Barion Pixel Az iskolakezdés ára: 60, de akár 600 ezer forintba is kerülhet egy elsős gyerek beiskolázása – Coloré

Az iskolakezdés ára: 60, de akár 600 ezer forintba is kerülhet egy elsős gyerek beiskolázása

2022. 08. 18.

Egy elsős gyermek beiskolázásakor nemcsak amiatt aggódhatunk, vajon megtalálja-e csemeténk a helyét az új közösségben, hanem az is szorongásra ad okot, hogy mennyibe kerül az iskolakezdés. Horrorisztikus összeg körvonalazódik 2022 őszére: akár 600 ezer forintba is kerülhet egy elsős gyerek beiskolázása.

Az iskolakezdés ára

Lassan a végéhez közeledik a nyár, s a hat-hétéves korosztály új életszakaszba csöppen, hiszen megkezdődik az általános iskola. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2021-ben csaknem 730 ezer tanuló vett részt általános iskolai nevelésben, ez egyébként 5,4 ezerrel több, mint az azt megelőző évben. Ugyan bizakodásra ad okot, hogy az adatok azt mutatják, az iskolások száma évről évre nő, szüleiknek egyre horrorisztikusabb árakkal kell szembenézniük, pláne a jelenlegi gazdasági helyzetben. 

iskolakezdés ár, beiskolázás ár
Egyre horrorisztikuslbbak a beiskolázás áraiKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Cikkünkben egy elsős gyermek beiskoláztatásának árát kalkuláltuk ki, s a szükséges tanszereken kívül igyekeztünk olyasmiket is figyelembe venni (mint például a gyerekszobába szükséges, új bútorok, s az ősszel amúgy is esedékes ruházat), amelyek semmiképp sem elhanyagolható tételek az iskolakezdés szempontjából.

Kötelező tételek: a tanszerek

Kész szerencse, hogy az elsős diákok szüleinek már nem kell foglalkozniuk a tankönyvek árával, mivel azok 2020-tól alanyi jogon, – az ide vonatkozó jogszabály szerint – térítésmentes módon járnak a nappali rendszerű alap- és középfokú iskolai oktatásban részt vevő tanulók számára 1-16. évfolyam között. Ugyan nagy könnyedség ez a beiskolázás előtt álló gyerekek szüleinek, mégsem lélegezhetnek fel Istenigazából, hiszen számos olyan egyéb tétel van, amelyet saját zsebből kell állniuk. 

Ilyen például a teljes tanszerlista, amelyet az általános iskolai tanítók az oktatás kezdete előtt afféle szentírásként nyújtanak át a szülőknek. Ez nemcsak olyan esszenciális dolgokat tartalmaz, mint a négyzetrácsos, vonalas vagy hangjegyfüzet, A/4-es dosszié, műanyag óra, korongok, logikai készlet, dobókocka vagy játékpénz, hanem az arányaiban sokkal drágább, technika és rajzórákhoz is szükséges eszközöket is, mint például a sima- és műszaki rajzlap, a 12 színű színesceruza- és vízfesték készlet, de ide tartozik a háromféle ecset, az egyszínű gyurma, a zsírkréta csomag, a hatszínű tempera, a cellux, technokol és a stiftes ragasztó is. A legrégebben Magyarországon állomásozó, egyébként nemzetközi bolthálózat legolcsóbb áraival kalkulálva csak a tanszerlista önmagában negyvenezer forint, s ebbe már beleszámoltuk a középkategóriás hátizsákot is, hiszen a gyermek tartása miatt talán ennek a minősége a legfontosabb. 

