Barion Pixel Mi okozhat fájdalmat az alsó lábszárban? – Coloré

Mi okozhat fájdalmat az alsó lábszárban?

2023. 09. 26.

A megterhelést többféleképp érezhetjük: mentálisan, fizikailag és lelkileg is. Amikor valamelyik testrészünk fáj, azonnak végig gondoljuk, hogy mi okozhatja. Az alsó lábszár fájdalma vajon mitől alakulhat ki?

A lábaink a helyváltoztatásunk fő eszközei, így, ha valamilyen változás, fájdalom tapasztalható, arra mindenképp felfigyelünk. Fájdalom esetén nemcsak annak megszüntetése a fő szempont, hanem annak kiderítése is, hogy vajon az sérülésből adódik vagy valamilyen betegség előjelzője-e.

Helymeghatározás

Az alsó végtag térdtől bokáig terjedő részét nevezzük lábszárnak. Ennek hátsó része izomcsoportokból áll, amelyben idegek és erek futnak végig. A lábszár fájdalmát számos betegség eredményezheti.

Fájdalom mozgás közben
A túlzott megterhelés vagy sérülés is okozhat fájdalmat a lábszár alsó részén / Kép forrása: PeopleImages / Getty Images

Az alsó lábszár fájdalmának okai lehetnek

Izomláz: leginkább a nagy megterhelés, igénybevétel után az izmokban fellépő fájdalom ez, amely nem azonnal, hanem csak órákkal később jelentkezik. Lényegében az izomrostok mikroszkopikus szakadásáról van szó.

Lábikragörcs: a vádli izmának görcsös összehúzódásából fakad a fájdalom. Ennek oka leginkább a túlzott terhelés lehet, de akár a kiszáradás vagy egyes ásványi anyagok hiánya is okozhatja.

Zúzódás: a fizikai terhelés során fellépő olyan sérülés, amely nem a csontot érinti, hanem az izmokat és a bőrt sérti meg. Átalában az alsó lábszár izmainak túlzott feszülése okozza.

Idegbecsípődés: az égő fájdalom akkor jelentkezik, ha az ideg körül lévő szövetek nagyon nagy nyomást helyeznek az adott idegre. Akár zsibbadás, gyengeség is tapasztalható.

Íngyulladás: a hirtelen fizikai megterhelés miatt következhet be. Általában a combfeszítő és az Achilles-ínban jelentkezik ilyenkor a fájdalom és akár bőrpír, duzzanat is megjelenhet, valamint az adott terület nyomásra érzékennyé válhat.

Izom- vagy ínsérülés: éles fájdalommal és hirtelen jelentkező fájdalomról van szó, amely a lábszár izmainak vagy az Achilles-ínnak a sérülése, esetleg szakadása okozhat.

Visszér: a vénák kóros tágulásos állapota ez, amelyet az állandó terhelés, álló munka okozhat az öröklött hajlam mellett. A lábszár alsó részén jelentkező visszér nemcsak látványos, de rossz keringést jelent, amelynek szövődménye a trombózis is lehet.

Mélyvénás trombózis: a láb alsó részén jelentkező fájdalmat komolyan kell venni, mert akár trombózis is szóba jöhet. Ez pedig akár életveszélyes állapot lehet, mert a lábszár vénáiban maradó vér megalvadhat, trombózist okozhat. A trombózis megakadályozza a vér áramlását, de a belőle leszakadó rögök elzáródásokat okozhatnak a szívben és a tüdőben, az adott szervek keringési zavarát, leállását, elhalását is okozhatják.

Csonttörés: az erős fizikai hatás következtében eltört csont miatt is jelentkezhet fájdalom az alsó lábszárban.

Perifériás artériás betegség: az erekben kialakuló szűkületek miatt keletkezik a fájdalom. Pihenéssel enyhíthető a tünet, de járás esetén megint megnövekedhet a fájdalom.

Isiász: nevezik ülőidegzsábának is, amely miatt a fájdalom, zsibbadás és érzéketlenség jelentkezhet a láb alső részén.

Növekedési fájdalom: ártalmatlan, de fájdalmas lehet megtapasztalni gyermekként azt a fájdalmat, amely a növekedés okoz és a lábakban is jelentkezhet, jellemzően esténként.

Nyiroködéma: ez a nyirokkeringési zavar a végtagok duzzadását eredményezheti, amely jelentkezhet a lábszárban és a dagadás mellett fájdalommal is járhat.

Cukorbetegség okozta idegbántalom: a cukorbetegség szövődményeként jelentkező idegkárosodás leginkább a végtagok végein jelentkező fájdalom, zsibbadás.

Daganat: ritkán ugyan, de ezen a területen is előfordulhatnak jó- vagy rosszindulatú daganatos megbetegedések, amelyek okozhatnak fájdalmat.

Bőrproblémák: az ekcéma, az orbánc vagy a gombás fertőzések is okozhatnak fájdalmat az alsó lábszáron.

Fájdalom a lábszárban
Tartós fájdalom esetén orvosi diagnózisra és kezelésre is szükség lehet / Kép forrása: ilaxia / Getty Images

A lábfájdalom okainak felderítése és kezelése

A fent felsoroltak alapján látható, hogy milyen sok minden okozhatja a lábszár fájdalmát. Az enyhébb, már tapasztalt és mondhatni ártalmatlan izomláz esetében csak idő kérdése, hogy a tünetek megszűnjenek, míg más problémák esetében a fájdalom esetében az időfaktor csak ronthat a helyzeten.

Otthoni kezelésként kipróbálhatod a pihentetést, a hideg vizes borogatást, a felpolcolást, de ha a lábszár alsó részében jelentkező fájdalom erős és akár szemmel látható jelei is vannak a sérülésnek (bőrpír, duzzanat, zúzódás), mindenképp érdemes azzal orvoshoz fordulni, hogy felállíthassa a diagnózist és megkezdhesse a gyógykezelést. A kivizsgálás és a kezelés módjáról ITT olvashatsz bővebben!

Nyitókép forrása: amenic181 / Getty Images