Két kérdés alapján ítéljük meg egymást – állítja a pszichológus

2021. 03. 06.

A legapróbb dolgok is számíthatnak az első benyomásban, de van két fontos kérdés, ami mindent eldönt.

Kézfogás, szemkontaktus, ruha, cipő, kéz, haj – az első benyomás nagyon fontos, legyen szó akár munkáról, akár baráti- vagy párkapcsolatról. Sokszor a legbanálisabb dolgokat vesszük észre a másikon és így alkotunk véleményt róla. Az összes apróság számít, ezek alapján pedig két kérdést teszünk fel magunknak a másikról, ami mindent eldönt, állítja a Harvard Egyetem pszichológiaprofesszora, Amy Cuddy. Ezek pedig: Megbízhatok ebben az emberben? és Tudom tisztelni az illetőt?

shaking hands 3098690 640
Forrás: pixabay.com

Bizalom és tisztelet

A pszichológus immár tizenöt éve foglalkozik azzal, hogy ezt a bizonyos rejtélyes első benyomást kutatja, aminek során az agyunkban néhány információ birtokában villámgyorsan összeáll a kép a másik emberről. – Evolúciós szempontból nézve kulcsfontosságú, hogy az első benyomás alapján megbízhatunk-e a másik emberben – vallja a pszichológus, aki azzal magyarázza mindezt, hogy az emberiség kezdetén, amikor még nem voltak kollégák, nagy baráti társaságok és a puszta túlélésért folyt a küzdelem, hatalmas előny volt, hogy az első benyomáskor, az első reakciókból fel lehetett mérni, vajon a másik ártó szándékkal közeledik-e felénk. Ez a kérdés pedig még ma is kulcsfontosságú. – Ha megpróbálunk egy olyan emberre befolyást gyakorolni, aki nem bízik bennünk, nem jutunk messzire – állítja a pszichológus. – Ilyenkor bizalom helyett inkább gyanakvást ébresztünk a másikban, aki azt fogja gondolni, hogy manipulálni akarjuk.

A szakember szerint az első benyomást csak egyféleképpen “manipulálhatjuk”, mégpedig ha eredetiek és önazonosak maradunk. A másik ugyanis jó eséllyel azonnal megérzi, ha másnak mutatjuk magunkat, mint amilyenek vagyunk.

Borítókép forrása: pixabay.com