Összesítés – A tanszerek listája és árai

3 db négyzetrácsos füzet: 357 Ft

3 db A/4-es dosszié: 2397 Ft

6 db 14-32-es vonalas füzet: 714 Ft

1 db kottafüzet: 200 Ft

Kétoldalas tükör: 339 Ft

1 doboz korong: 102 Ft

1 db műanyag óra: 160 Ft

1 csomag pálcika: 339 Ft

1 doboz logikai készlet: 419 Ft

3 db különböző színű dobókocka: 417 Ft

1 csomag játékpénz: 245 Ft

1 csomag hurkapálca: 199 Ft

1 db 4B-s ceruza: 460 Ft

30 db rajzlap: 589 Ft

30 db műszaki rajzlap: 567 Ft

2 csomag origami lap: 798 Ft

2 csomag A/4-es lap: 1178 Ft

12 színű színesceruza: 1249 Ft

12 színű vízfesték: 1990 Ft

6 színű tempera: 679 Ft

3 db ecset: 699 Ft

Egyszínű gyurma: 549 Ft

1 csomag zsírkréta: 269 Ft

olló: 299 Ft

5 db cellux: 110 Ft

1 db Technokol ragasztó: 829 Ft

1 db stiftes ragasztó: 469 Ft

1 csomag radír (6 db-ot tartalmaz): 419 Ft

babzsák: 699 Ft

tolltartó: 1399 Ft 

Iskolatáska (közép árkategória): 20990 Ft

Összesen: 40546 Ft 

Ruházat

Persze az sem mindegy, csemeténket milyen ruhában küldjük iskolába, hiszen egyrészt ez (sajnos) a közösségbe való beilleszkedés egyik alapja, másrészt ebben ez esetben is akadnak kitételek a tanszerlistában, hiszen a testnevelésórákra például be kell szerezni egy előírt iskolai vagy fehér pólót, sötét kisnadrágot, fehér zoknit, tornacipőt és egy melegítőt is, amelyek egy nemzetközi fast fashion bolt legolcsóbb termékeiből válogatva is minimum 18 ezer forintba kerülnek

iskolakezdés ár, beiskolázás ár
Kép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Emellett, ha az iskolai rendezvényekhez megvesszük a (szintén kötelező) fehér inget, fekete szoknyát vagy nadrágot, újabb (minimum) négyezer forinttal leszünk szegényebbek. Ha mindezek felett „felruháznánk a gyereket” minimum három, egymással könnyen kombinálható ruhával, egy sportcipővel, egy adag alsóneművel és a kislányoknak szükséges néhány harisnyával, ugyanezen fast fashion márka árai alapján nagyjából negyvenezer forintot hagyunk ott a boltban, így csak a ruhaneműre nagyjából 62 ezer forintot kell áldoznunk. 

Ha tehát kizárólag az iskola által előírt és megkövetelt tanszerek és ruhák árait nézzük, minimum hatvanezer forintot költünk az elsős gyermek beiskolázására úgy, ha elhagyjuk a csemete „felruházását”, ezzel együtt viszont nagyjából százezer forinttal érdemes készülnünk szeptemberre. 

Bútorzat és a tanulósarok kialakítása

Nemcsak a gyermek, hanem általában annak szobája is átalakuláson megy át az iskolakezdés előtt, hiszen kikerülnek a fészekből az óvodai játékok, s helyükre bekerül egy íróasztal, forgószék, asztali vagy állólámpa, írószer-rendező, üzenőtábla, néhány fiókos szekrény és persze sok-sok tárolódoboz. A hazánkban is megtalálható, svéd bútormárka legolcsóbb áraival kalkulálva a felsorolt tételek nagyjából 106 ezer forintot tesznek ki. (Ebben az esetben nem számoltunk az olyan, nagyobb beruházásokkal, mint a gyerekszoba tapétájának eltávolítása és kifestése, mivel munka- és anyagdíjjal együtt körülbelül 300 ezer forint lenne a gyermek fészkének átalakítása.) Ami a szobafelújítást illeti, természetesen mindenkinek szíve joga, mikor, s még inkább mennyiért vág bele az átalakításba, viszont az utóbbi időszak áremelkedéseit látva nem biztos, hogy érdemes sokáig várni vele. 

iskolakezdés ár, beiskolázás ár
Ugyan nem létszükséglet a gyerekszoba átalakítása, egy elsős gyermeknél mégis fontos, hogy minimum egy tanulósarok kialakításával is számoljunkKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Összegzés

A fenti árakat látva nem meglepő, hogy az utóbbi években megszaporodott azoknak a családoknak a száma, akik hitelből finanszírozva indítják meg a tanévet. A napi.hu 2020-as cikkében emlékeztet arra: a 2008-2009-es gazdasági válság idején különösen magas volt a felvett folyószámlahitelek aránya ebben az időszakban, így, a jelenlegi gazdasági helyzetet látva idén is hasonlókra számíthatunk.

A fentieket figyelembe véve a gyermek iskolakezdése előtt nem árt mérlegelni: megéri-e több százezer forintot rááldozni a csemete beiskolázására, vagy bőven elegendő a minimummal készülnünk, tekintettel arra, hogy a megvett eszközök, ruhák nagy részét úgyis le kell majd cserélnünk a következő évben. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix