas, de talán még mindig a fizikai megcsalás okozza a nagyobb gyötrelmet. Az érzelmi hűtlenség akkor okoz nagyobb fejfájást, ha kiderül, hogy az már hosszabb ideje tartó állapot, hiszen akkor mit keresünk még mindig egymás mellett?

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix