Barion Pixel Alsó hangon 100 ezer forintba kerül egy hétvége 2 főre Balatonfüreden – Coloré

Alsó hangon 100 ezer forintba kerül egy hétvége 2 főre Balatonfüreden

2022. 07. 24.

Ahogy az lenni szokott, az idei strandszezon kezdetén (is) nagy közfelháborodást keltett a tény, miszerint átlagosan ezer forint egy „sima” lángos a Balatonon. De vajon a lángoson felül mennyibe kerül egy hétvége a magyar tenger fővárosában, Balatonfüreden? Számvetésünk lesújtó eredménnyel zárult.

Balatonfüred, a Magyar Tenger tiszteletbeli fővárosa

Ugyan Keszthely néhány évvel ezelőtt hivatalosan is levédette a „Balaton fővárosa” címet (mint a város afféle jelmondata), a Pénzcentrum tavalyi elemzése szerint a turisták szemében egyértelműen Balatonfüred a magyar tenger fővárosa. Szintén nem elhanyagolható, hogy a weboldal (a Magyar Turisztikai Ügynökség 2021-es adataira hivatkozva) ugyanebben a cikkben leírja: tavaly Füred volt a második legnépszerűbb település Siófok után, már ami a nyáron ott eltöltött és lefoglalt vendégéjszakák számát illeti.  

Balatonfüred, mennyibe kerül, ár, 2022
Balatonfüred az egyik legsokszínűbb helyiség a BalatononKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Nem is csoda, hiszen Balatonfüred rendkívül sokszínű helyiség: mindenféle generáció megtalálhatja a hozzá legjobban passzoló szabadidős tevékenységet, legyen az strandolás, a gasztronómia élvezete vagy kulturális időtöltés. Ezekre a tényekre hagyatkozva hamar sikerült leszűkítenünk a cikk témáját: a manapság legfelkapottabb Balaton parti város, Balatonfüred árait térképeztük fel két főre kalkulálva.

Szállás

A szállás árainak felderítése érdekében a két legnépszerűbb oldal, a Booking és az Agoda segítségét vettük igénybe, hogy megfelelő kvártélyt találjunk augusztus első hétvégéjére (két fő részére). Az idő szűke miatt egyértelművé vált, hogy aki olcsó szállást szeretne találni Balatonfüreden, annak megéri előre gondolkodni, mivel mindkét oldalon a jelenleg elérhető legolcsóbb szállás 68 ezer forint két fő részére, s ebben még a reggeli sincs benne. Innentől persze a határ a csillagos ég: egy felkapott hotel junior lakosztálya is rendelkezésre áll ebben az intervallumban, ennek ára viszont több mint 173 ezer forint. (Megnyugtatásul: ebben már a reggeli is benne van, s mindössze négyszázötven méterre helyezkedik el az Eszterházy Strandtól, így legalább a parkolót megspóroljuk.) 

Balatonfüred, mennyibe kerül, ár, 2022
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Strand és parkolás

Ha nagy nehezen kipipáltuk a szállás-kérdést, érdemes elidőzni a strandolás témánál, ugyanis ez sem elhanyagolható tétel. Ha Balatonfüred legfelkapottabb strandját, az Esterházy Strand és Élményfürdőt vesszük alapul, az első dolog, amivel számolnunk kell (pláne, ha távolabb esik a szállásunk), az a parkolás, amely az említett strand mellett 300 forintba kerül óránként. Nem érdemes nagyon elpakolni a pénztárcát, hiszen „fizetős” strandról van szó: egy egyszeri, felnőtt belépő 1 900 forintba, míg egy napi felnőtt belépő 2 200 forintba kerül. Tehát ha mindkét nap befizetjük a napi belépőt, és összesen csak 10 órányi parkolással számolunk, akkor alsó hangon 12 ezer forintunkba kerül, hogy egyáltalán belépjük a hétvégénken a strand területére – vagyis a szállásdíjjal együtt már 80 ezer forint magasságában járunk. És akkor még nem ettünk.

Hekkel járunk a legjobban

Egy valamire való magyar család tudja, hogy a strandon egyetlen dologgal lehet spórolni, mégpedig az étkezéssel. Nem véletlen, hogy a hűtőtáska-jelenségről Bödőcs Tibor is több ízben megemlékezett már fellépésein, azonban az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a tendencia nem véletlenül alakult ki, hiszen költségkímélőbb az otthonról hozott ételt fogyasztani, mint a strandbüfék kínálatából szemezgetni. 

Ha mégis elcsábulnánk, a következőkre érdemes készülni: egy szimpla strandbüfé kínálatából nem hiányozhat a sajtos, tejfölös lángos, amely a legtöbb helyen 1 500 forint körül mozog, de ugyanilyen a legolcsóbb tételnek mondható hekk is, amelyért 600-800/10 dkg forint között fizetünk idén. A gyros tál ugyancsak gyakran felbukkan az egyszerűbb büfék menüjén, itt viszont már borsosabb árral, 2 900 forinttal kell számolnunk. Gyakran fogyasztott étel még a hamburger is, amelynek legolcsóbb változata 1 700 forintra tehető a balatonfüredi Esterházy Strandon. 

Balatonfüred, mennyibe kerül, ár, 2022
A szállás mellett az étkezés is számottevő tétel az utazás soránKép forrása: Shutterstock/PuzzlePIx

Persze, napjainkban már nem csak az egyszerű kisütödék képviseltetik magukat a strandon, hiszen az étkezési kultúra változásával együtt minőségi éttermek is megjelentek ugyanitt. Esetükben (érthető módon) szélesebb kínálattal és magasabb árakkal érdemes számolni: a nagyobb vendéglátóegységek kínálatát összehasonlítva egy pizza átlagára 2 740 forint, míg egy burgerért minimum 2 800 forintot kell kiadnunk. A laktató bécsi szelet ára is borsosnak tekinthető: nagyjából 3 200 forinttal kell számolnunk ez esetben, míg egy marhapörköltért 3 490 forintot is elkérnek a vendéglátók. Ha valaki inkább édességre vágyik, érdemes kétszer is meggondolni, mivel egy sima porcukros gofri 1 290 forintba kerül, s a balatonfüredi Tagore sétányon, csakúgy, ahogy a strandon szinte mindenütt 480 forint egy gombóc fagyi. Vagyis, ha elfogyasztunk a vízparton egy-egy burgert vagy bécsi szeletet, veszünk utána egy-egy fagyit, és még iszunk is valamit, akkor nem ússzuk meg fejenként 10 ezer forint alatt – naponta. És ezzel már el is értünk a 100 ezer forintos lélektani határt, úgy, hogy nem reggeliztünk és vacsoráztunk!

Természetesen megoldás lehet az is, hogy reggel/este a szálláshelyen/étteremben étkezünk, és cserében napközben nem költünk (minek, úgyis olyan meleg van…), hanem a Bödőcs-féle hűtőtáska módszer alkalmazásával élvezzük a strandot. De akárhogy is számolunk, 100 ezer forint alatt nem fogjuk megúszni.

Balatonfüred, mennyibe kerül, ár, 2022
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Összesítés

Míg tavaly a koronavírus-járvány miatt ugrott meg a Balaton látogatottsága, idén az európai repülőtereken tapasztalható káosz adhat okot arra, hogy inkább a Magyar Tengert válasszuk a külföldi desztinációk helyett. Ugyanakkor érdemes felkészülni: a szomszédban dúló háború, s az infláció egyértelműen érezteti hatását úgy a szállások, mint az éttermek esetében. Még ha a felsorolt tételek közül a legolcsóbbakkal kalkulálunk is, nagyjából 100 ezer forintos végösszeg jön ki egy pár részére főszezonban Balatonfüreden. A kérdés csak az: van-e, lesz-e elegendő ember, aki (ilyen árak mellett) a Balatont választja az olcsóbb belföldi, és (az ugyan drágább, de több újdonságot ígérő) külföldi helyszínek helyett. 

Ez is érdekelhet:

Kígyózó sorok, többórás check-in és biztonsági ellenőrzés, elveszett csomagok, késések, járattörlések, munkaerőhiány, sztrájk… Tömören így foglalható össze az európai repterek 2022-es nyara, s ahogy haladunk előre a szezonban, még inkább érzékelhetők a koronavírus-járvány és a jelenlegi gazdasági válság legkevésbé sem kecsegtető hatásai.

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix